Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2019,
20.01

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

5

Natisni članek

Erik Brecelj Aleš Šabeder Samo Fakin Ministrstvo za zdravje

Ponedeljek, 11. 3. 2019, 20.01

5 let, 1 mesec

Zdravstvo je postalo težava prav zaradi politike #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

5

Samo Fakin je formalno odstopil, ker je bolan in se zdravi, vendar pa naj bi bili v ozadju politični pritiski. Bolezen je tako prišla dobesedno v pravem času. Spomnimo, da je proračun premierju prejšnji teden pomagala uspešno zapreti Levica, ki hoče ukinitev dopolnilnega zavarovanja, Fakin pa se je temu uprl.

Aleš Šabeder
Novice Fakin odstopil, Šarec za njegovega naslednika predlagal Aleša Šabedra #video

S tem ko je Samo Fakin odletel, je sledil tradiciji svojih predhodnikov, ki so redko zdržali pol mandata. Ena izmed naših najslabših zdravstvenih ministric Milojka Kolar Celarc je tudi ena izmed redkih, ki je kot ministrica zdržala ves mandat. In to kljub resnim kritikam njenega dela.

"Preseneča me, da živimo v državi, v kateri njena ravnanja ne veljajo za kaznivo dejanje. Mislim, da bi morala v zapor za vse to, kar je delala,"  je prepričan Igor Muževič, predsednik sindikata Praktik.um.

Zdravstvo je postalo težava prav zaradi politike

Podobnega mnenja je tudi kirurg Erik Brecelj. A ta obenem opozarja: zdravstvo je postalo težava prav zaradi politike. "Rešitve so zelo enostavne, če bi jih politika hotela sprejeti. Predpogoj za to pa je, da odklopi lobije. Če je treba, da se tudi udari z njimi. In tega do zdaj ni naredila nobena vlada," je pojasnil Brecelj.

Prav pritiski lobijev naj bi bili tudi glavni razlogi za odstop zdajšnjega zdravstvenega ministra Sama Fakina. Ta je sicer kot uradni razlog navedel bolezen, številni pa z njegovim delom niso bili zadovoljni.

Zdaj bo priložnost za reševanje slovenskega zdravstva dobil Aleš Šabeder. "Čim boste na določenih področjih videli, da ne naredi tistega, kar je jasno slepcu, potem je gospod bodoči minister del lobijev oziroma mu vlada ne dovoli, da bi ukrepal proti njim," opozarja Brecelj.

Pričakovanja zaposlenih v zdravstvu in bolnikov so tako zelo visoka.

Na ministrstvu ga čaka veliko dela

Številni pravijo, da je Šabeder dober menedžer, a da je vprašanje, kaj mu bo ''dovolila'' politika. Bojijo se, da bo imel zvezane roke, upoštevajoč aktualno koalicijsko pogodbo.

Pričakovanja od Šabedrovega ministrovanja so dvojna. Da se bo z izkušnjo šefa UKC Ljubljana takoj učinkovito lotil težav. Nič manj pa ni skeptikov, prepričanih, da reform ne bo, ne glede na to, kdo je minister. | Foto: Bojan Puhek Pričakovanja od Šabedrovega ministrovanja so dvojna. Da se bo z izkušnjo šefa UKC Ljubljana takoj učinkovito lotil težav. Nič manj pa ni skeptikov, prepričanih, da reform ne bo, ne glede na to, kdo je minister. Foto: Bojan Puhek Zagotovo ga čaka veliko odprtih front - z zdravstvenimi delavci, pa tudi financiranje zdravstva, organizacija zavodov in staranje prebivalstva. Šabeder iz UKC Ljubljana odhaja po dobrem letu, pred njim se je v zadnjih desetih letih zamenjalo pet ljudi, številnim so očitali, da vajeti držijo ljudje iz ozadja.

Kdo bi ga lahko nasledil? Nobena imena še ne krožijo. Težko ugibamo. Najverjetneje pa najprej nekdo iz hiše, do imenovanja generalnega direktorja.

Marjan Šarec in Samo Fakin
Novice Zakaj je moral oditi Samo Fakin? Ne (le) zaradi zdravja. #analiza
Ne spreglejte