Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 4. 2014,
17.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

SDS Eva Irgl

Torek, 29. 4. 2014, 17.42

8 let

SDS zaradi datuma referenduma o arhivih znova na ustavno sodišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poslanka SDS Eva Irgl je na ustavno sodišče v imenu predlagateljev znova vložila pobudo za ustavno presojo odloka o razpisu referenduma o arhivski noveli.

Če bo ustavno sodišče tudi tokrat razveljavilo oziroma zadržalo izvajanje odloka, referenduma tudi 8. junija ne bo. Pobudnica ustavnemu sodišču predlaga, da zadevo obravnava absolutno prednostno in do dokončne odločitve zadrži izvajanje odloka ter s tem potek rokov za opravila, potrebna za izvedbo referenduma. V nasprotnem primeru, zatrjuje, bi lahko nastale težko popravljive škodljive posledice, ki jih ne bi bilo mogoče popraviti.

"Najnižji možni stroški za referendum in najvišja možna udeležba" Predlaga tudi, da se za dan glasovanja na referendumu določi dan, ko bodo potekale redne lokalne volitve. Kot so sporočili iz SDS, predlog, da bi se zakonodajni referendum izvedel istočasno z jesenskimi lokalnimi volitvami, "izkazuje razumne razloge, saj pomeni najnižje možne stroške za referendum in najvišjo možno udeležbo".

Ustavno sodišče je sicer en odlok o razpisu referenduma na zahtevo SDS že razveljavilo. Prejšnji odlok je namreč predvideval, da bi referendum potekal 4. maja, ker pa je ta rok padel na čas po praznikih in v čas počitnic, so ustavni sodniki ocenili, da bi bilo s tem volivcem oteženo izvajanje volilne pravice. Ustavni sodniki so DZ istočasno naložili, naj določi nov datum referenduma, pri čemer naj izbere takšnega, ki bo omogočil, da bo na volitve prišlo čim več volivcev.

V SDS so se ves čas zavzemali, da bi referendum izvedli skupaj z evropskimi volitvami, 25. maja. V koaliciji so po drugi strani nasprotovali povezovanju referenduma z evropskimi volitvami, saj naj bi se tema o arhivih s tem razvrednotila. Vladna koalicija pa je nato kot nov datum referenduma določila 8. junij.

Irglova v pobudi navaja, da je večina koalicijskih poslancev pri določitvi 8. junija za dan glasovanja na referendumu ravnala protiustavno, arbitrarno in samovoljno in da tudi s sprejemom novega odloka državni zbor ni odpravil protiustavnega stanja.

Opozarja na kvorum, ki je vgrajen v nov institut referenduma. "DZ je z odločitvijo v odloku, da bodo volivke in volivci morali v razmiku dveh tednov dvakrat na volišča, politično samovoljno vnaprej namenoma storil vse, da bo udeležba na zakonodajnem referendumu čim manjša," je med drugim zapisano v pobudi.

Ne spreglejte