Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 10. 2020,
10.59

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,39

48

Natisni članek

Aleš Rozman Jelko Kacin okužba Koronavirus

Sreda, 7. 10. 2020, 10.59

3 leta, 6 mesecev

Rozman zaskrbljen: Ne 200, potrebovali bomo 300 postelj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,39

48

V Sloveniji so v torek potrdili rekordnih 356 okužb z novim koronavirusom. Vladni govorec Jelko Kacin je poudaril, da je vlada zaradi slabšanja razmer zaskrbljena. Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je povedal, da število hospitaliziranih v bolnišnicah strmo narašča. Po njegovih besedah bomo v naslednjih dveh tednih za bolnike s covid-19 potrebovali 200 bolniških postelj, do konca meseca pa 300, če se razmere ne bodo umirile. Ob tem je pozval vodstva domov za starejše, da začnejo pripravljati rdeče cone, saj v bolnišnicah ne bo več kapacitet za sprejem okuženih stanovalcev.

V Sloveniji so v torek ob rekordnih 3.998 opravljenih testih potrdili 356 novih okužb z novim koronavirusom. Za boleznijo covid-19 včeraj ni umrl noben bolnik. Število novih okužb je ob največjem številu opravljenih testov v enem dnevu do zdaj prvič od začetka epidemije preseglo 300. Od začetka epidemije so v Sloveniji skupaj potrdili 7.120 okužb, za covid-19 je skupaj umrlo 159 ljudi.

 

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice V torek 356 novih okužb, brez novih smrtnih žrtev #video

Kacin: Slabšanje razmer nas zelo skrbi

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da bo vlada nekatere ukrepe za zajezitev virusa sprejela že danes, druge pa v četrtek, tako da bodo vsi začeli veljati v petek. "Slabšanje razmer nas zelo skrbi. Število pozitivnih testiranj je včeraj skokovito naraščalo. Končni podatek za včerajšnji dan je prinesel 356 novih primerov ob skoraj štiri tisoč opravljenih testih," je poudaril Kacin. 14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev je poskočila na 116,02 okužbe. Največji delež okužb so potrdili na Koroškem in v Zasavju.

"Slabšanje razmer nas zelo skrbi," je poudaril vladni govorec Jelko Kacin. | Foto: STA , "Slabšanje razmer nas zelo skrbi," je poudaril vladni govorec Jelko Kacin. Foto: STA ,

Bolj kot število okuženih je po njegovih navedbah pomembna zasedenost trenutnih bolnišničnih kapacitet. "Včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščenih 11 oseb, zdravniško oskrbo pa je potrebovalo skupaj 122 obolelih za covid-19, 22 jih je potrebovalo intenzivno nego. Umrl ni nihče," je poudaril Kacin. Kot vir okužb je izpostavil različna praznovanja, na primer poroke. "V najbolj prizadeti regiji, na Koroškem, so bile poroke s 150 ljudmi," je povedal vladni govorec.

Vladni govorec Jelko Kacin o novih vladnih ukrepih. Video: Planet.


Dodal je, da sta bila samo dva primera okužbe uvožena iz tujine, vsi preostali so lokalni. Poleg omejenosti bolnišničnih kapacitet je po njegovih besedah problematično širjenje okužb med zdravstvenim osebjem: "Ker do okužb praviloma ne pride med delovnim procesom, vse, še posebej pa zaposlene v zdravstvu in socialnovarstveni oskrbi, prosim, da ste zavezani odgovornemu vedenju."

Nove okužbe tudi v domovih za starejše

Ob povečanju okužb z novim koronavirusom so nove okužbe zaznali tudi med varovanci in zaposlenimi v domovih za starejše. V Centru za starejše Murska Sobota so tako v torek potrdili nove okužbe pri treh stanovalcih in dveh zaposlenih. V Domu Petra Uzarja Tržič in Domu za varstvo odraslih Velenje pa so zaznali po eno okužbo med zaposlenimi.

Rezultati torkovega testiranja v Centru za starejše v Murski Soboti, ki je sicer enota Doma starejših Rakičan, so potrdili nove okužbe pri treh stanovalcih in dveh zaposlenih. Tako imajo skupaj 29 okužb z novim koronavirusom, od tega je okuženih 11 zaposlenih in 18 stanovalcev. Dva stanovalca sta nameščena v bolnišnici Murska Sobota, ostali stanovalci z okužbo pa so nameščeni v rdeči coni, medtem ko se zaposleni nahajajo v karanteni, je za STA sporočil direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj.

V Domu za varstvo odraslih Velenje so v ponedeljek zvečer izvedeli, da je bila na testiranju za covid-19 pozitivna ena njihova sodelavka, ki pa v zadnjem tednu dni zaradi koriščenja dopusta ni bila v službi, je za STA pojasnila direktorica Violeta Potočnik Krajnc. V torek so tako odvzeli brise vsem zaposlenim, ki so bili v stiku z okuženo, a so bili vsi testi negativni.

"Očitno uspešno uporabljamo zaščitno opremo in se okužba zaenkrat ni razširila," je ocenila direktorica velenjskega doma ter dodala, da bodo še naprej budno spremljali situacijo.

V Dom Petra Uzarja Tržič so bili iz sobote na nedeljo obveščeni, da je uporabnica pomoči na domu pozitivna na koronavirusno bolezen. Že v nedeljo so izdali karantenske odločbe za dva zaposlena in ju s tem umaknili iz delovnega procesa. V ponedeljek so organizirali testiranje za oba zaposlena, ki sta bila v stisku z omenjeno uporabnico, eden izmed testov je bil pozitiven. V torek so nato testirali zaposlene na enoti pomoči na domu in vse uporabnike, s katerimi je bil omenjeni zaposleni v stiku. Vsi testi tako zaposlenih in uporabnikov so bili negativni, je za STA navedel vršilec dolžnosti direktorja Urban Bole.

