Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2019,
19.03

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Natisni članek

samomor zdravstvo

Sreda, 13. 3. 2019, 19.03

5 let, 1 mesec

Zdajšnji sistem zdravnike sili na rob varnosti, na rob preživetja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Nedavni samomor mladega in obetavnega zdravnika naj bi bil le vrh ledene gore in surov pokazatelj razmer v slovenskem zdravstvu. "Nekateri pobegnejo v tujino, nekateri odidejo iz medicine, za nekatere pa se konča še bolj tragično," je pojasnila zdravnica Tina Bregant.

"Naš poklic zahteva ogromno. Čutečega in nežnega človeka obrusi ali zdrobi. To je resnica in se dogaja." Tako se začne pismo slovenskega zdravnika. Objavil ga je ob nenadni smrti svojega kolega in prijatelja, ki si je domnevno zaradi pritiskov na delovnem mestu v bolnišnici vzel življenje.

Specialist družinske medicine Klemen Lipovšek v nadaljevanju piše: Žal si delal v osjem gnezdu, na oddelku, ki je bil neusmiljen. Dežurstva, pripravljenosti, ogromne odgovornosti veliko prezgodaj, medijska izpostavljenost in mačehovski odnosi. Za nežno dušo z globokim čutom odgovornosti je bilo očitno preveč.

Erik Brecelj
Novice Zdravstvo je postalo težava prav zaradi politike #video

A samomor mladega in obetavnega zdravnika naj bi bil le vrh ledene gore in surov pokazatelj razmer v slovenskem zdravstvu. O samomorih med zdravniki se do zdaj ni glasno govorilo, a po pisanju Lipovška naj bi vsaj trije med njimi storili samomor. Nazadnje mladi zdravnik, specializant na pediatriji.

Komolčarstvo med kolegi in neurejene razmere so pripeljali tudi do zloma otroške srčne kirurgije. Posledice pa čutijo mali srčni bolniki, ki tudi zaradi nezdravih odnosov umirajo. Samo v zadnjih dveh mesecih sta življenje izgubila dva otroka s prirojeno srčno napako.

Za nekatere zdravnike se konča tragično

"Mladi zdravniki smo večkrat dali jasno znamenje, prosili, zahtevali in kaj se je zgodilo v zadnjih letih? Še bolj so nas razosebili, še bolj so nas zvedli na delo navadnih birokratov in administratorjev. Nekateri pobegnejo v tujino, nekateri odidejo iz medicine, za nekatere pa se konča še bolj tragično," je povedala Tina Bregant iz društva Mladi zdravniki Slovenije.

To kažejo tudi številke. Vedno več zdravnikov odhaja. Letos je samo v dveh mesecih 62 zdravnikov na zdravniški zbornici pridobilo priporočilo za delo drugje, največkrat v tujini.

bolnišnica Izola
Novice Podatki o zdravstvenem stanju Primorcev so bili dostopni kar prek Googla

"Zdravstvo je težava zaradi politike, ki težave podpira. Rešitve so zelo enostavne, če bi jih politika hotela upoštevati. Predpogoj je, da se odklopi lobije in se po potrebi z njimi tudi spopade. Tega za zdaj ni naredila še nobena vlada," je pred dnevi dejal Erik Brecelj z Onkološkega inštituta Ljubljana.

Razosebljanje zdravniškega poklica

Bregantova je opozorila, da jim sistem E-zdravje jemlje čas za paciente. "Ta sistem nas sili, da buljimo v zaslone, ki so namenjeni samo obračunavanju storitev in statistiki, to je razosebljanje. Kako se naj nekdo mlad, ki je želel pomagati človeku, počuti srečnega in uresničenega," se je vprašala Bregantova.

Marjan Šarec in Samo Fakin
Novice Zakaj je moral oditi Samo Fakin? Ne (le) zaradi zdravja. #analiza

Naš sistem nas sili na rob varnosti, na rob preživetja, še opozarja mlada zdravnica. Pritrdi ji tudi Brecelj.

"Naučeni smo pacienta postavljati na prvo mesto, vendar ne več za vsako ceno. Ne več za ceno svojih življenj. Nekaj časa se prilagajaš, potem se utrudiš, otopiš. Ni naključje, da imamo veliko otopelih, resigniranih zdravnikov, ki mislijo samo še na to, kako bodo preživeli še en dan v službi," je še sklenila zdravnica.

In od njih še glasen poziv novemu zdravstvenemu ministru. "Razvežite nam roke in ohranite življenje nas in pacientov," mu sporočajo.

zdravnik halja
Novice Zdravniku za otipavanje mladoletnice 18-mesečna pogojna zaporna kazen #video
Ne spreglejte