Nedelja,
17. 5. 2020,
12.08

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

7

Natisni članek

Nepal Koronavirus Brazilija

Nedelja, 17. 5. 2020, 12.08

3 leta, 11 mesecev

Koronavirus po svetu, 17. maj 2020

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu preseglo 4,5 milijona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

7

Barrack OBama | Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je zelo kritičen do odziva ameriških oblasti na zdravstveno krizo.  | Foto Getty Images

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je zelo kritičen do odziva ameriških oblasti na zdravstveno krizo.

Foto: Getty Images

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v svetu je danes po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki se sklicuje na uradno potrjene podatke, preseglo 4,5 milijona. V zadnjem dnevu so potrdili več kot 100.000 dodatnih okužb. Umrlo je še 5336 ljudi, skupaj doslej že 307.395. Ameriški predsednik Donald Trump v ZDA, kjer je v zadnjih 24 urah za covid-19 umrlo še 1237 ljudi, skuša sproščati gospodarstvo, njegov predhodnik Barack Obama pa kritizira odziv oblasti na zdravstveno krizo. 

Največ potrjenih primerov okužb je v Severni in Južni Ameriki, skupaj 1.966.932. V zadnjih 24 urah se je število okuženih na ameriški celini povzpelo za 57.449, število umrlih za covidom-19 pa za 3742, tako da je smrtnih žrtev doslej tam 118.799.

V Evropi so doslej potrdili skupaj 1.870.545 okužb, umrlo je 165.951 ljudi. V zadnjih 24 urah so zabeležili 22.100 okužb in 1228 smrti.

Obama kritizira odziv oblasti, si Rusi že lahko oddahnejo? #video

V ZDA je v zadnjih 24 urah za covid-19 umrlo še 1237 ljudi. Skupno število smrtnih žrtev v državi se je tako povzpelo na 88.730, so sporočili z univerze Johns Hopkins. ZDA, kjer se je do zdaj z novim koronavirusom skupaj potrjeno okužilo že 1.466.682 ljudi, tako ostajajo država z največ umrlimi za novo boleznijo.

Ameriški predsednik Donald Trump skuša kljub temu, da epidemija v ZDA še ne pojenja, vse bolj sproščati gospodarstvo. Njegov predhodnik Barack Obama pa je bil v soboto zelo kritičen do dozdajšnjega odziva oblasti na zdravstveno krizo.

V videonagovorih študentom in dijakom ob koncu šolskega leta je Obama dejal, da je pandemija "v celoti odgrnila zaveso z ideje, da odgovorni vedo, kaj počnejo". "Številni se niti pretvarjajo ne, da imajo stvari pod nadzorom," je menil.

Obama dijake in študente pozval, naj naredijo, kar menijo, da je prav

Dijake in študente je Obama opozoril, da bodo morali zaradi pandemije hitreje odrasti kot druge generacije, ter jih pozval, naj naredijo, kar menijo, da je prav. "Delati (samo) to, kar nam je všeč, kar nam ustreza in je enostavno – tako razmišljajo majhni otroci," je dejal.

"Žal številni t. i. odrasli, vključno z nekaterimi, ki imajo zveneče nazive in pomembne službe, še vedno razmišljajo tako. Zato pa so stvari tako zavožene," je bil Obama oster v očitnem namigu na Trumpa in njegovo administracijo.

new york koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

New York: največ okužb med ljudmi, ki so družijo, športajo in hodijo po trgovinah

Ena od bolj prizadetih zveznih držav je New York. Tamkajšnji guverner Andrew Cuomo je v soboto pojasnil, da nove okužbe potrjujejo predvsem pri osebah, ki hodijo po nakupih, so športno aktivne ali pa se družijo. S tem je zavrgel prejšnjo teorijo, da so za nove primere odgovorni predvsem delavci v ključnih sektorjih, nemški portal Deutsche Welle povzema STA.

"Reprodukcijsko razmerje med delavci v ključnih sektorjih je nižje kot med splošno populacijo in ti novi primeri so potrjeni predvsem pri ljudeh, ki ne delajo ali pa so doma," je dejal.