Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 7. 2014,
19.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SDS volitve

Torek, 15. 7. 2014, 19.37

8 let

SDS pripravljena zamrzniti napovedane ukrepe glede dela v DZ, a le če ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izvršilni odbor SDS je sklenil, da so pripravljeni zamrzniti ukrepe glede svojega dela v DZ, te so napovedali po objavi prvih rezultatov volitev.

Ob tem je spomnil, da je svet SDS že 16. junija ocenil, da tokratne volitve ne bodo svobodne in poštene. "To se je tudi zgodilo, zato so po našem mnenju nelegitimne, v tej luči pa so bili napovedani nekateri ukrepi," je povedal.

Sprejeli sklep o zamrznitvi oziroma začasni odložitvi napovedanih ukrepov Zaradi tega in tudi zaradi zavedanja stanja, v katerem je država, ter odgovornosti države je izvršilni odbor SDS sprejel sklep o zamrznitvi oziroma začasni odložitvi napovedanih ukrepov, je dejal Černač. Kot je dodal, bodo napovedani ukrepi "po odločitvi zadnje stopnje sodišča o odpravi sodbe" v zadevi Patria tudi preklicani, če bodo stranke, ki sestavljajo parlamentarno večino, in predsednik republike dali javno zavezo, da bodo po padcu sodbe "omogočili vsaj delno popravo škode in razpisali nove volitve".

Poudaril je še, da ne gre za pogojevanje ali karkoli podobnega, temveč za vzpostavitev "elementarne pravičnosti, ki je v tem primeru, pri teh volitvah, žal ni bilo".

Po razglasitvi vzporednih izidov predčasnih parlamentarnih volitev v nedeljo je namreč Černač napovedal, da poslanci SDS v DZ ne bodo prevzeli nobene funkcije ter da se bodo o sodelovanju na sejah odločali selektivno. Za takšno potezo so se odločili, ker po njihovem mnenju volitve niso bile poštene, zato njihov rezultat ni bil legitimen.

Glede na začasne neuradne izide volitev je SDS prejela 20,67 odstotka glasov volivcev in naj bi zasedla 21 poslanskih mest.

Pojasnil, da v nedeljo ni napovedal blokade pri delu DZ Černač pa je tudi pojasnil, da v nedeljo ni napovedal blokade pri delu DZ in da so bili koraki, napovedani takrat, napačno interpretirani. "Napovedali smo, da ne bomo prevzemali vodstvenih funkcij, vendar bomo ves čas aktivno sodelovali v politiki in opravljali vse naloge, ki jih kot stranka, ki je dobila drugi najboljši rezultat, moramo opravljati," je povedal.

Na vprašanje, ali torej to pomeni, da napovedani ukrepi ostajajo, če omenjene javne zaveze ne bo, Černač novinarjem ni odgovoril, je pa na spletni strani SDS navedeno, da je Černač le "izrazil pričakovanje", da bodo stranke oziroma Pahor to zavezo dali.

Seja izvršilnega odbora SDS sicer še traja, poleg analize nedeljskih volitev pa razpravljajo tudi o pripravah na oktobrske lokalne volitve. Po Černačevih besedah bo stranka o vseh drugih sprejetih sklepih medije oziroma javnost obvestila predvidoma v sredo.

Ne spreglejte