Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 11. 2021,
13.42

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

174

Natisni članek

Evropski parlament Tanja Fajon Romana Tomc

Četrtek, 18. 11. 2021, 13.42

2 leti, 5 mesecev

Romana Tomc objavila dokaz: Očitno je Tanja Fajon vpletena v pripravo poročila o Sloveniji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

174

"Očitno je Tanja Fajon, čeprav ni bila članica misije, vpletena v pripravo poročila. Njen asistent je na dokumentu pustil sledi. Že dolgo je jasno, da ima ta zgodba izvor v Sloveniji in da sploh ne gre za ugotavljanje dejanskega stanja, ampak za napad na vlado," je na Twitterju zapisala evropska poslanka in članica misije Evropskega parlamenta v Sloveniji Romana Tomc. "Strokovni sodelavec je na poročilo podal le slovnične popravke, ki v ničemer ne spreminjajo poročila," pa trdi evropska poslanka in predsednica SD Tanja Fajon.

Na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter je Tomčeva objavila fotografijo, iz katere je razvidno, da je Jure Tanko, asistent Tanje Fajon, posegel v dokument poročila, a je napisano očitno izbrisal. 

"Zgodba je iz Slovenije izvožena z namenom škodovati oziroma rušiti vlado. O tem že dolgo časa govorimo in na to že dolgo časa opozarjamo. To, kar sem opazila v gradivu, je precej zanesljiv dokaz, da je vse to, na kar opozarjamo, dejansko res," je pojasnila Tomčeva, evropska poslanka iz vrst SDS.

y | Foto:

Opozorila je, da je pozornost, ki je tej temi namenjena v Sloveniji, ogromna, saj gre za načrtovan napad na slovensko vlado. V slovenskem političnem prostoru pa to, kot pravi, koristi opoziciji KUL. Ta zgodba je po mnenju Tomčeve tudi medijsko podprta zgodba. Z analizami je bilo namreč ugotovljeno, da so mediji v večini na njihovi strani.

"Tisti, ki v Sloveniji rušijo vlado, si prizadevajo, da bi to storili tudi s pomočjo Evropskega parlamenta oziroma Evropske unije," pravi Romana Tomc (SDS). | Foto: Ana Kovač "Tisti, ki v Sloveniji rušijo vlado, si prizadevajo, da bi to storili tudi s pomočjo Evropskega parlamenta oziroma Evropske unije," pravi Romana Tomc (SDS). Foto: Ana Kovač

"Povsem drugače pa ta zgodba odmeva v Evropskem parlamentu ali širše v prostoru Evropske unije. Večina poslancev v Evropskem parlamentu te zgodbe sploh ne pozna. Poznajo jo samo poslanci, ki se s tem poglobljeno ukvarjajo s pomočjo inštrukcij slovenskih poslancev. V širšem okviru je ta zgodba popolnoma nezanimiva in neprepoznavna. Zanjo nihče ne ve," je dejala Tomčeva.

"To je ta ogromna razlika med tem, koliko prostora se tej zgodbi posveča v Sloveniji in koliko v Evropskem parlamentu. Kaže na to, kako politično motivirana je ta zgodba. Tisti, ki v Sloveniji rušijo vlado, si prizadevajo, da bi to storili tudi s pomočjo evropskega parlamenta oziroma Evropske unije. Na koncu koncev pa obstajajo očitni dokazi, da je to samo še ena interna zgodba, ki jo skušajo prodati kot pritisk Evropske unije na Slovenijo."

Romana Tomc je v verodostojnost dokumenta posumila že včeraj. Po končani razpravi o oktobrski misiji za ugotavljanje dejstev glede stanja demokracije v Sloveniji je dejala, da poročilo ni verodostojno, da so bila mnenja poslancev različna, da sama dokumenta ni niti videla, kaj šele, da bi ga potrdila, ter da se je pripravljalo za zaprtimi vrati. "Očitno z namenom diskreditacije slovenske vlade," je še pojasnila.

