SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Nas čaka zgodovinska stavka, kakršne Slovenija še ni doživela? #video

10

termometer

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je opozoril na dejstvo, da so v panogi že tri mesece brez kolektivne pogodbe. Ko so v sindikatu po neuspešnem zaključku pogajanj začeli pripravo nadaljnjih aktivnosti, je eden od pogajalcev na delodajalski strani sicer sporočil, da bo pogodbo podpisal. Vse je v rokah delodajalcev, pravi sindikat.

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je na novinarski konferenci danes znova spomnil na mizerne plače in neugodne delovne pogoje sobaric, kuharjev, receptorjev, natakarjev in drugih. Ti so srce in motor turistične panoge, ki doživlja razcvet, je opozorila generalna sekretarka sindikata Karmen Leban.

"Po 25 letih smo ostali brez kolektivne pogodbe dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije," je opozorila govornica. Na koncu se je zataknilo pri višini plačila za presežne ure, ki jih delavci ne morejo izkoristiti v obliki prostega časa. Sindikat je pristal na daljše referenčno obdobje, a je v zameno terjal dvig urne postavke s 30-odstotnega na 45-odstotni dodatek k osnovni urni postavki, v praksi to pomeni okoli 30 centov na uro več. Delodajalci tega niso želeli sprejeti.

Kempinski Palace Portorož Trendi Turistični oskarji: najboljši slovenski hotel je portoroški Kempinski

O plačah se sicer v tokratnih pogajanjih sploh niso pogovarjali, saj so se plače delavcem v panogi dvignile že v skladu z dogovorom iz decembra lani. Sindikat se želi znova o plačah pogovarjati v septembru, ko bodo že znani prvi rezultati poletne turistične sezone. Povprečna plača v Sloveniji je sicer 1.078 evrov neto, v gostinstvu pa doseže 794 evrov - z vsemi oddelanimi nadurami vred.

Tik pred današnjo novinarsko konferenco je vodstvo Turistično-gostinske zbornice Slovenije (TGZS) sindikatu vendarle sporočilo, da je na današnji korespondenčni seji zbornica sprejela sklep o podpisu kolektivne pogodbe. Uresničitev te obljube v sindikatu sicer še pričakujejo. Vprašanje pa je tudi, ali bo kolektivno pogodbo potrdil tudi drugi delodajalski partner, Združenje delodajalcev Slovenije oziroma njegova sekcija za gostinstvo in turizem.

Če kolektivne pogodbe drugi partner ne bo podpisal, bo sindikat "odpovedal kolektivno pogodbo in začel nova pogajanja, kjer bomo poleg tega, kar je že notri, zahtevali tudi takojšnje povečanje plač, povečanje vrednosti nedeljskih ur in da se vse oddelane presežne ure, ki ne morejo biti izkoriščene, plačajo najmanj z dodatkom 50 odstotkov oziroma 60 odstotkov po preteku 12 mesecev", je napovedala Lebnova.

žeparka Novice Policija in turistični vodniki pregnali žeparje iz Ljubljane

Opozorila je tudi, da bi v skladu z zakonom, ki velja ob odsotnosti veljavne kolektivne pogodbe, delodajalci morali vsem svojim zaposlenim še ta mesec izplačati vse presežne ure, in sicer v višini z najmanj 30-odstotnim dodatkom osnovne urne postavke. V prvem polletju se je nabralo več kot pol milijona takih presežnih ur.

Predsednik sindikata gostinstva in turizma Kristijan Lasbaher je medtem javnosti že pokazal stavkovni material - trak, ki bi si ga v primeru stavke nadeli člani stavkovnega odbora. "Vse je v tem trenutku odvisno od delodajalcev, ne več od nas," je poudaril.

turizem Ljubljana Trendi Središče Ljubljane - le za turiste ali tudi za domačine?

Če bi sicer prišlo do stavke, bi ta po navedbah sindikata lahko potekala v različnih oblikah. V tujini na primer poznajo belo stavko, ko delavci delajo točno osem ur na dan. Lahko bi tudi za eno uro prenehali delati, denimo v času večerje, ali pa bi javnost pozvali, naj eno uro ne hodi v gostinske lokale.

Stavke v gostinski in turistični panogi sicer v Sloveniji do zdaj še ni bilo. "Očitno smo zelo potrpežljivi, kooperativni in se zavedamo, kaj to pomeni za slovenski turizem in za goste," je dejala Lebnova. "Iskreno upam, da to ne bo potrebno," je še zaključila glede stavke.

Komentarji

11

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • mimi129 / 03.08.2018. ob 15:19 +18 - 4

  Sicer pa, kdo bo sploh stavkal. V ljubljanskih lokalih samo izjemoma naletiš na profesionalnega kelnerja, vse ostalo so študentje za3,5€na uro, ti pa ne morejo štrajkati. Tudi picopekov je veliko iz študentskih vrst- torej štrajk odpade.😊 Problem slovenskega gostinstva je delo na črno. Redno zaposlenih je malo, v glavnem so samo po večjih hotelih. Torej jih je malo za stavko.

  +18 - 4
 • mimi129 / 03.08.2018. ob 15:13 +13 - 3

  Grega, ne vem katero tržno gospodarstvo imaš v mislih, vsekakor očitno ne kakšnega severnega od nas. Veš ,v tistih severno in zahodno od nas, so sindikati in stavke del tržnega gospodarstva. Verjetno si imel v mislih balkanski model. V tržnem gospodarstvu lastniki podjetij tudi ne jamrajo dnevno po državni TV, da jim manjka delavcev, ampak to rešijo tako, da jim dvignejo plače😊.

  +13 - 3
 • MarkJurko / 03.08.2018. ob 15:45 +10 - 2

  V gsotinstvu so že davno nazaj degradirali izučen in sposoben kader. Danes prevladuje kader, ki nima o gostinstvu pojma, ima všečno rit in veliko govori. Strokovnosti ni več, veliko ljudi ki imajo nekaj denarja z raznimi kvazi tečaji pridobijo licenco in jih zanima le zaslužek, bogatenje ne pa vse kar spada v osnovo gostinstva kaj šele v profesionalnost. In zdaj naj izučen kader s potrebno šolo konkurira negostincem, ki so poceni in imajo cilj le nekaj zaslužiti.

  +10 - 2
delitve: 139
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin