Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
30. 7. 2019,
15.51

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

16

policija sodnica Daniela Ružič Maribor

Natisni članek

Torek, 30. 7. 2019, 15.51

4 leta, 12 mesecev

Kaj se dogaja s primerom pretepene sodnice?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

16

sodnica Ružičeva | Mesec in pol po nočnem napadu se zdi, da preiskovalci bolj kot ne tavajo v temi. | Foto Youtube: Mariborinfo

Mesec in pol po nočnem napadu se zdi, da preiskovalci bolj kot ne tavajo v temi.

Foto: Youtube: Mariborinfo

Mesec dni po tem, ko so policisti vložili ovadbo zoper partnerja sodnice, ki je v začetku junija pretepena obležala pred lastno hišo, tožilstvo še ni sprejelo odločitve. Od policije so zahtevali dopolnitev kazenske ovadbe.

Policija je zaradi napada na mariborsko sodnico D. R., ki se je zgodil sredi junija, ovadila njenega partnerja A. H., s katerim naj bi se razhajala. 

Ovadbo so vložili konec junija. Mariborsko okrožno tožilstvo je že nekaj dni kasneje od policije zahtevalo dopolnitev (kaj je manjkalo, ni znano), a te še ni. Na policiji dodatnih pojasnil ne dajejo.

Posledično tudi tožilstvo v mesecu dni še ni sprejelo odločitve, ali bo ovadbo zavrglo ali na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo oziroma obtožnico. "Glede na to, da predkazenski postopek še ni končan, še ni bila vložena zahteva za preiskavo oziroma o zadevi še ni bilo odločeno," nam je povedala Januša Kušar Rotman, namestnica vodje mariborskega tožilstva Darka Simoniča.

Andrej Bertoncelj, Alenka Bratušek
Novice Tretja os: zakaj je finančni minister Alenki Bratušek prižgal rdečo luč

Kakšna je kazen za poskus umora?

Ker je napadena sodnica delala na mariborskem sodišču, je primer prevzelo slovenjgraško sodišče. | Foto: STA , Ker je napadena sodnica delala na mariborskem sodišču, je primer prevzelo slovenjgraško sodišče. Foto: STA , Policija sodničinemu partnerju očita poskus umora na grozovit in zahrbten način, ki ga opredeljujeta 34. in 116. člen kazenskega zakonika.

Kazen za poskus lahko seže vse do višine kazni, predpisane za umor (to je najmanj 15 let). Sodnik pa ima možnost, da v primeru olajševalnih okoliščin (na primer, če storilec prej ni bil nasilen, če dejanje obžaluje in podobno) izreče milejšo kazen.

Dnevnik in Večer
Novice Večer in Dnevnik v združevanje: lastniki veseli, novinarski ceh previden

Policija ovadila partnerja, sodnica neznanega storilca

Osvežimo dogajanje.

  • V noči na 16. junij je sodnico pred njeno hišo v Pekrah pri Mariboru napadel neznanec.
  • Kot je kasneje pojasnila policija, je sodnico pred hišo našel partner, ki je tudi poklical reševalce.
  • Policija je po napadu sporočila, da motiv iščejo tako v njenem delu kot v njenem zasebnem življenju.
  • Skoraj teden dni po dogodku so opravili hišno preiskavo pri partnerju in ga pridržali, a so ga morali po 48 urah izpustiti. Tožilstvo namreč zanj ni predlagalo pripora.
  • Deset dni po napadu so policisti v izjavi za javnost povedali, da je po njihovih ugotovitvah motiv izhajal iz zasebnega življenja in da so vložili ovadbo zoper eno osebo zaradi poskusa umora. Šlo naj bi za partnerja. Njegov motiv naj bi bila sodničina napoved, da se bo izselila in da želi delitev premoženja.
  • Policisti so osumljenemu izrekli tudi ukrep prepovedi približevanja, ki pa ga je slovenjgraško sodišče razveljavilo. Policija se je pritožila, a neuspešno.
  • V začetku julija je sodnica prek hčerke javnosti sporočila, da njen partner ni storilec, in zaradi napada kazensko ovadila neznanega storilca. V izjavi, ki jo je objavila STA, je bilo med drugim zapisano, da se partnerja ne boji in zato tudi ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja. 
Ne spreglejte