Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 5. 2020,
11.27

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

15

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 Slovenija

Torek, 19. 5. 2020, 11.27

3 leta, 11 mesecev

Še naprej nizke številke: novo okužbo potrdili le v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

15

Koronavirus infekcijska klinika | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Dva tedna po največjem rahljanju ukrepov za omejevanje bolezni covid-19 so v Sloveniji potrdili en nov primer okužbe z novim koronavirusom. Opravili so 1.128 testiranj, nobena oseba pa ni umrla. Novo okužbo so potrdili v Ljubljani, kjer so do zdaj skupno zabeležili 255 primerov.

21:55

Brglez pisal Timmermansu

18:42

Dovoljenje za testiranje

17:51

O delu vlade

17:49

Novinarji znova prisotni

  • 21:55

    Brglez pisal Timmermansu

    Evropski poslanec iz Slovenije Milan Brglez (SD/S&D) je ob podpori še desetih poslanskih kolegov v pismu opozoril podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa na spreminjanje zakonodaje v Sloveniji, ki okoljskim nevladnim organizacijam omejuje njihove aktivnosti v postopkih presoje vpliva projektov na okolje. Komisarja pozivajo k odzivu.

  • 18:42

    Dovoljenje za testiranje

    Kemijski inštitut je danes dobil dovoljenje Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin za začetek poskusov testiranja cepiva proti covidu-19 na miših. Vlogo so vložili 25. marca, na upravi pa so glede postopka za STA pojasnili, da so vlogo po ustrezni dopolnitvi vlagatelja tudi odobrili.

    Roman Jerala s Kemijskega inštituta je novico o dovoljenju sporočil na družbenem omrežju Twitter, kjer je dopisal, da je "kolega v Švici dobil dovoljenje v enem dnevu, hiter postopek zaradi epidemije pač". Protokol sicer po njegovih besedah običajno zahteva, da se vloga vloži tri tedne pred sejo komisije, tokrat pa je bilo dovoljenje sicer izdano prej kot običajno.

    Jerala je vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, kjer testirajo novo platformo za cepiva, ki bo omogočila hitrejši, enostavneši in cenejši način priprave cepiva. Cepivo hočejo do kliničnih raziskav pripeljati s svojim znanjem.

    Koronavirus, Covid-19, cepivo | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Jerala je marca za Finance pojasnil, da so se člani odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta povezali s skupinami Tehnične univerze v Münchnu, univerze v Regensburgu ter Aarhus univerze na Danskem.

    Po njegovih ocenah lahko pridejo do predklinične stopnje raziskav s pol milijona evrov, ključna pa bo hitrost, ki je odvisna od tega, kako hitro bodo lahko pridobivali potrebne reagente. Klinične raziskave praviloma trajajo od 12 do 18 mesecev.

    Kot so pojasnili na upravi, so sicer do danes prejeli le to vlogo, vezano na iskanje cepiva za sars-cov-2. V Sloveniji lahko poskuse na živalih izvajajo le organizacije, ki so odobrene s strani pristojnega območnega urada uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

    Poskusi na živalih morajo potekati v skladu z uredbo Evropskega parlamenta in sveta iz septembra 2010, ki ureja področje zaščite živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene.

    Vsi postopki od prejema vloge do izdaje dovoljenja za projekt po njihovih navedbah potekajo v skladu z zakonom, ki ureja splošni upravni postopek. "Ocenjujemo, da je za izvedbo celotnega postopka, torej od prejema do izdaje dovoljenja za izvedbo projekta, v primeru popolne vloge, za katero ni treba nobene dopolnitve, in v običajnih delovnih razmerah potreben približno en mesec," so še odgovorili na očitke, da postopki predolgo trajajo, poroča STA.

  • 17:51

    O delu vlade

    V NSi želijo delo, ki so ga začeli v koaliciji in ki so ga po mnenju vodje poslanske skupine Jožefa Horvata začeli zelo dobro, tudi nadaljevati. Kot je Horvat dejal po današnjem sestanku poslanske skupine, to sicer ne bo preprosto, bi bilo pa za državljane in državljanke po njegovih besedah slabo, če bi se zbali pomembnih izzivov, ki so pred njimi.

    Koalicija bo po besedah Horvata v sredo na Brdu pri Kranju obravnavala tretji protikoronski sveženj. Po pričakovanjih Horvata, ki verjame, da bodo v njem dobre rešitve, pa bodo morda spregovorili tudi o nadaljnjem delu v koaliciji.

    Dogajanja v SMC, iz katere sta v preteklih dneh izstopila dva poslanca, Horvat ni želel posebej komentirati. Dejal je le, da so prestopi svoboda posameznika, obenem pa opomnil, da so kandidati pred volitvami nagovarjali volivce, naj obkrožijo določeno stranko. Stvar posameznika je, če "dvakrat, trikrat, štirikrat ali petkrat zataji svoje volivce", je pripomnil.

