Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 4. 2018,
20.34

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Natisni članek

Ekosistemi požar inšpektorat

Petek, 13. 4. 2018, 20.34

6 let

Se na pogorišču družbe Ekosistemi obeta nova katastrofa? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Ali sta za tempirano ekološko bombo in hud požar lani poleti na Dolenjskem odgovorna kar okoljski in gradbeni inšpektor, ki bi morala prva opozoriti na resne težave? Na deponiji odpadkov v Straži pri Novem mestu leta in leta inšpektorja sploh nista ukrepala proti hudim napakam lastnikov iz podjetja Ekosistemi.

Video: Planet TV

Inšpektorat je ukrepal s prijavo policiji zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Z nepravilnostmi je seznanjena tudi protikorupcijska komisija:

Inšpektorja imata na voljo še 30 dni za pojasnila. A domačini državi ne zaupajo. V ozadju so lobiji, zaradi katerih jih več kot deset let, vse do požara, ni poslušal nihče, pravijo. 

Okoljski inšpektor je prišel celo v nasprotje z lastnim mnenjem
Poročilo je razkrilo številne nepravilnosti pri delu gradbenega inšpektorja. Ta je v nadzoru leta 2011 ugotovil, da ima družba Ekosistemi vsa ustrezna gradbena in uporabna dovoljenja, čeprav je prvo pridobila leta 2012, uporaba objekta za opravljanje tovrstne dejavnosti pa ji je bila dovoljena z uporabnim dovoljenjem, izdanim v letu 2014, torej tri leta po ugotovitvi inšpektorja, da ga imajo.

Okoljski inšpektor je prišel celo v nasprotje z lastnim mnenjem, saj je sredi postopka odvzema okoljevarstvenega soglasja zatrdil, da je stanje sanirano, nato pa nekaj mesecev pozneje med novim pregledom ugotovil, da ni tako. Vse fotografije, ki naj bi dokazovale sanacijo, so iz spisa izginile. STA

Se napoveduje nova katastrofa?

Dušan Krštinc, župan občine Straža, ob tem opozarja, da v primeru visokih temperatur obstaja možnost samovžiga teh odpadkov, saj so pokriti s črno folijo. Poleg tega izcedne vode iz pogorišča še vedno odtekajo na kmetijske površine.

Ne spreglejte