Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2023,
12.28

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Ciper Marjan Šarec

Sreda, 1. 2. 2023, 12.28

1 leto, 2 meseca

Šarec na Cipru poudaril pomen sodelovanja na področju obrambe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Marjan Šarec | Slovenski obrambni minister Marjan Šarec se je srečal s ciprskim kolegom Haralambosom Petridesom. | Foto Ministrstvo za obrambo

Slovenski obrambni minister Marjan Šarec se je srečal s ciprskim kolegom Haralambosom Petridesom.

Foto: Ministrstvo za obrambo

Obrambni minister Marjan Šarec je danes med obiskom v Nikoziji s ciprskim kolegom Haralambosom Petridesom podpisal sporazum o sodelovanju na obrambnem področju, je sporočilo ministrstvo za obrambo. Ob tem je poudaril pomen utrjevanja odnosov in sodelovanja med državami na področju obrambe in varnosti.

"Z ministrom Petridesom sva se dogovorila o konkretnih korakih sodelovanja med vojskama obeh držav, zlasti na področju vojaških vaj in usposabljanj, raziskav in razvoja, kibernetske varnosti ter v okviru pobud EU," je povedal Šarec.

Ob podpisu je poudaril še, da je ob hitrem razvoju na področju obrambe in varnosti utrjevanje sodelovanja med državami vedno bolj pomembno. "S podpisom sporazuma smo postavili načela in postopke za povečanje politično-vojaškega sodelovanja med Slovenijo in Ciprom," je dodal.

V dvostranskih pogovorih sta se ministra dotaknila aktualne varnostne situacije na Zahodnem Balkanu in v Vzhodnem Sredozemlju ter vojne v Ukrajini. Pozornost sta namenila tudi mednarodnim operacijam in misijam ter izmenjala stališča glede evropskih vsebin, so pri ministrstvu za obrambo navedli v sporočilu za javnost.

Šarec je ob tem spomnil, da Slovenija podpira bolj ambiciozno in učinkovito skupno varnostno in obrambno politiko. "Menimo, da je EU sprejela pomembne korake za krepitev evropskih obrambnih zmogljivosti ter spodbujanje varnejšega in bolj odpornega okolja EU," je dodal.

Sodelovanje v operacijah in misijah vidi kot ključni del prispevanja k mednarodni varnosti in prizadevanjem za stabilizacijo. Ob tem je minister dodal še, da prednostno operativno območje za Slovenijo ostaja Zahodni Balkan, aktivno pa je vključena tudi v Sredozemlje, Sahel in Bližnji vzhod.

Gasilci
Novice Gasilci tudi po sestanku z ministrom Šarcem ostajajo pri napovedi protestnega shoda
Ne spreglejte