    Jožef Horvat | Foto: STA , Foto: STA ,

    Kot je dejal, je to vprašanje sicer pomembno za obstoj koalicije, vendarle pa se v NSi po njegovih besedah načeloma ne vtikajo v delovanje drugih strank, tudi če so koalicijske partnerice. "Drugače pa računamo na zdravo pamet v DZ," je povedal.

    Po prestopih Janija Möderndorferja in Gregorja Židana iz poslanske skupine SMC v opozicijske vrste koalicija šteje 46 glasov. Na vprašanje, ali so se zaradi tega že pogovarjali o rekonstrukciji vlade, je Horvat odvrnil, da poglobljene razprave o tem niso imeli. "Ta trenutek je teh 46 glasov večina," je povedal. Če manjšinska in tudi drugi poslanci menijo, da so rešitve dobre, pa Horvat pričakuje, da jih bodo tudi podprli.

    Povedal je še, da njihovih poslancev ni nihče vabil v opozicijske vrste, vsaj on s tem ni seznanjen. "Lahko pa zagotovim, da poslanci NSi nikamor ne bomo prestopali. Kar smo volivcem obljubljali, želimo uresničiti v največji meri," je zatrdil, piše STA.

  • 17:49

    Novinarji znova prisotni

    Novinarji bodo lahko po dveh mesecih od srede znova prisotni na dnevnih vladnih novinarskih konferencah o bolezni covid-19, ki potekajo v ljubljanskem Cankarjevem domu. Ob tem bodo morali upoštevati zaščitne ukrepe, svojo prisotnost pa vnaprej napovedati, so sporočili z Ukoma. Še naprej pa bo mogoče novinarsko vprašanje zastaviti tudi prek RTVS.

    Zaradi zagotavljanja varnih pogojev dela se bodo novinarskih konferenc lahko udeleževali samo akreditirani novinarji, ki morajo svojo prisotnost na novinarski konferenci vladnemu uradu za komuniciranje (Ukom) sporočiti vsaj eno uro pred začetkom, v Cankarjev dom pa morajo nato priti vsaj 15 minut pred začetkom, so sporočili iz Ukoma.

    Novinarji bodo morali upoštevati zaščitne ukrepe, kot so nošenje mask, razkuževanje rok ob vstopu v dvorano in varna razdalja.

    Jelko Kacin | Foto: Nebojša Tejić/STA Foto: Nebojša Tejić/STA

    Prisotnost novinarjev na vladnih novinarskih konferencah, ki jih dnevno vodi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, so zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa ukinili približno teden dni po razglasitvi epidemije bolezni covid-19, ko so te bile še v prostorih vlade. Kmalu po tej odločitvi so kot možnost vzpostavili zastavljanje vprašanj prek Televizije Slovenija, ki je novinarske konference tudi prenašala, in sicer so novinarji lahko vprašanja zastavljali ali v živo iz studia TV Slovenija ali so vprašanja na televizijo poslali vnaprej in jih je govorcem na novinarski konferenci zastavljala moderatorka.

    Ker želijo sodelovanje na novinarskih konferencah omogočiti tudi novinarjem iz drugih krajev po Sloveniji, bo še naprej mogoče pošiljanje vprašanj na naslov vprasaj.vlado@rtvslo.si, so danes še sporočili z Ukoma, piše STA.

     

Barrack OBama
Novice Število okuženih z novim koronavirusom v svetu preseglo 4,5 milijona

Na bolnišničnem zdravljenju ostaja 24 bolnikov z boleznijo covid-19, od tega pet na intenzivni terapiji.  V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana zdravijo 13 bolnikov. Intenzivno zdravljenje potrebujeta dva bolnika. V mariborskem kliničnem centru se je v ponedeljek zdravilo osem bolnikov z novim koronavirusom, na intenzivni negi pa trije. Iz UKC Maribor so doslej odpustili 88 oseb.

Med umrlimi več žensk

Tako so v Sloveniji do zdaj umrli 104 bolniki z boleznijo covid-19, skupaj pa je bilo potrjenih 1.467 okužb z novim koronavirusom.  "Število prijavljenih primerov okužbe z novim koronavirusom podcenjuje število resničnih okužb. Spreminjanje števila ni odvisno le od spreminjanja števila novih okužb, ampak tudi od spreminjanja priporočil za testiranje in prakse testiranja," so ob tem opomnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Po podatkih inštituta so 303 okužbe potrdili med zdravstvenimi delavci in sodelavci, 458 pa v domovih za starejše, med temi je bilo 321 oskrbovancev.

Med 103 smrtnimi žrtvami zaradi bolezni covid-19 je 61 žensk in 42 moških. Delež umrlih glede na število okuženih je sicer v vseh starostnih skupinah še naprej višji pri moških. Večina umrlih je iz skupine nad 85 let, pri moških jih je sicer veliko tudi v skupini od 75 do 84 let. Med mlajšimi od 45 let doslej ni bilo smrtnih žrtev.

Novice V največjem begunskem taborišču na svetu odkrili koronavirus. Se obeta katastrofa?
Ne spreglejte