Torek,
19. 5. 2020,
11.27

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

15

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 Slovenija

Torek, 19. 5. 2020, 11.27

4 leta

Še naprej nizke številke: novo okužbo potrdili le v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

15

Koronavirus infekcijska klinika | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Dva tedna po največjem rahljanju ukrepov za omejevanje bolezni covid-19 so v Sloveniji potrdili en nov primer okužbe z novim koronavirusom. Opravili so 1.128 testiranj, nobena oseba pa ni umrla. Novo okužbo so potrdili v Ljubljani, kjer so do zdaj skupno zabeležili 255 primerov.

Barrack OBama
Novice Število okuženih z novim koronavirusom v svetu preseglo 4,5 milijona

Na bolnišničnem zdravljenju ostaja 24 bolnikov z boleznijo covid-19, od tega pet na intenzivni terapiji.  V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana zdravijo 13 bolnikov. Intenzivno zdravljenje potrebujeta dva bolnika. V mariborskem kliničnem centru se je v ponedeljek zdravilo osem bolnikov z novim koronavirusom, na intenzivni negi pa trije. Iz UKC Maribor so doslej odpustili 88 oseb.

Med umrlimi več žensk

Tako so v Sloveniji do zdaj umrli 104 bolniki z boleznijo covid-19, skupaj pa je bilo potrjenih 1.467 okužb z novim koronavirusom.  "Število prijavljenih primerov okužbe z novim koronavirusom podcenjuje število resničnih okužb. Spreminjanje števila ni odvisno le od spreminjanja števila novih okužb, ampak tudi od spreminjanja priporočil za testiranje in prakse testiranja," so ob tem opomnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Po podatkih inštituta so 303 okužbe potrdili med zdravstvenimi delavci in sodelavci, 458 pa v domovih za starejše, med temi je bilo 321 oskrbovancev.

Med 103 smrtnimi žrtvami zaradi bolezni covid-19 je 61 žensk in 42 moških. Delež umrlih glede na število okuženih je sicer v vseh starostnih skupinah še naprej višji pri moških. Večina umrlih je iz skupine nad 85 let, pri moških jih je sicer veliko tudi v skupini od 75 do 84 let. Med mlajšimi od 45 let doslej ni bilo smrtnih žrtev.

Novice V največjem begunskem taborišču na svetu odkrili koronavirus. Se obeta katastrofa?