Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2021,
16.25

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

18

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus testiranje

Četrtek, 1. 4. 2021, 16.25

3 leta

Se bodo dijaki 12. aprila lahko že sami testirali? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

18

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes ob robu obiska v Mariboru dejal, da bodo storili vse za to, da bodo šole 12. aprila spet odprte. Do takrat želijo vzpostaviti sistem samotestiranja s hitrimi testi na okužbo z novim koronavirusom, najprej bi začeli dijaki in nato še učenci zadnje triade osnovnih šol.

V prihodnjem tednu bodo začeli o samotestiranju izobraževati zaposlene v vzgoji in izobraževanju, nato pa bi v tednu, ko se šola začne, že začeli samotestiranja. To bi izvajali v četrtek in petek, da bi potem lahko tisti, pri katerih bi bila okužba potrjena, do ponedeljka šli še na PCR-test.

Ministrstvo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje tudi pripravlja videovsebine za učence in dijake, ki bodo uporabljali teste, poroča STA. 

Janez Poklukar | Foto: STA , Foto: STA ,

Pokljukar: Uveljavili smo ukrepe, ki jih je predlagala stroka

Sicer pa je Poklukar na prvi dan ponovnega zaprtja države, ki naj bi trajalo do 12. aprila, dejal, da bo vesel, če bodo 11. aprila take številke o okužbah, kot so bile danes. Poudaril je, da so uveljavili ukrepe, ki jih je predlagala stroka. "Ukrepi so tako natančni, da predvidevamo, da bomo omejili epidemijo," je poudaril.

O obveznosti nošenja mask na prostem je minister priznal, da svetovalna skupna za covid-19 tega ni eksplicitno predlagala. Je pa govoril s posameznimi člani skupine in večinoma niso nasprotovali obveznemu nošenju mask na prostem. Po njegovem mnenju se je treba zavedati, da se novi koronavirus prenaša kapljično in aerosolno, z nošenjem maske pa ta prenos zmanjšamo za 80 odstotkov. Zdi se mu pa pomembno, da ni obvezno nositi maske med rekreacijo in gibanjem na prostem.

Poklukar se zaveda, da bo velikonočna nedelja, ko je dovoljeno zbiranje dveh družin oziroma petih odraslih oseb, prinesla dodatno tveganje, povezano z epidemijo, ampak številni starejši potrebujejo podporo svojih otrok in vnukov, da lahko na praznični dan podoživijo to, kar je bistvo praznika. 

Ljubljana koronavirus
Novice Raziskava: ljudje manj upoštevajo protikoronske ukrepe #video
Novice Znanstvenik z Instituta Jožef Stefan napovedal, kdaj bo konec tretjega vala #video

Koliko cepiva bo dodeljenega Sloveniji, še ni znano

Dotaknil se je tudi dobav cepiv proti novemu koronavirusu. Na vprašanje, ali je zadovoljen z razdelitvijo dodatnih desetih milijonov odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja, ki so jih preusmerili iz druge polovice leta v drugo četrtletje, pri čemer naj bi Slovenija prejela 32.769 odmerkov, je dejal, da težko odgovori, ali je to prava razdelitev ali ne. Kot je dejal, končne številke, koliko od teh desetih milijonov naj bi Slovenija prejela, ne pozna. Nadeja pa se, da je ta razdelitev solidarna in da bodo evropske države v začetku poletja pri enakem deležu precepljenosti.

Pričakuje, da bo v tem mesecu v državi prispelo med 340 tisoč in 350 tisoč odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu štirih proizvajalcev, upa, da bo teh odmerkov maja še več. Ali bi lahko zmanjšali zaostanek pri cepljenju, bo precej odvisno od dobav AstraZenece, te so bile do zdaj najmanj zanesljive, saj so odstopale od predvidenih količin.

Na NIJZ so za STA potrdili, da so danes prejeli 45.600 odmerkov cepiva AstraZeneca.

Poklukarja veseli, da bo v Slovenijo v aprilu prišla tudi prva dobava cepiva Johnson & Johnson, do julija naj bi tako prejeli več kot 200 tisoč odmerkov tega cepiva.

Izrael, cepljenje
Novice Izrael namerava maja začeti cepljenje mlajših od 16 let
Borut Pahor
Novice Pahor ob ponovnem zaprtju države: Drugih možnosti in kompromisov ni

Minister pozdravlja, da se z AstraZeneco cepi le starejše od 60 let

Sicer pa minister pozdravlja vse previdnostne ukrepe svetovalne skupine za cepljenje, ki je odločila, da se cepivo AstraZeneca zaenkrat uporablja le za starejše od 60 let. Kot je dejal, ta omejitev v tem trenutku ne spreminja poteka cepljenja v populaciji, saj sovpada s strategijo cepljenja, v skladu s katero želijo v prihodnjih tednih precepiti starejše od 60 let. Pričakuje pa, da bo Evropska agencije za zdravila (Ema) v prihodnjih 14 dneh dala dodatne usmeritve, ali naj se nadaljuje uporaba cepiva AstraZenece tudi pri mladih ali le za starejše od 60 let.

Ne spreglejte