SiolNET. Novice Slovenija
8,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec problematiziral oglase državnih podjetij v medijih, ki širijo nestrpnost

8,36

termometer

Marjan Šarec
Predsednik vlade Marjan Šarec se sprašuje, ali želja po dobičku res upravičuje strpnost do nestrpnosti. Foto: STA

Premier Marjan Šarec se je odzval na razprave, ali je primerno, da podjetja, ki so delno ali večinsko v državni lasti, oglašujejo v medijih, ki širijo sovražne vsebine. Predsednik vlade meni, da lahko njihovi bralci takšno oglaševanje razumejo tudi kot aktivno podporo zapisanemu, zato je pozval k razmisleku, "ali želja po dobičku res upravičuje strpnost do nestrpnosti".

Kot je zapisano na spletni strani vlade, so v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca v zadnjem času prejeli precej pozivov, naj se javno opredelijo do razprave o spornosti oglaševanja podjetij v delni ali večinski državni lasti v medijih, ki širijo sovražne vsebine.

fake news, nestrpnost na internetu, sovražni govor Novice Zakaj tudi izjemno skrajni primeri sovražnega govora niso več preganjani

Šarec: Kakšno je sporočilo oglaševanja v medijih, ki se ne ogradijo od nestrpnosti?

Šarec v svojem odzivu navaja, da spoštuje samostojnost in neodvisnost delovanja podjetij ter da razume, da si prizadevajo za tržno uspešnost in konkurenčnost, pa tudi, da so njihovi oddelki za trženje osredotočeni na učinkovitost in skušajo doseči čim širši krog ciljnih skupin.

"Pa vendar je ob široki paleti načinov in poti oglaševanja ter zlasti ob dejstvu, da se predstavljate kot družbeno odgovorna podjetja, zavezana svojim etičnim kodeksom, na mestu razmislek, kakšno je sporočilo vašega oglaševanja v medijih, ki se od nestrpnosti in sovražnega govora ne ogradijo in ju ne obsodijo, pač pa nasprotno celo širijo ali pri tem pomagajo," je zapisal premier.

Tadej Strehovec Novice Spletni portal vidnega predstavnika Cerkve poziva k ovajanju aktivistov

Šarec v nadaljevanju pravi, da se podjetja do sovražnih vsebin, ob katerih se pojavljajo njihovi oglasi, morda ne želijo opredeljevati. "A to je napačen odnos, kajti bralci vaše ravnanje lahko razumejo tudi kot aktivno podporo zapisanemu. Še več, sovražnim vsebinam dajete legitimnost. To, verjamem, ni vaš namen. A vaše oglaševanje je moč razumeti tudi tako," je zapisal.

Na koncu je podjetja v delni ali večinski lasti države pozval k razmisleku o tem, "ali želja po dobičku res upravičuje strpnost do nestrpnosti".

otroci šola Kranj Novice Razpis za slovensko pravljico: negativce naj predstavlja tujerodna invazivna vrsta

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 70
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin