Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 5. 2020,
12.08

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

7

Natisni članek

Nepal Koronavirus Brazilija

Nedelja, 17. 5. 2020, 12.08

3 leta, 11 mesecev

Koronavirus po svetu, 17. maj 2020

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu preseglo 4,5 milijona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

7

Barrack OBama | Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je zelo kritičen do odziva ameriških oblasti na zdravstveno krizo.  | Foto Getty Images

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je zelo kritičen do odziva ameriških oblasti na zdravstveno krizo.

Foto: Getty Images

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v svetu je danes po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki se sklicuje na uradno potrjene podatke, preseglo 4,5 milijona. V zadnjem dnevu so potrdili več kot 100.000 dodatnih okužb. Umrlo je še 5336 ljudi, skupaj doslej že 307.395. Ameriški predsednik Donald Trump v ZDA, kjer je v zadnjih 24 urah za covid-19 umrlo še 1237 ljudi, skuša sproščati gospodarstvo, njegov predhodnik Barack Obama pa kritizira odziv oblasti na zdravstveno krizo. 

12:27

Rusija: se stanje umirja?

12:08

V Peruju gradijo bolnico

12:01

V Čilu stroga karantena

08:44

Prva smrtna žrtev v Nepalu

08:44

Brazilija že na 4. mestu

  • 20:41

    V Italiji najmanj novih okužb v zadnjih mesecih

    V Italiji so v zadnjem dnevu zabeležili 675 novih okužb z novim koronavirusom, kar je po navedbah tiskovne agencije Ansa najmanj v zadnjih mesecih. Umrlo je 145 ljudi, skupaj doslej 31.908, je sporočila tamkajšnja civilna zaščita.

    Skupno število doslej potrjenih okužb v državi, ki je ena od najhuje prizadetih v pandemiji, se je povzpelo na 225.435, od tega je ozdravelo skupaj 125.176 ljudi. Število ozdravelih se je v zadnjem dnevu povečalo za 2366. STA

  • 12:27

  • 12:27

    Rusija: se stanje umirja?

    koronavirus Rusija | Foto: Reuters Foto: Reuters

    V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili manj kot 10.000 novih okužb s koronavirusom, kar je že tretjič ta teden. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da je še prekmalu za trditev, da se epidemija umirja.

    V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 9709 novih primerov, skupno pa 281.752. S tem je država na drugem mestu na svetu po številu potrjenih okužb. Zaenkrat je ozdravelo več kot 67.000 ljudi.

    koronavirus Rusija | Foto: Reuters Foto: Reuters

    V zadnjem dnevu je umrlo 94 ljudi, kar je manj kot v soboto, ko so potrdili rekordnih 119 smrti. Skupno je covidu-19 podleglo 2631 ljudi.

    Kritiki sicer dvomijo, da je stopnja smrtnosti tako nizka, in obtožujejo ruske oblasti, da ne poročajo vseh smrti. Oblasti pa pojasnjujejo, da je številka nižja, ker so v statistiko zajete le smrti, ki so neposredno povezane s covidom-19.

  • 12:08

    V Peruju gradijo bolnico

    Perujska vlada bo medtem v boju proti bolezni pomagala amazonskemu delu države. Tam bodo zgradili bolnišnico s 100 posteljami za bolnike s covidom-19, je sporočila perujska vlada.

    Peru koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Nova bolnišnica, ki jo bodo postavili v Pucallpi, prestolnici odročne regije Ucayali, naj bi začela delovati v roku treh tednov. Na območje bodo napotili tudi 220 zdravstvenih delavcev, saj so tamkajšnji preobremenjeni in ne zmorejo obravnavati tolikšnega števila bolnikov.

    V Peruju so doslej potrdili 88.541 primerov okužbe, od tega okoli 2250 v Amazoniji. Skupaj je umrlo 2523 ljudi, od tega okoli 100 v amazonskem delu, dodaja AFP.

  • 12:01

    V Čilu stroga karantena

    Čile koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Tudi v Čilu beležijo naraščanje števila obolelih, zato so v sedemmilijonski prestolnici Santiago v soboto uvedli strogo karanteno. Prebivalci gredo lahko le po hrano in zdravila ter na krajše sprehode.

    Pred uveljavitvijo karantene so se v petek zvečer na mestnih vpadnicah nabrale dolge kolone vozil, saj so se številni prebivalci Santiaga odločili zapustiti mesto.

    V Čilu so doslej potrdili 41.428 okužb z virusom sars-cov-2, od tega 1886 v soboto, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. Število smrtnih žrtev je naraslo na 421.

  • 08:44

    Prva smrtna žrtev v Nepalu

    Medtem pa so tudi v Nepalu zabeležili prvo smrtno žrtev zaradi covid-19. Usodna je bila za 29-letno žensko, ki je pred kratkim rodila.

