SiolNET. Novice Slovenija
1,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropski parlament za ukinitev premikanja ure leta 2021 #video

1,85

termometer

ura. ure. čas. | Lansko javno posvetovanje je sicer pokazalo, da so Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času. Tudi Portugalci, Ciprčani in Poljaki so se večinsko izrekli za poletni čas, Finci, Danci in Nizozemci pa za zimskega. | Foto: Thinkstock
Lansko javno posvetovanje je sicer pokazalo, da so Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času. Tudi Portugalci, Ciprčani in Poljaki so se večinsko izrekli za poletni čas, Finci, Danci in Nizozemci pa za zimskega. Foto: Thinkstock

Evropski parlament je danes podprl konec premikanja ure v Evropski uniji. Velika večina evroposlancev je v Strasbourgu glasovala za to, da bi premikanje ure ukinili leta 2021, države članice pa se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas. Evroposlanci pozivajo članice, naj se pri tem uskladijo, da bi preprečile kaos.

Za ukinitev premikanja ure je danes glasovalo 410 evropskih poslancev, 192 jih je bilo proti, 51 vzdržanih.

Končno besedo pri tem, kateri čas bodo uporabljale, bodo imele države članice. Tiste, ki se bodo odločile za poletni čas, bodo uro zadnjič premaknile zadnjo nedeljo v marcu leta 2021, tiste, ki bodo imele zimski čas, pa zadnjo nedeljo v oktobru leta 2021.

Slovenska vlada je konec novembra lani sporočila, da načeloma podpira predlog direktive za ukinitev premikanja ure, vendar le pod pogojem, da se na ravni EU zagotovi mehanizem in ustrezen rok za koordiniran prehod na usklajen čas.

Ministrstvo za infrastrukturo: V Sloveniji bo obveljal zimski čas

Na ministrstvu za infrastrukturo pojasnili, da je v Sloveniji standardni čas centralnoevropski čas, ki ustreza zimskemu času. "V primeru ukinitve sezonskega premikanja ure na poletni čas bo v Sloveniji skozi vse leto obveljal standardni zimski čas. Te odločitve ni sprejelo ministrstvo, takšno je v Sloveniji stanje na podlagi zakona o računanju časa," so dodali.

Sporočili so še, da so na sosednje države, kjer imajo določen enak standardni čas kot v Sloveniji, naslovili vprašanja v zvezi z morebitnimi spremembami standardnega časa, vendar doslej še niso dobili informacije, da katera namerava spremeniti svoj standardni čas. Širše posvetovanje je predvideno tudi na ravni EU, vendar še ni jasno, kdaj bo do njega prišlo.

Če bi iz posvetovanja v EU in s sosednjimi državami članicami kazalo, da bi bila potrebna sprememba standardnega časa, bo vlada izvedla potrebna posvetovanja o podpori za tako spremembo. Glede omenjene teme so tudi v neposrednem stiku s hrvaškim ministrstvom za morje, promet in infrastrukturo, usklajujejo pa se tudi prek evropskih institucij, so še pojasnili na ministrstvu.

Slovenci naj bi bili bolj naklonjeni poletnemu času

Lansko javno posvetovanje je sicer pokazalo, da so Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času. Tudi Portugalci, Ciprčani in Poljaki so se večinsko izrekli za poletni čas, Finci, Danci in Nizozemci pa za zimskega.

Evropski parlament poziva države članice in Evropsko komisijo k usklajevanju glede uporabe zimskega ali poletnega časa, da bi zagotovili, da ne bo motenj na notranjem trgu.

Če bi komisija ugotovila, da bi predvidena uporaba enega ali drugega časa znatno in trajno ovirala delovanje notranjega trga, lahko predlaga preložitev začetka veljavnosti direktive za največ 12 mesecev, piše v besedilu, ki ga je danes sprejel Evropski parlament.

Hrvati se sprašujejo, ali nas bo poleg meje ločeval tudi čas

V hrvaškem časniku Jutarnji list so sicer poročali, da so s slovenskega ministrstva za infrastrukturo pridobili odgovor, da se v Sloveniji bolj nagibamo k temu, da bi Slovenija za stalno ohranila zimski čas, ki ga imajo tudi druge slovenske sosednje države. Glede na to, da se na Hrvaškem bolj nagibajo k poletnemu času, se sprašujejo, ali nas bo poleg drugih dosedanjih nesoglasij ločevala tudi ta razlika v času.

Če bodo vse sosednje države obdržale zimski čas, ga bo ohranila tudi Slovenija. Če pa si bodo EU in njene sosede še vedno želele poletni čas, bo slovenska vlada razmislila tudi o podpori te odločitve, so na ministrstvu še odgovorili Jutarnjemu listu.

Poletni čas. Premik ure. Novice Evropski poslanci bi premik ure ukinili leta 2021

V današnjem času namen premikanja ure veliko manj pomemben

Evropska komisija je lani predlagala, da vse članice Unije ukinejo premikanje ure dvakrat na leto, pri čemer bi bil zadnji obvezni premik ure na poletni čas 31. marca letos, na zimski pa 27. oktobra. Pristojni odbor evropskega parlamenta je v začetku meseca predlagal zamik roka za zadnji premik ure za dve leti, na leto 2021.

Članice EU, ki so sicer razvrščene v tri različne časovne pasove, so v zadnjem stoletju uvedle poletni čas, da bi prihranile energijo, predvsem v času vojne ali med naftno krizo v 70. letih prejšnjega stoletja. EU je od leta 1980 postopoma sprejemala zakonodajo, s katero je odpravila različne časovne razporede nacionalnega premikanja ure.

V današnjem času je namen premikanja ure veliko manj pomemben, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zanemarljivi, državljani pa se vse bolj pritožujejo zaradi negativnih učinkov na zdravje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin