Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 4. 2017,
8.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

tehnologija konferenca investicije

Sreda, 12. 4. 2017, 8.19

6 let, 7 mesecev

4. Investicijska in razvojna konferenca Slovenia Business Bridge™: Priložnosti v središču sprememb

"Referenčne (digitalne) rešitve bi morale postati zgodba o uspehu investiranja v Slovenijo"

Oglasno sporočilo

Investicije so za Slovenijo izjemnega pomena, saj prinašajo odličnost, tehnologijo in izkušnje. Zato mora Slovenija investitorje prepričati, da je njeno investicijsko okolje privlačnejše in stabilnejše od sosednjih držav.

 | Foto:

Hitri razvoj, nove tehnologije in novi poslovni modeli vplivajo na vse industrijske panoge. Uvajajo nove modele investicij in priložnosti, družba pa se jim mora prilagoditi. Ugodno investicijsko okolje ima pozitiven učinek na gospodarstvo in dviguje nivo konkurenčnosti države na svetovnih lestvicah. Zato je letošnja 4. Investicijska in razvojna konferenca Slovenia Business Bridge™ z naslovom "Priložnosti v središču sprememb" v osrčje postavila prav investicijske priložnosti v Sloveniji. "Želimo, da Slovenija postane prva izbira investitorjev v Evropi," je vodilo AmCham Komisije za spodbujanje investicij.

Ali Slovenija čuti investitorje?

Je Slovenija zanimiva za tuje investitorje? Svoje izkušnje o tem, kako država sprejema investitorje, in kaj bi še lahko izboljšali, bodo na konferenci delili lastniki in vodilni v mednarodnih podjetjih, ki so v zadnjih letih investirali v Sloveniji.

Ahmed El Sewedy, predsednik in glavni izvršni direktor, Elsewedy Electric S.A.E. Investicije na področju integriranih energetskih rešitev. Naložba v Sloveniji: Iskraemeco.  | Foto: Ahmed El Sewedy, predsednik in glavni izvršni direktor, Elsewedy Electric S.A.E. Investicije na področju integriranih energetskih rešitev. Naložba v Sloveniji: Iskraemeco.

Od leta 2007, ko so v Iskraemeco vstopili novi strateški lastniki egiptovske skupine El Sewedy, se je podjetje finančno in organizacijsko prestrukturiralo. Investicija se je izkazala za odlično naložbo, Iskraemeco pa danes spada med deset največjih svetovnih podjetij za izdelavo pametnih merilnikov. Podobna je zgodba trebanjskega Trima, ki je od leta 2015 v rokah poljske investicijske družbe Innova Capital, ki slovensko podjetje podpira pri širitvi na mednarodne trge.

Dragan Šolak, ustanovitelj, solastnik in predsednik uprave, United Group. Investicije v telekomunikacijske platforme, medijske vsebine in oglaševanje. Naložba v Sloveniji: Telemach. | Foto: Dragan Šolak, ustanovitelj, solastnik in predsednik uprave, United Group. Investicije v telekomunikacijske platforme, medijske vsebine in oglaševanje. Naložba v Sloveniji: Telemach. Leta 2013 se je skupini United Group pod vodstvom Dragana Šolaka, ki združuje šest telekomunikacijskih ponudnikov na območju jugovzhodne Evrope, pridružil tudi Telemach. Po štirih letih skupnega nastopa na trgu skupina oskrbuje dva milijona potrošnikov in ima pred seboj še številne cilje in precej priložnosti za rast.

Družba KGAL Group je na slovenski trg vstopila v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav. Skupaj sta ustanovili družbo Trigal ter začeli postavljati regijsko platformo, namenjeno alternativnim naložbam, ki z izvajanjem svetovalnih in operativnih storitev za svoje investitorje ter organizacijo vlaganj v sklade različnih upravljavcev krepi dejavnost upravljanja premoženja.

