Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2019,
11.10

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

10

Natisni članek

volitve Evropske volitve 2019 Evropske volitve 2019 SLS SDS

Torek, 23. 4. 2019, 11.10

4 leta, 11 mesecev

LMŠ, SDS, SLS, NSi ter DOM

Pet strank vložilo kandidatno listo za evropske volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

10

Evropski parlament | Nosilec skupne liste SDS in SLS je evropski poslanec SDS Milan Zver. | Foto Reuters

Nosilec skupne liste SDS in SLS je evropski poslanec SDS Milan Zver.

Foto: Reuters

Stranke, ki se bodo potegovale za stolčke v Evropskem parlamentu, so danes vlagale kandidatne liste na državno volilno komisijo. V petek se namreč izteče rok za vložitev kandidatur. Danes so kandidature vložile LMŠ, SDS in SLS, NSi, SAB in Domovinska liga. Predstavniki strank in list so ob tem izpostavili pomen volitev za ohranitev EU.

Zjutraj sta skupno kandidatno listo vložili SDS in SLS. Kot je v izjavi za medije dejal nosilec liste Milan Zver, se za sedež v Evropskem parlamentu potegujejo kakovostni kandidati, ki bodo poskrbeli za prepričljivo zmago.

Zver je dodal, da v predvolilni kampanji pričakuje težek in napet boj, saj je EU pred pomembnim časom, ko je pod vprašajem tudi eksistenca. Po njegovem prepričanju morajo evropski državljani tokrat izvoliti tiste stranke, ki bodo ohranile EU skupaj. "Čakajo nas odločilna leta za ohranitev EU kot take, kot je bila spočeta. Kot velik mirovni in demokratičen projekt," je napovedal.

Mlinarjeva: Volitve odločilne ali bo Evropski parlament ostal proevropski ali ne

Alenka Bratušek | Foto: STA , Foto: STA , Tudi predsednica SAB Alenka Bratušek in nosilka liste SAB Angelika Mlinar sta ob vložitvi poudarili pomen volitev za Evropsko unijo. "Želimo si, da bi se čim več ljudi udeležilo teh volitev, ker je Evropa v tem trenutku na pomembnem razpotju," je dejala Bratuškova. "Te volitve so zelo odločilne za to, ali bo Evropski parlament ostal proevropski ali ne. To lahko odločijo samo volivke in volivci, tudi v Sloveniji," je povedala Mlinarjeva.

Mlinarjeva je sicer koroška Slovenka in trenutna avstrijska evropska poslanka liberalne stranke Neos v vrstah Alde, ki pa bo tokrat kandidirala v Sloveniji. "Dajem svoje izkušnje in vse, kar mi je na voljo, na voljo volivkam in volivcem tokrat v Sloveniji," je povedala.

Irena Joveva in Marjan Šarec
Novice Lahko navezi Šarec-Joveva na evropskih volitvah spodleti?

Novak: Na listi smo izkušeni kandidati

Cilj NSi na evropskih volitvah je vrniti zaupanje v EU, je ob vložitvi kandidature povedala nosilka liste Ljudmila Novak. "Na listi smo izkušeni kandidati, tudi z evropskimi izkušnjami, zato vemo, da Evropa v teh prelomnih časih potrebuje izkušene politike. Tiste, ki bodo delovali konstruktivno, povezovalno in ki bodo iskali rešitve za prihodnost," je opozorila.

"Mi si ne želimo razbijati Evrope, mi ne želimo graditi na sovraštvu in strahu, mi želimo graditi na upanju in povezovanju. To je ključna usmeritev, ki se je bomo držali v prihodnjem mesecu volilne kampanje," je napovedal predsednik NSi Matej Tonin.

Šarec napovedal umirjeno in ne pretirano drago kampanjo

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je napovedal umirjeno in ne pretirano drago kampanjo, predvsem pa je treba po njegovih besedah državljane prepričati, da je vredno glasovati, saj so druge alternative EU zelo slabe. Opozoril je tudi na nizko volilno udeležbo na zadnjih evropskih volitvah.

Intervju: Marjan Šarec | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Nosilka liste LMŠ Irena Joveva verjame v listo in v vsakega kandidata. Trdno je prepričana, da je kandidatna lista vrhunsko sestavljena z vidika potrebnih sprememb v EU in njenih institucijah. "Veliko se govori o izkušnjah. A tisti, ki o tem govorijo, so že preizkušeni in čas je za nove vzorce," je še dejala v izjavi.

Bernard Brščič Lucija Šikovec Ušaj DOM Domovinska liga stranka kongres
Novice Lahko nova desnica Bernarda Brščiča ogrozi primat pomladnega bloka? #video

Brščič: Nikomur ne bomo jemali

Bernard Brščič | Foto: STA , Foto: STA , V Domovinski ligi (DOM) so prepričani, da je vedno več državljanom jasno, da sta Slovenija in Evropa na napačni poti, DOM pa po njihovih ocenah ponuja alternativo za Slovenijo in Evropo. "Nikomur ne bomo jemali, za nas bodo glasovali tisti, ki jim je mar za domovino, za Slovenijo. Tisti, ki verjamejo, da je naloga slovenske države skrb za varnost in blaginjo slovenskih državljanov, ne pa migrantov," je prepričan predsednik stranke Bernard Brščič.

"Tisti, ki želijo ohraniti Slovenijo kot domovino Slovencev in Evropo domovino Evropejcev, bodo resno premislili, ali dati glasove obstoječemu bruseljskemu kartelu oz. njihovim predstavnikom v Sloveniji ali pa se bodo odločili za alternativo, za DOM," je še ocenil nosilec liste.

SD s sloganom Hočemo Evropo meri na dva evropska poslanca

SD pa je na volilni konvenciji potrdila kandidatno listo za evropske volitve in manifest Hočemo Evropo - drugačno, napredno, solidarno, pravično. Po besedah nosilke liste Tanje Fajon merijo na dva poslanska mandata. Prvak SD Dejan Židan pa je dejal, da Evropa ni idealna, a boljše možnosti, kot je EU, nimamo in je pomembno, da se zanjo borimo. Kandidature bodo vložili v sredo.

SNS in Dobra država že pretekli teden

Minuli teden so kandidature že vložili v SNS in zunajparlamentarni stranki Dobra država. V prihodnjih dneh bodo z vložitvijo kandidatnih list sledile še druge stranke in liste. SD bo danes na konvenciji potrdila kandidatno listo, na DVK pa jo bodo predvidoma vložili v sredo. Tudi DeSUS in Gibanje Zedinjena Slovenija bosta kandidatno listo vložili v sredo. Medtem pa v Levici še zbirajo podpise volivcev, s katerimi bodo vložili svojo kandidaturo.

Poleg izteka roka za vložitev kandidatur bo petek tudi dan, ko bo uradno stekla volilna kampanja pred evropskimi volitvami. Evropske poslance bomo sicer volili 26. maja. Stranke in liste imajo za nagovarjanje volivcev mesec dni časa, do 24. maja opolnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Ne spreglejte