Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2024,
15.11

Osveženo pred

31 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
ukrepi Kočevje Ribnica Romi

Natisni članek

Sreda, 28. 8. 2024, 15.11

31 minut

Romom v Ribnici voda po vključitvi v proces integracije. Oglasili so se tudi Kočevci.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Občina Ribnica | Na današnjem srečanju v Ribnici je svet romske skupnosti skupaj z Romi iz treh ribniških romskih naselij zatrdil, da bodo do 5. septembra pripravili akcijski načrt kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov za vključevanje Romov v družbo. | Foto STA

Na današnjem srečanju v Ribnici je svet romske skupnosti skupaj z Romi iz treh ribniških romskih naselij zatrdil, da bodo do 5. septembra pripravili akcijski načrt kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov za vključevanje Romov v družbo.

Foto: STA

Predstavniki Romov in vodstvo občine Ribnica so na današnjem sestanku govorili o zahtevah Romov iz romskih naselij Otavice in Goriča vas, da jim občina zagotovi vodo. Dogovorili so se, da jim bo občina vodo napeljala, ko bodo Romi izpolnili določene obveznosti in se vključili v proces integracije, je po sestanku povedal župan Samo Pogorelc. Kočevci pa so na torkovi izredni seji sprejeli sklep, s katerim so medresorsko delovno skupino pozvali k intenziviranju njenega dela.

Po enem od sklepov današnjega sestanka bo svet romske skupnosti skupaj z Romi iz treh ribniških romskih naselij do 5. septembra pripravil akcijski načrt kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov za vključevanje Romov v družbo. "Ko bo integracija stekla in jo bo mogoče čutiti tudi na terenu, pa bo tudi občina odigrala svojo vlogo," je dogovor opisal Pogorelc.

Romi iz naselja Otavice bodo po županovih besedah morali podpisati dogovor, ki bo določal, kaj morajo sami izpolniti, med drugim, da bodo pošiljali otroke v vrtec in šolo, da bodo pospravili naselje, da bodo določili mejo zemljišča, ki je v njihovi lasti, in poskrbeli, da se bodo zaposlili. "Potem bo mogoč tudi nek dogovor o pitni vodi," je dejal.

V proces integracije se bodo morali vključiti tudi Romi iz naselja Goriča vas. Za omenjeno naselje občina po županovih besedah ureja občinski prostorski načrt za njegovo legalizacijo. Ko bo to urejeno in ko se bodo tamkajšnji Romi vključili v integracijo, pa bo tudi občina opravila svoje in zagotovila vodo, je dejal. Med drugim se bodo morali Romi umakniti z zasebnih zemljišč, ki so jih nezakonito zasedli, je naštel Pogorelc.

Po besedah predsednika zveze Romov in tudi sveta romske skupnosti Jožeka Horvata Muca je svet na današnjem sestanku prevzel nekatere obveznosti, ki jih bo vpeljal v ribniških romskih naseljih. Pri tem se bodo osredotočili predvsem na to, da bodo otroci šli v vrtce in šole, da bodo stekli tudi drugi integracijski programi ter da bodo te tudi redno ocenjevali. | Foto: STA Po besedah predsednika zveze Romov in tudi sveta romske skupnosti Jožeka Horvata Muca je svet na današnjem sestanku prevzel nekatere obveznosti, ki jih bo vpeljal v ribniških romskih naseljih. Pri tem se bodo osredotočili predvsem na to, da bodo otroci šli v vrtce in šole, da bodo stekli tudi drugi integracijski programi ter da bodo te tudi redno ocenjevali. Foto: STA Ob tem je še opozoril, da tamkajšnji Romi že skoraj desetletje ne plačujejo elektrike, saj so se priklopili na daljnovod, ki je v neposredni bližini naselja.

Žogico župan podal Romom

"Lahko rečem, da je bil današnji sestanek v teoriji uspešen, zdaj pa je na strani Romov, da teorijo spravijo v prakso," je dejal Pogorelc. Pri uresničevanju dogovora sicer pričakuje predvsem pomoč Zveze Romov Slovenije, na pobudo katere je bil sklican današnji sestanek.

