Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
19.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

SDS Jani Möderndorfer

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 19.57

8 let

SDS od Möderndorferja pričakuje opravičilo za izjave o spornem zapisniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V SDS pričakujejo opravičilo vodje poslancev PS Janija Möderndorferja zaradi izjav o tem, da naj bi bil zapisnik sestanka med vlado in Mestno občino Ljubljana (MOL), s katerim operira SDS, ponarejen.

A v PS odgovarjajo, da SDS v primeru Velikovec 2 meša različne zapisnike kot v primeru Velikovec 1, ko je sestavljala različne arhivske dokumente.

"Stranka SDS je stran, ki se mora opravičiti tako nekdanjemu predsedniku Türku kot vladi" V SDS pravijo, da jim je Möderndorfer očital neresnična dejstva, grobo žalil delo poslanske skupine in jo javno blatil, v PS take očitke zanikajo. V največji vladni stranki pa menijo, da SDS meša različne zapisnike. "Usklajene in neusklajene ter iz vsakega pobere, kar jim za manipulacijo ustreza," so zapisali v PS.

"Stranka SDS je stran, ki se mora opravičiti tako nekdanjemu predsedniku Türku kot zdaj vladi. Ker tega niso bili zmožni pred časom v primeru nekdanjega predsednika, vemo, da tega niso zmožni niti danes v primeru vlade. In zaradi tega je za nas ta zgodba končana. Župani slovenskih občin in tudi vsa Slovenija pa so si o njihovi manipulaciji lahko sliko ustvarili sami," v PS odgovarjajo na pismo SDS.

Ti so v svojem dopisu poudarili, da je Mestna občina Ljubljana za medije pojasnila, da je SDS objavila "eno od verzij zapisnika v usklajevanju". Tako kot vladni urad za komuniciranje tudi MOL ni zanikala avtentičnosti zapisnika, je zapisal vodja poslancev SDS Jože Tanko. "S svojim odgovorom je Mestna občina Ljubljana potrdila stališče SDS in na laž postavila vas, svetnika MOL in vodjo poslanske skupine Pozitivne Slovenije," je poudaril.

"Že nekajkrat smo bili priča, da je SDS uporabljala neverodostojne dokumente" Möderndorfer je na nedavni novinarski konferenci namreč dejal, da SDS kot argument zoper vlado uporablja dokument, ki ne obstaja in v katerem so členi, ki v pravem zapisniku sploh ne obstajajo. "Že nekajkrat smo bili priča, da je SDS uporabljala neverodostojne dokumente. Zdi se, da je to praksa," je takrat menil Möderndorfer. Zato je SDS predlagal, naj "opustijo te možnosti in prihajajo le še z dejstvi".

V SDS so bili kritični do "privilegiranosti glavnega mesta" in nekaterih sklepov, o katerih naj bi se vlada in MOL dogovorili julija. Zaradi tega so celo razmišljali o ustavni obtožbi. Ko so ugotovili, da se zapisnik, ki ga imajo, razlikuje od usklajenega zapisnika sestanka, so v SDS tožilstvu, policiji in NPU posredovali informacijo o sumu kaznivega dejanja ponarejanja listin in preprečitve dokazovanja.

MOL: Gre za usklajevanje zabeleženega na srečanju Na MOL pa so v petek pojasnili, da pri zgodbi z zapisnikom sestanka med MOL in vlado ne gre za nikakršen sum kaznivega dejanja ponarejanja listin, temveč za usklajevanje zabeleženega na srečanju. Kot so namreč pojasnili na MOL, sta si zapisnik julijskega srečanja obe strani izmenjevali, dokler se glede navedenih sklepov nista popolnoma uskladili. V tem času je nastalo več različic zapisnika, zadnjo, usklajeno, pa so potrdili 9. septembra.

Ob tem so poudarili, da so se tudi s prejšnjo vlado Janeza Janše dogovarjali na podoben način, na podlagi srečanj pa je nastal zapisnik, ki je bil na koncu trikrat daljši od obravnavanega.

Ne spreglejte