    V 28-milijonskem Nepalu imajo sicer zgolj 281 uradno potrjenih okužb, država pa je od 24. aprila v karanteni. Ves zračni promet je ustavljen, miruje tudi javni promet, zaprte so šole in večina trgovin.

  • 08:44

    Brazilija že na 4. mestu

    Brazilija | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Brazilsko ministrstvo za zdravje je v soboto zabeležilo skoraj 15 tisoč novih primerov okužb v zadnjih 24 urah, skupaj pa je z novim koronavirusom okuženih več kot 233 tisoč prebivalcev te južnoameriške države. Zaradi bolezni covid-19 je umrlo že več kot 15 tisoč ljudi.

    Jair Bolsonaro | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je v petek ostal že brez drugega zdravstvenega ministra v samo mesecu dni, obupano poziva k uporabi neodobrenih zdravil.

    Kritičen je do nekaterih brazilskih guvernerjev, ki pozivajo k spoštovanju pravila socialne distance ter v želji o zajezitvi širjenja okužb zapirajo šole, restavracije in trgovine v svoji regiji. Brazilski predsednik temu odločno nasprotuje, saj pravi, da ekonomija tega enostavno ne bo prenesla.

    V petek so bili v Braziliji pred predsedniško palačo protesti. Protestniki so strogo upoštevali pravila, ki jih narekuje koronakriza. | Foto: Getty Images V petek so bili v Braziliji pred predsedniško palačo protesti. Protestniki so strogo upoštevali pravila, ki jih narekuje koronakriza. Foto: Getty Images

    V državi z 209 milijoni prebivalcev so do zdaj opravili le nekaj več kot 338 tisoč testov, kar je v primerjavi z Italijo in Španijo, kjer je populacija precej manjša, opravili pa sta vsaka po 1,9 milijona testov, zelo skromna številka.

    Na rezultate testa čaka tudi 66-letni brazilski podpredsednik Hamilton Mourao, ki se je po novici, da je bil v stiku z okuženim, umaknil v izolacijo.

Največ potrjenih primerov okužb je v Severni in Južni Ameriki, skupaj 1.966.932. V zadnjih 24 urah se je število okuženih na ameriški celini povzpelo za 57.449, število umrlih za covidom-19 pa za 3742, tako da je smrtnih žrtev doslej tam 118.799.

V Evropi so doslej potrdili skupaj 1.870.545 okužb, umrlo je 165.951 ljudi. V zadnjih 24 urah so zabeležili 22.100 okužb in 1228 smrti.

Obama kritizira odziv oblasti, si Rusi že lahko oddahnejo? #video

V ZDA je v zadnjih 24 urah za covid-19 umrlo še 1237 ljudi. Skupno število smrtnih žrtev v državi se je tako povzpelo na 88.730, so sporočili z univerze Johns Hopkins. ZDA, kjer se je do zdaj z novim koronavirusom skupaj potrjeno okužilo že 1.466.682 ljudi, tako ostajajo država z največ umrlimi za novo boleznijo.

Ameriški predsednik Donald Trump skuša kljub temu, da epidemija v ZDA še ne pojenja, vse bolj sproščati gospodarstvo. Njegov predhodnik Barack Obama pa je bil v soboto zelo kritičen do dozdajšnjega odziva oblasti na zdravstveno krizo.

V videonagovorih študentom in dijakom ob koncu šolskega leta je Obama dejal, da je pandemija "v celoti odgrnila zaveso z ideje, da odgovorni vedo, kaj počnejo". "Številni se niti pretvarjajo ne, da imajo stvari pod nadzorom," je menil.

Obama dijake in študente pozval, naj naredijo, kar menijo, da je prav

Dijake in študente je Obama opozoril, da bodo morali zaradi pandemije hitreje odrasti kot druge generacije, ter jih pozval, naj naredijo, kar menijo, da je prav. "Delati (samo) to, kar nam je všeč, kar nam ustreza in je enostavno – tako razmišljajo majhni otroci," je dejal.

"Žal številni t. i. odrasli, vključno z nekaterimi, ki imajo zveneče nazive in pomembne službe, še vedno razmišljajo tako. Zato pa so stvari tako zavožene," je bil Obama oster v očitnem namigu na Trumpa in njegovo administracijo.

new york koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

New York: največ okužb med ljudmi, ki so družijo, športajo in hodijo po trgovinah

Ena od bolj prizadetih zveznih držav je New York. Tamkajšnji guverner Andrew Cuomo je v soboto pojasnil, da nove okužbe potrjujejo predvsem pri osebah, ki hodijo po nakupih, so športno aktivne ali pa se družijo. S tem je zavrgel prejšnjo teorijo, da so za nove primere odgovorni predvsem delavci v ključnih sektorjih, nemški portal Deutsche Welle povzema STA.

"Reprodukcijsko razmerje med delavci v ključnih sektorjih je nižje kot med splošno populacijo in ti novi primeri so potrjeni predvsem pri ljudeh, ki ne delajo ali pa so doma," je dejal.

Ne spreglejte