V Eberletovem domu v Izlakah nimajo okužb med stanovalci in zaposlenimi, so pa zaznali okužbo delavke s področja pomoči na domu, je za STA povedal direktorica Mateja Černi. Omenjena sodelavka pri tem ni imela konkretnega stika z drugimi sodelavci v domu starejših, kar zadeva stike z ostalimi sodelavkami pomoči na domu, pa prav tako ni imela takšnega stika, da bi epidemiološka služba odredila dodatna testiranja.

V Varstveno-delovnem centru Zagorje ob Savi sta okuženi dve zaposleni osebi v upravi in en uporabnik dnevne enote, vsi se dobro počutijo in so doma, je za STA danes povedala direktorica centra Špela Režun.

Dejala je tudi, da so danes zagorsko dnevno enoto zaprli, da zavarujejo vdor v enoto bivanja, ki je v isti stavbi in ne morejo zanjo ločiti čistih in nečistih poti. Zato si čim prej želijo prizidka, s katerim bi to uredili.

Vsi zaposleni in stanovalci enot bivanja so danes imeli testiranje, skupno je bilo tako testiranih 70 oseb, je še dejala Režunova. (STA)

Hrvaška, koronavirus
Novice Tudi Hrvaška blizu rekorda novih okužb

Rozman: V bolnišnicah bo treba zapirati redne programe

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je povedal, da število hospitaliziranih v bolnišnicah strmo narašča. "Presegli smo kapaciteto 70 odstotkov postelj na navadnih in intenzivnih oddelkih. Po bolnišnicah se trudijo, da bi mobilizirali dodatne postelje. Treba bo zapirati redne programe," je opozoril Rozman. Po njegovih besedah v bolnišnicah ne primanjkuje samo postelj, ampak tudi kadrov, saj je osebje bodisi v karanteni bodisi preboleva bolezen covid-19.

"Presegli smo kapaciteto 70 odstotkov postelj na navadnih in intenzivnih oddelkih. Po bolnišnicah se trudijo, da bi mobilizirali dodatne postelje. Treba bo zapirati redne programe," je opozoril direktor klinike Golnik Aleš Rozman. | Foto: STA , "Presegli smo kapaciteto 70 odstotkov postelj na navadnih in intenzivnih oddelkih. Po bolnišnicah se trudijo, da bi mobilizirali dodatne postelje. Treba bo zapirati redne programe," je opozoril direktor klinike Golnik Aleš Rozman. Foto: STA ,

Po njegovih besedah virus od zunaj že vdira v bolnišnice, okužbe pa se že širijo med zaposlenimi. "Zdravstveno osebje ima navodila, da dela pod strogimi varnostnimi pogoji. Če ne bodo odgovorni, bomo v nekaj tednih ostali brez številnih zdravstvenih delavcev, ki bodo prebolevali bolezen covid-19 ali bodo v karanteni," je poudaril Rozman.

Kot je dodal, pričakujejo, da bodo v prihodnjih dveh tednih za bolnike s covid-19 potrebovali 200 bolniških postelj, če se krivulja novih okužb ne bo umirila, pa do konca meseca kar 300: "Smo v zelo težki situaciji. Mislim, da smo blizu trenutka, ko ne bomo mogli starostnikov iz domov premeščati v bolnišnice. Centre oziroma zavode bi pozval, da pripravijo rdeče cone za okužene stanovalce."

Bojana Beović
Novice Ob koncu tedna bi lahko potrebovali 100 dodatnih postelj za bolnike s koronavirusom

Glavni vir okužb še naprej praznovanja, poroke in druženja v lokalih

Kot glavni vir okužb je tudi Rozman navedel praznovanja rojstnih dni, poroke in druženja v lokalih. Dodal je, da v nekaterih podjetjih slabo spoštujejo zaščitne ukrepe. Poudaril je, da v zdravstvu potrebujejo dispečersko službo, ki bo imela informacije, kje so najbližje proste postelje za bolnike s covid-19. O tem so v torek govorili z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, je po poročanju STA dejal Rozman in dodal, da aplikacija za vnos razpoložljivih prostih postelj že deluje, dispečerska služba pa se organizira.

Glede informacij, da bi se lahko centralna bolnišnica za bolnike s covid-19 vzpostavila v Bolnišnici Topolšica, pa je Rozman ponovil, da se trudijo, da bi vsakega bolnika še naprej hospitalizirali v njemu najbližji bolnišnici. Tudi če bo prej omenjena bolnišnica postala centralna bolnišnica za covid-19, po njegovih pojasnilih ne bo mogla biti edina bolnišnica, ki bi zdravila te bolnike, saj imajo premalo postelj.

Prav tako po Rozmanovih besedah še ni dorečeno, od kje bi lahko pripeljali dodaten kader za oskrbo bolnikov s covid-19. Glede zdravila remdesivir je dejal, da zaloge tega zdravila pri nas še niso pošle. "Dobava sicer ni v neomejenih količinah, remdesivir pa ni čudežno zdravilo. Ni še dokazano, da bi to zdravilo reševalo človeška življenja," je dodal Rozman.

V šempetrski bolnišnici konec tedna pripravljen covid oddelek

V stari stavbi šempetrske bolnišnice bodo do konca tedna uredili poseben oddelek za bolnike s covid-19, ki bo lahko sprejel do 15 bolnikov, je za STA povedala strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler. Bolnišnica spada v drugi red slovenskih bolnišnic, ki morajo po navodilih ministrstva za zdravje urediti omenjene oddelke.

Ne spreglejte