 

 

 

Slovenija – država priložnosti in izzivov

Konferenca Slovenia Business Bridge™ se bo v svojem osrednjem delu posvetila priložnostim in izzivom investicij v Sloveniji. Investitorji bodo skupaj s predstavniki gospodarstva in zakonodajalci naslovili vprašanja delovanja administracije in birokracije na področju gospodarstva, vprašanje delovanja podpornih institucij in odzivov na pobude iz gospodarstva, govorili bodo o delovanju pravnega sistema in o infrastrukturi. Lotili se bodo učinkovitosti finančnega trga in davčnega sistema ter v okviru le-tega govorili o delovanju bank ter o lastništvu in upravljanju podjetij. Ker je za investitorje v zadnjem času ključno vprašanje privabljanja tujih in ohranjanja domačih talentov, se bodo sogovorniki dotaknili tudi učinkovitosti trga dela.

Ker bi Slovenijo radi postavili na zemljevid kot "zeleno referenčno državi v digitalni Evropi" z odličnimi investicijskimi priložnostmi, prijaznim poslovnim okoljem in visoko kvaliteto življenja, bo beseda na konferenci tekla tudi o implementaciji omenjene iniciative, o investicijah v referenčne projekte in o novih tehnologijah kot o priložnosti za Slovenijo.

Andrzej Bartos, izvršni partner, Innova Capital. Investicije v industrijskem sektorju. Naložba v Sloveniji: Trimo. | Foto: Andrzej Bartos, izvršni partner, Innova Capital. Investicije v industrijskem sektorju. Naložba v Sloveniji: Trimo.
Pripravljeni smo na prihodnost

Tretji sklop konference bo omogočil pogled v prihodnost. Kaj spremembe, ki se dogajajo v svetu, prinašajo državam, družbi in gospodarstvu, bodo predstavili prebojniki v Sloveniji, ki prihodnost živijo že danes. Mitja Jermol, vodja Centra za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij na Inštitutu Jožef Štefan pravi, da se Slovenija sooča s prelomnim razvojem na področju odprte izobrazbe in umetne inteligence. Po njegovem mnenju lahko samo referenčni in holistični pristop vodi do sprememb in Slovenija je edina država, ki lahko ponudi tak pristop globalnemu svetu. Matej Čer, ustanovitelj Avantcarja mu prikimava in pravi, da nam velikost in geografska lega Slovenije omogočata, da se hitro prilagodimo novim paradigmam, poleg tega pa smo Slovenci željni znanja, trdo delamo in iščemo rešitve za boljše življenje.

Jurij Krpan, umetniški vodja Galerije Kapelica, si želi ustvarjati okolje ozaveščenih posameznikov, ki se bodo bolje znašli v svetu, prežetem z znanostjo in tehnologijo. Da je Slovenija sposobna delati čudeže, če dobi pošteno brco, pa je prepričan Zenel Batagelj, partner družbe Valicon in svetovalec Iconomi.

Konferenca Slovenia Business Bridge™ bo torej iskala načine, kako privabiti investicije in Slovenijo poriniti v sam svetovni vrh. "Učinkovit javni sektor je ključni predpogoj za privabljanje investitorjev in gospodarsko rast," je prepričana Nevenka Črešnar Pergar iz podjetja NP Consulting, ki sopredseduje AmCham Komisiji za spodbujanje investicij. Njen sopredsedujoči, Ervin Pfeifer iz podjetja Avanton, pa meni, da "ne le ugodno poslovno in življenjsko okolje, ampak bi morale referenčne (digitalne) rešitve postati zgodba o uspehu investiranja v Slovenijo".

Gert Waltenbauer, izvršni direktor KGAL GmbH & Co. KG. Investicije v nepremičnine, letalstvo in infrastrukturo. Regijska platforma za alternativne naložbe skupaj z Zavarovalnico Triglav. | Foto: Gert Waltenbauer, izvršni direktor KGAL GmbH & Co. KG. Investicije v nepremičnine, letalstvo in infrastrukturo. Regijska platforma za alternativne naložbe skupaj z Zavarovalnico Triglav.

Ne spreglejte