Po besedah predsednika zveze Romov in tudi sveta romske skupnosti Jožeka Horvata Muca je svet na današnjem sestanku prevzel nekatere obveznosti, ki jih bo peljal v ribniških romskih naseljih. Pri tem se bodo osredotočili predvsem na to, da bodo otroci šli v vrtce in šole, da bodo stekli tudi drugi integracijski programi ter da bodo te tudi redno ocenjevali. "Pomembno je, da vsak izpolni svoj del obveznosti, potem pa bomo videli, kaj smo naredili," je dejal.

Župan Pogorelc se je sicer v današnji izjavi po sestanku dotaknil še nekaterih mnenj, da Romom pravico do vode zagotavlja že sama ustava. Temu je župan pritrdil, vendar pa zakon določa, da se lahko vodo priključi samo na legalno zgrajene objekte, je dejal. | Foto: STA Župan Pogorelc se je sicer v današnji izjavi po sestanku dotaknil še nekaterih mnenj, da Romom pravico do vode zagotavlja že sama ustava. Temu je župan pritrdil, vendar pa zakon določa, da se lahko vodo priključi samo na legalno zgrajene objekte, je dejal. Foto: STA Veliko je po njegovi oceni odvisno od romske skupnosti, kako bo sprejela današnji dogovor. "Kajti mi lahko sklenemo dogovore, lahko se pogovarjamo, ampak če ne bo prišlo do realizacije v samem naselju, se bomo morali pogovarjati še večkrat," je dejal. Zagotovil je, da bo svet romske skupnosti od zdaj več prisoten v Ribnici.

Predstavnik Romov iz naselja Otavice Amir Hudorovič je posredno zagotovil, da se bodo danes dogovorjenega držali.

Župan Pogorelc se je sicer v današnji izjavi po sestanku dotaknil še nekaterih mnenj, da Romom pravico do vode zagotavlja že sama ustava. Resda ustava pravi, da ima vsak pravico do pitne vode, vendar pa zakon določa, da se lahko vodo priključi samo na legalno zgrajene objekte, je dejal.

Kočevski občinski svetniki medresorsko delovno skupino pozvali k pohitritvi dela

Kočevski občinski svet je na torkovi prvi izredni seji v tem mandatu razpravljal o zaostrenih razmerah na področju romskih vprašanj. Po besedah podžupana v začasnem opravljanju funkcije župana Gregorja Koširja so svetniki sprejeli več sklepov. Med drugim so medresorsko delovno skupino pozvali k intenziviranju njenega dela.

Po Koširjevih besedah je namreč medresorska delovna skupina edina, ki lahko vladi kot svetovalno telo predlaga spremembe, te pa so po njegovi oceni in po oceni kočevskega občinskega sveta nujno potrebne, zlasti po zadnjih nasilnih dogodkih, v katere so bili vpleteni posamezni Romi.

Na seji so svetniki opravili temeljito razpravo. Vlado in ministrstvo za notranje zadeve so pozvali, naj začneta reševati kadrovske težave policije, saj ocenjujejo, da lahko policija težave obvladuje le z zadostnim številom policistov. Preostala pristojna ministrstva pa so pozvali, naj sprejmejo več ukrepov za zaposlovanje Romov, okrepijo programe predšolske vzgoje za romske otroke in zaostrijo šolsko zakonodajo na način, da bodo romski otroci obiskovali šolo, je povedal Košir.

Po njegovi oceni se sicer stanje v Kočevju po tistem, ko je policija povečala svojo navzočnost, umirja. "Vsi pa se zavedamo, da tak policijski nadzor ne bo mogel trajati v nedogled, zato je treba čim prej pristopiti k iskanju bolj sistemskih rešitev," je dejal. Izpostavil je zlasti t. i. mehke vsebine, "saj vemo, da je preprečevanje kriminalitete zgolj nek kratkoročni cilj, na dolgi rok pa je treba izboljšati predvsem integracijo Romov v skupnost".

Vrhovno sodišče v Ljubljani
Novice Vrhovno sodišče zavrača očitke o slabem delovanju sodstva pri pregonu kaznivih dejanj posameznih Romov
Tatjana Brajdić
Novice Romkinja Tatjana iz Kočevja: Odnosi med nami in "civili" so katastrofa #video
Igorj Juršič
Novice Policija krepi prisotnost v Ribnici, Kočevju, Škocjanu in Šentjerneju #video
Ne spreglejte