Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2018,
7.51

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,72

15

Natisni članek

srečanje Karl Erjavec Sergej Lavrov

Sreda, 21. 2. 2018, 7.51

6 let, 2 meseca

Lavrov po srečanju z Erjavcem: To je zelo nevarno in škodljivo #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,72

15

Pri nas se na delovnem obisku mudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Z gostiteljem, zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, je govoril o dvostranskih odnosih, gospodarskem sodelovanju in razmerah v svetu.

Video: Planet TV


Tako Erjavec kot Lavrov sta na novinarki konferenci odnose med državama označila za prijateljske. Pohvalila sta predvsem dobro gospodarsko, politično in kulturno sodelovanje.

Erjavec je poudaril, da je Lavrova seznanil tudi s postopki glede spoštovanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. 

V zvezi s skupnimi projekti je med drugim izpostavil vzpostavitev skupnega logističnega centra Pošte Slovenije in pošte Ruske federacije na mariborskem letališču.

Erjavec in Lavrov sta se pogovarjala tudi o aktualnih razmerah v svetu, s poudarkom na Zahodnem Balkanu, reševanju ukrajinske krize in razmerah na Bližnjem vzhodu.

Video: Planet TV


"Načelo izbire med Zahodom in Rusijo je škodljivo"

Lavrov je izpostavil po njegovem mnenju škodljivo in zelo nevarno ravnanje določenih zahodnih držav, ki države na Zahodnem Balkanu postavljajo pred odločitev, ali so za sodelovanje z Zahodom ali Rusijo. Prepričan je, da se je zaradi tega začela tudi kriza v Ukrajini, kjer, kot pravi, obstaja nevarnost nacionalističnih, ksenofobnih in nacističnih izgredov, kot je na primer poskus sežiga madžarske cerkve.

Glede omenjenega načela izbire med Zahodom in Rusijo je izpostavil, da imajo vsi veleposlaniki ZDA navodilo, da v državah, v katerih službujejo, zaradi ameriških sankcij zoper Rusijo lobirajo proti sodelovanju s to državo.

V zvezi s tem je dodal, da tako Slovenija kot Rusija v skupne projekte vstopata zaradi lastnih interesov.

Lavrov in Erjavec se redno srečujeta približno enkrat letno. Nazadnje sta se sešla v Moskvi 12. oktobra lani. Odnose sta tedaj ocenila kot pozitivne, zlasti sta bila zadovoljna z napredkom v sodelovanju na področju gospodarstva in kulture. | Foto: Ana Kovač Lavrov in Erjavec se redno srečujeta približno enkrat letno. Nazadnje sta se sešla v Moskvi 12. oktobra lani. Odnose sta tedaj ocenila kot pozitivne, zlasti sta bila zadovoljna z napredkom v sodelovanju na področju gospodarstva in kulture. Foto: Ana Kovač

V ospredju boj proti nacizmu in fašizmu

Sodelovanje na področju kulture med Slovenijo in Rusijo se bo danes še okrepilo s podpisom memoranduma o ustanovitvi Mednarodnega raziskovalnega centra za drugo svetovno vojno v Mariboru.

Pri delu centra bo največji poudarek na raziskovanju boja obeh narodov proti nacističnim in fašističnim okupatorjem ter okupatorjevih zločinih. Projekt vzpostavitve centra je ocenjen na 2,5 milijona evrov, ki jih bo predvidoma zagotovila ruska stran.

Fotogalerija
1 / 7

Še danes je odpotoval v Srbijo

Lavrov se je popoldan srečal tudi s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem, iz Slovenije pa je odpotoval na dvodnevni obisk v Srbijo.

Ne spreglejte