Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2019,
6.49

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30

39

Natisni članek

Boštjan Poklukar meja migracije Marjan Šarec

Ponedeljek, 8. 7. 2019, 6.49

4 leta, 9 mesecev

Šarec: Na mejo bodo prišli dodatni vojaki #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,30

39

Premier Marjan Šarec je po srečanju s predstavniki občine Ilirska Bistrica in civilne iniciative o razmerah na meji s Hrvaško napovedal večjo prisotnost policistov in vojakov na meji. Poleg tega je policija že kupila tudi tehnično opremo, kot so droni za nadzor meje, je dejal premier. Župan Emil Rojc je opozoril, da se je število nezakonitih prehodov meje podvojilo.

Predsednik vlade Marjan Šarec, ki je v Ilirsko Bistrico prišel skupaj z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem in generalno direktorico policije Tatjano Bobnar, je poudaril, da razume pomisleke prebivalstva. "Nikoli nismo rekli, da migrantskega vprašanja ni," je dejal Šarec in dodal, da so ugotovili potrebo po okrepitvi policijske prisotnosti na obmejnem območju.

Fotogalerija
1 / 6
Trst
Novice Salviniju sporočili: Nikoli več meje med Goricama #foto #video

Premier napovedal, da bodo na mejo prišli dodatni vojaki

Konkretnih številk Šarec ni mogel razkriti, je pa zato napovedal, da bodo na mejo prišli tudi dodatni vojaki, policija pa je že oziroma bo nakupila dodatno tehnično opremo, kot so droni za nadzor meje ter tehnične ovire oziroma panelno ograjo, ki jo bodo postavili tam, kjer bo to potrebno.

Predsednik vlade je ob tem poudaril, da varovanje meje poteka skladno s pričakovanji in da "ne moremo privoliti v takšna in drugačna strašenja, ki so včasih motivirana tudi politično". Po Šarčevih besedah je policija sicer "kar uspešna" pri pridržanju nezakonitih migrantov, vendar gre tu za organiziran kriminal, zato je treba predvsem "izločiti iz prometa" vodje združb, ki vodijo migrante.

Šarec: Na mejo bodo prišli tudi dodatni vojaki. Video: Planet.


"Svet vsak dan manj varen"

Ob današnji napovedi Šarca se je odzval tudi minister za obrambo Karl Erjavec. Dejal je, da je dobro, da naredijo "vse, kar je treba, da se bodo ljudje na meji počutili varne". "Če bo takšna ocena, bomo okrepili svojo prisotnost," je zagotovil.

Med drugim je spomnil, da se je tudi sam pred časom pogovarjal z županom Ilirske Bistrice Emilom Rojcem, ki mu je povedal, da ljudem ob meji zelo veliko pomeni, če je prisotna tudi Slovenska vojska.

Tako podpira ukrepe za zagotovitev občutka varnosti državljanov. Strinja se, da ne le Slovenija, temveč ves svet ni več tako varen, kot je bil pred časom. "Svet je vsak dan manj varen, vidimo, kakšne so težave," je dejal in naštel Sirijo, Iran, množične migracije, terorizem in organiziran kriminal.

Marjan Šarec Karl Erjavec | Foto: STA , Foto: STA ,

Po Erjavčevih navedbah se je treba zavedati, da se je svet spremenil, zato je zadovoljen, da so v petek javno razpravljali o strategiji o nacionalni varnosti, kjer se bo treba opredeliti, koliko finančnih sredstev in drugih resursov smo pripravljeni dati za to, da bo Slovenija bolj varna.

Ilirskobistriški župan Rojc je današnji pogovor ocenil kot odkrit, a hkrati poudaril, da se je od prvega obiska ministra Poklukarja do danes število nezakonitih prehodov državne meje podvojilo: "To za nas ni sprejemljivo."  O umestitvi centra za prebežnike pri Jelšanah pa je premier Šarec poudaril, da center v tem trenutku ni potreben in da gre za možnost v primeru ponovitve migrantskega vala, kakršen je bil leta 2015.

Poklukar: Velika težava so tihotapske združbe

Minister Poklukar je priznal, da je Ilirska Bistrica ena od občin, kjer je prehod nezakonitih migrantov nekoliko povečan, ter da se število ilegalnih prehodov meje povečuje, saj so jih v letošnjem letu zaznali več kot 5.300. Kot je dejal, policija intenzivno preprečuje nezakonite prehode, več kot polovica prebežnikov pa se vrne na Hrvaško. Prav tako so v zadnjem času sprejeli vrsto ukrepov, in sicer od od povečanega števila policistov do sodelovanja z vojsko.

Priznal je, da so tihotapske združbe velika težava. Policija je letos prijela več kot 130 tihotapcev, od katerih jih večina prihaja iz tujine, je navedel Poklukar. V ta namen po njegovih besedah sodelujejo z drugimi policijami držav na zahodnobalkanski poti, vključno z Italijo, z intenzivnim policijskim sodelovanjem pa ugotavljajo tudi izvor kriminalnih združb in jih poskušajo razbiti.

Župan Rojc: Število nezakonitih prehodov državne meje se je od prvega obiska Poklukarja podvojilo. Video: Planet.


Mešane patrulje z Italijo za preprečevanje tihotapljenja prebežnikov in za nadzor sekundarnih migracij so vzpostavili s prvim julijem, ni pa to edina oblika sodelovanja obeh policij, je navedel notranji minister. Z italijanskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem se je Poklukar sicer pogovoril po telefonu in se tudi dogovoril, da se bosta srečala prihodnji četrtek v Helsinkih ob robu sveta ministrov za notranje zadeve.

Bobnarjeva: Policija vsak dan sodeluje z lokalno skupnostjo

Bobnarjeva pa je pojasnila, da slovenska policija dnevno sodeluje z lokalno skupnostjo. "Ocenjujemo, da lokalna policijska postaja učinkovito opravlja svoje naloge, seveda pa tudi z državnega nivoja intenziviramo svojo prisotnost na tem območju, prerazporejamo kadrovske sile, sodelujejo pa tudi pomožni policisti in pripadniki Slovenske vojske. Mejo nadziramo in zagotavljamo varnost tudi z uporabo tehničnih sredstev," je dejala generalna direktorica policije.

Po besedah Bobnarjeve so po zadnjem obisku v Ilirski Bistrici že povečali število policistov. Glede na varnostno situacijo bodo temu še sledili, prav tako pa so že zaprosili za dodatno število pripadnikov vojske. Šarec si bo danes ogledal razmere na meji še v občinah Kostel in Črnomelj.

Slovensko-Italijanska policija
Novice Šarec: Slovenija obvladuje razmere na mejah
Ne spreglejte