Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 4. 2021,
11.14

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,16

30

Natisni članek

Ivan Hršak Nogometna zveza Slovenija Gregor Židan

Ponedeljek, 26. 4. 2021, 11.14

2 leti, 11 mesecev

Se bo moral Gregor Židan posloviti od poslanskih klopi? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,16

30

Po razkritju, da je brez soglasja parlamenta poslanec SD Gregor Židan posloval z Nogometno zvezo Slovenije, je njegova usoda negotova. Le še dober teden dni ima časa, da mandatno-volilni komisiji pojasni ozadje spornih postranskih zaslužkov. 

Poslanec Socialnih demokratov Gregor Židan je namreč ob delu v hramu demokracije opravljal tudi delo trenerja mladinske reprezentance. Čeprav sam trdi, da je to opravljal brezplačno, je Nogometna zveza Slovenije (NZS) razkrila, da je prejemal po sto evrov dnevno. 

Gregor Židan
Novice Poslanec Židan zunaj parlamenta dela za 100 evrov na dan #video

Židanu za 14 dni dela 1.400 evrov

Ko je pred dobrima dvema letoma Židan sedel v poslanske klopi, v poslansko skupino ga je, skupaj z Janijem Möderndorferjem, sprejel Igor Zorčič, je dejal, da prihaja kot športnik, da se bo trudil izboljšati status aktivnih in nekdanjih športnikov. 

Lani je iz stranke SMC presedlal v poslansko skupino SD, le nekaj dni kasneje pa izgubil status davčnega dolžnika. Še vedno pa Židana bremeni lizing hiše, po plačilu katerega Židanu od poslanske plače menda ostane le dobrih 400 evrov razpoložljivega dohodka. Že ob nastopu mandata je mandatno-volilno komisijo zaman prosil za soglasje za delo trenerja v nogometnem klubu Olimpija. Kot pojasni predsednik volilne komisije Ivan Hršak, mu takrat prošnje niso odobrili, o njej pa tudi niso odločali. Dve leti kasneje, za istovrstno delo, tokrat za reprezentanco, se mu to ni zdelo potrebno, zato volilna komisija po besedah Hršaka ni prejela nobene vloge. 

Gre za ljubezen do nogometa, delo naj bi opravljal brezplačno, trdi Židan. A to ne drži. Na laž ga je namreč postavila sama nogometna zveza, ki je razkrila, da z Židanom sicer nima sklenjene pogodbe o zaposlitvi, le ustni dogovor, na podlagi katerega mu povrne stroške v višini sto evrov neto na dan. Za 14 dni dela v Mariboru tako Židan prejme kar 1.400 evrov oziroma 1,2-kratnik povprečne mesečne plače.

Gregor Židan
Novice Pojasnila Fursa: Nadomestilo NZS poslancu Židanu je dohodek, plačati bi moral davek

Za kakšne stroške gre?

Šlo naj bi za ustni dogovor in povračilo stroškov, a postavlja se vprašanje, za kakšne stroške gre. Brez konkretnih in ovrednotenih stroškov govorimo o dnevnicah, te pa so namenjene le zaposlenim, kar Židan ni bil. Dnevnica za 24 ur v Sloveniji znaša 21,39 evra, Židan tako vsak dan dobi povrnjenih stroškov za skoraj pet dni.

Peter Jančič
Mnenja Židan med Čeferinovimi kačami

 

Ne spreglejte