Evropska poslanka in predsednica SD Fajonova meni, da gre za obupan poskus diskreditacije kritičnega poročila o stanju demokracije v Sloveniji. | Foto: STA , Evropska poslanka in predsednica SD Fajonova meni, da gre za obupan poskus diskreditacije kritičnega poročila o stanju demokracije v Sloveniji. Foto: STA ,

Fajonova se je že odzvala na besede Tomčeve. Celoten tvit je takšen:

"Romana Tomc poskuša rušiti verodostojnost poročila, ki je zelo kritično do razmer v Sloveniji in odgovornosti vlade. To poročilo je žal odraz dejanskega stanja demokracije, kot ga doživljamo vsi mi, in na katerega ne kaže le Evropski parlament, pač pa tudi komisarka za človekove pravice Sveta Evrope, Evropska komisija, Novinarji brez meja, Evropska zveza novinarjev in drugi. V okviru usklajevanja političnih skupin je strokovni sodelavec na poročilo podal le slovnične popravke, ki v ničemer ne spreminjajo poročila," je v sporočilu za javnost zapisala Fajonova. Celotno sporočilo pa se glasi takole:

"Poročilo ugotavlja velika tveganja za demokracijo, krčenje svobode medijev in napade na novinarje ter neodvisne institucije. Tako izraža zaskrbljenost zaradi vladnih pritiskov na javne institucije in medije, zaradi onemogočanja neodvisnega poročanja z grožnjami s sodnimi postopki, diskreditacijami in zastraševanjem s kriminalističnimi preiskavami, zaradi ozračja javne razprave in močne družbene polarizacije.

Poročilo poudarja točno to, na kar opozarjajo tudi druge mednarodne institucije in organizacije, kot so komisarka za človekove pravice pri Svetu Evrope, Evropska komisija in organizacije Novinarji brez meja, Evropska federacija novinarjev, EBU - Združenje nacionalnih javnih radiotelevizij ter drugi. 

Osnutek poročila je pripravil odbor LIBE in ga nato kot običajno posredoval v pogajanja med političnimi skupinami, o njeni vsebini se mora namreč strinjati večina političnih skupin. Praksa je, da se politične skupine v pripravah pri tem redno posvetujejo s poslanci in strokovnimi sodelavci z namenom preverjanja informacij in dejstev. Strokovni sodelavec Tanje Fajon je podal izključno slovnične popravke in korigiral napačno zapisano število poslancev, ki predstavljajo večino v Državnem zboru.

Poročilo o stanju demokracije je za vladajočo politiko močno neugodno. Edini namen Romane Tomc je preusmeriti pozornost in kompromitirati vsebino poročila. To Romana Tomc poizkuša doseči že ves čas.

Stanje je misija Evropskega parlamenta na povabilo Janeza Janše ugotavljala tudi z obiskom v Sloveniji. Janez Janša jih takrat ni sprejel. Kljub temu, da je običajna praksa, da na tovrstnih misijah zaradi nepristranskosti ne sodelujejo poslanci iz obravnavanih držav, se je Romana Tomc nehigienično pridružila aktivnostim misije v Sloveniji. Kot izhaja iz njenih številnih tvitov, je bila z vsebino poročila ves čas seznanjena, čeprav je sinoči izjavila, da poročila ni videla, a ga je kljub temu označevala kot neverodostojnega."

Evropska komisija je v Sloveniji preverjala stanje na več področjih 

Misija odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe) je od 13. do 15. oktobra v Sloveniji preverjala stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji.  

Pripravlja se poročilo o misiji, ki naj bi ga odbor po napovedih obravnaval danes popoldne, skupaj s poročilom o ugotovitvah podobne septembrske misije na Slovaškem in v Bolgariji. Vendar pa so ga v sredo še usklajevali, ker ni bilo strinjanja glede osnutka.

V osnutku poročila, ki ga je STA pridobila v torek in ki še ni bil dokončna različica dokumenta, med drugim piše, da je delegacija odbora izrazila globoko zaskrbljenost zaradi ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, ki je spodkopalo zaupanje v različne javne organe in tudi med njimi.

V misiji Evropskega parlamenta je sodelovalo sedem članov oziroma nadomestnih članov odbora Libe, po eden iz vsake politične skupine, ter poslanec iz odbora za proračunski nadzor. Med njimi je bila tudi evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS), nadomestna članica odbora Libe.

Poleg tega je Tomčeva v tvitu zapisala, da ima glede na to, da so osnutek dobili slovenski mediji, Evropski parlament očitno resno težavo s curljanjem dokumentov v javnost.

 

Ne spreglejte