Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2024,
15.11

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

les

Torek, 27. 2. 2024, 15.11

1 mesec, 4 tedne

Rekorder za hlod odštel skoraj deset tisočakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09
Les | Cene posekanega lesa padajo.  | Foto STA

Cene posekanega lesa padajo.

Foto: STA

Organizatorji letošnje dražbe vrednejših sortimentov lesa na Koroškem, ki je bila po zbrani količini druga največja do zdaj, zaznavajo rahlo ohlajanje trga. Kljub po njihovi oceni do zdaj najboljši kakovosti lesa se to ni toliko pokazalo pri ponujenih cenah. V prvem krogu so prodali več kot 90 odstotkov ponujene hlodovine, in sicer za skupno okoli 2,5 milijona evrov. Največjo količino, skoraj tisoč kubičnih metrov, je kupilo podjetje iz Madžarske.

Organizatorji letošnje 18. dražbe vrednejših sortimentov lesa ocenjujejo, da je ta bila uspešna, je na novinarski konferenci v Slovenj Gradcu dejal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline.

Kupci oddali skoraj 23 tisoč ponudb

Dražba je bila po zbrani in ponujeni količini druga največja. Na zemljišče ob Podgorski cesti je 760 lastnikov večinoma iz Slovenije ter tudi iz Avstrije, Hrvaške in BiH pripeljalo 6854 hlodov v skupni izmeri 7153 kubičnih metrov. Na lanski rekordni dražbi so, za primerjavo, zbrali nekaj manj kot deset tisoč kubičnih metrov hlodovine.

Organizatorji, pa tudi kupci, ocenjujejo, da je po kakovosti letošnja dražba najboljša do zdaj. Skupno 56 kupcev iz 11 držav je oddalo skoraj 23 tisoč ponudb. Največ kupcev je bilo iz Slovenije, skupno 18, več kot deset kupcev je bilo tudi iz Avstrije in Italije.

Les | Foto: STA Foto: STA

Za najdražji hlod plačal skoraj deset tisočakov

Po doseženih cenah tokratna dražba ni bila rekordna. Tudi letos je najvišjo ceno dosegel hlod gorskega javorja rebraša, tokrat ga je lastnik pripeljal iz BiH, kupec iz Italije pa je zanj ponudil 6500 evrov za kubični meter oziroma 9960 evrov za cel hlod.

"To je precej pod cenami nekaterih preteklih let, verjetno pa tudi sortimenti te vrste tokrat niso bili tako kakovostni kot v preteklih letih," je povedal Jeromel. Hkrati na dražbo nista prišla tuja kupca, ki sta do zdaj vsako leto ponujala najvišje cene. Od enega so dobili informacijo, da mu še ni uspelo prodati lanskoletne količine furnirja, je dodal Jeromel.

Drugi najdražji hlod je bil prav tako hlod gorskega javorja rebraša, lastnik z območja Trbovelj bo zanj dobil nekaj manj kot 8400 evrov. Na stopničkah za najdražje hlode pa se je letos znašla tudi smreka, in sicer na tretjem mestu. Lastnik hloda je iz slovenjgraške občine in bo zanj dobil nekaj manj kot sedem tisoč evrov.

Cene posekanega lesa padajo

Da sicer trenutno cene posekanega lesa padajo, je povedal tudi vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za gozdarstvo in lovstvo na kmetijskem ministrstvu Gregor Meterc. Dodal je, da ministrstvo dražbe lesa podpira, z njo se dvigne vrednost lesa. K vrednosti veliko prispevata genetika in tudi nega gozda, za kar država tudi namenja sredstva, je spomnil.

Koroška dražba vrednejšega lesa ni edina v Sloveniji, je pa največja po zbrani količini in ima najdaljšo tradicijo. Že dolgo se organizatorji spopadajo z iskanjem primernega prostora. Zadnja leta dražba poteka na kmetijskem zemljišču ob Podgorski cesti, ki je v lasti sklada kmetijskih zemljišč in gozdov ter je dano v najem, hlodovina pa je na zemljišču razstavljena slabe tri mesece.

Les | Foto: STA Foto: STA

Jim bo prihodnje leto uspelo najti primeren prostor?

"Letos smo se srečevali s prijavami inšpektorjem in inšpekcijskim nadzorom, ki še vedno poteka. Dobili smo že eno odločbo, da bi morali v 30 dneh les odstraniti, ker uporabljamo površino v nasprotju z občinskim prostorskim načrtom," je povedal Jeromel. Pričakuje, da bodo od kmetijske inšpekcije dobili tudi kazen.

Organizatorji so občino že zaprosili, da bi glede občinskega prostorskega načrta skupaj našli rešitev do naslednje dražbe, sicer je izvedba prihodnje leto ogrožena. Jeromel ocenjuje, da brez pomoči občine in pristojnih ministrstev ne bo šlo.

Slovenjgraški podžupan Peter Pungartnik je v zvezi s tem na novinarski konferenci povedal, da občina že dolgo skuša zagotoviti prostor, a do zdaj rešitve še niso našli. Glede prostorskega načrtovanja pa, da je to eno najzahtevnejših opravil lokalne skupnosti, pri kateri je ta tudi omejena.

Največ lesa kupilo madžarsko podjetje

V prvem krogu letošnje dražbe so prodali več kot 90 odstotkov ponujene hlodovine, in sicer za skupno okoli 2,5 milijona evrov. Največjo količino, skoraj tisoč kubičnih metrov, je kupilo podjetje iz Madžarske.

Les | Foto: STA Foto: STA

Ne spreglejte