Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 3. 2020,
7.23

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

29

Natisni članek

premik ure čas Ura

Sobota, 28. 3. 2020, 7.23

4 leta

S premikom urnih kazalcev prehajamo na poletni čas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

29

Ura | Kazalce bomo v noči na nedeljo premaknili iz druge na tretjo uro.  | Foto Getty Images

Kazalce bomo v noči na nedeljo premaknili iz druge na tretjo uro.

Foto: Getty Images

S premikom ur v noči na zadnjo nedeljo v marcu bomo z zimskega prešli na poletni čas. Premik ur z druge na tretjo uro nas bo prikrajšal za uro spanja. Uro bomo na zimski čas ponovno premaknili 25. oktobra.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.
Novice Minister Počivalšek: To je veliko dejanje, primerljivo z dogodki ob osamosvojitvi #video

A premikanju urnih kazalcev bijejo zadnje ure, evropski poslanci so namreč lani odločili, da naj bi bilo premikanje ure ukinjeno leta 2021. Države članice se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas. Tiste, ki se bodo odločile za poletni čas, bodo uro zadnjič premaknile zadnjo nedeljo v marcu leta 2021, tiste, ki bodo imele zimski čas, pa zadnjo nedeljo v oktobru leta 2021, piše STA.

V Sloveniji bo v prihodnje obveljal zimski čas

V Sloveniji je standardni čas centralno evropski čas, ki ustreza zimskemu času. Tako bo ob ukinitvi premikanja ur v Sloveniji obveljal zimski čas. Podlaga za to odločitev je zakon o računanju časa. Evropski poslanci so ob tem pozvali države članice, naj se pri tem uskladijo, da bi preprečile kaos.

Premik ure s poletnega na zimski čas in obratno pozna le 70 držav. Pobuda je nastala pred več kot sto leti na podlagi ugotovitev znanstvenikov, da bi s premikom ure bistveno bolje izkoristili dnevno svetlobo in tako privarčevali energijo.

ura. ure. čas.
Novice Evropski parlament za ukinitev premikanja ure leta 2021 #video

Uro prvič premaknili pred več kot stotimi leti

S tem ukrepom naj bi se zmanjšala število prometnih nesreč in kriminal, pozitivne učinke pa naj bi občutilo tudi gospodarstvo. A ukrep ima tudi nasprotnike, ki menijo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi, poslabšuje njihovo razpoloženje in zdravje.

Prvi so kazalce na urah prestavili Nemci in Avstrijci, in sicer že leta 1916. Dve leti pozneje so sledili v ZDA. V Sloveniji smo v poletni čas prvič vstopili leta 1983. Poletni čas je Evropska unija poenotila leta 1996. V današnjem času je namen premikanja ure veliko manj pomemben, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zanemarljivi, državljani pa se vse bolj pritožujejo zaradi negativnih učinkov na zdravje.

Poletni čas poleg Evrope upoštevajo še v večjem delu Severne Amerike, Oceanije, Nove Zelandije in v nekaterih južnih avstralskih državah, medtem ko ga v večjem delu Azije, Afrike in Južne Amerike ne, poroča STA.

Poletni čas. Premik ure.
Novice Vlada načeloma podpira ukinitev premikanja ure
Ne spreglejte