Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 8. 2023,
20.31

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

policija humanitarna pomoč pomoč vloga Rdeči križ

Ponedeljek, 28. 8. 2023, 20.31

8 mesecev, 1 teden

Rdeči križ Slovenije in Karitas prejela 4.056 vlog prosilcev za pomoč po ujmah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Rdeči križ pomoč Ukrajini | Foto Aleš Černivec

Foto: Aleš Černivec

Danes se iztekajo roki za oddajo vlog prosilcev za pomoč po nedavnih ujmah. Rdeči križ Slovenije je zjutraj prejel skupno 2.506 vlog, Slovenska karitas skupno 1.550 vlog, število vlog pa še ni dokončno. Pojavljajo se informacije, da nekateri iz centrov odnašajo večje količine materiala, policija in dobrodelni organizaciji tega ne opažajo.

Iz Rdečega križa Slovenije so za STA sporočili, da so na njihovih območnih združenjih do danes zjutraj prejeli 183 vlog A in 2.323 vlog B. V torek zjutraj pa bodo imeli še bolj natančne številke. "O zneskih v tem trenutku ne moremo poročati, čeprav imamo izdelane približne izračune, regijske komisije sicer še niso začele dela," so sporočili.

Iz Slovenske karitas so sporočili, da natančne številke o zbranih vlogah še nimajo, saj se te hitro spreminjajo. Zjutraj pa je bilo vnesenih 200 vlog A in 1.350 vlog B. Dodali so tudi, da bo, če bo zamudnik imel utemeljen razlog za zamudo in če bo komisija še v postopkih obravnavanja vlog, sprejela tudi zamudnikovo vlogo in jo obravnavala.

Poudarjajo še, da zamud ne pričakujejo, saj so vsem gospodinjstvom, ki so že dobili pomoč iz sredstev Karitas, na dom po pošti pravočasno poslali vlogo. "Če bo kdo izpadel iz sistema te pomoči iz javnih sredstev, bo dobil ustrezno pomoč iz sredstev Karitas in drugih humanitarnih organizacij," so še zapisali.

Zlorab ne zaznavajo

Podatkov o tem, da nekateri iz zbirnih centrov odnašajo večje količine materiala, pa na Rdečem križu niso prejeli, ljudje namreč prihajajo po tisto, kar potrebujejo, v povsem običajnih količinah. Prav tako pa imajo za tovrstne primere tudi posebne komisije, ki preverjajo potrebe in ukrepajo v skladu s pravilniki.

"Na Rdečem križu tovrstne težave sicer učinkovito preprečujemo, saj smo se iz preteklih izkušenj naučili, kako lahko izjemna solidarnost ljudi in pretirano ter nekontrolirano pozivanje k zbiranju materialne pomoči hitro privedejo do polnih skladišč in s tem povezanih težav," so še sporočili.

Iz Slovenske karitas so prav tako sporočili, da njihovi sodelavci na lokalni ravni takih primerov ne poznajo. Karitas ima namreč popisanih 3.100 gospodinjstev, ki jim je že ponudila finančno ter materialno pomoč, tako da je pregled zelo dober. Pomoč pa se deli glede na število članov gospodinjstva in glede na potrebe zaradi škode.

Morebitne sume kaznivih dejanj že preverja policija

Največja težava je nenadzorovan neposreden dotok materiala iz različnih civilnih pobud, od posameznikov in manjših organizacij, kjer se zbira vse mogoče, menijo v Karitas. Dodali so, da pa je enako problematično tudi zbiranje pomoči posameznikov prek družabnih omrežij ali v živo, ki je sicer lahko pošteno, v nekaterih primerih pa lahko gre tudi za zlorabo.

Tudi na policiji doslej niso prejeli prijav o zlorabah, so pa takoj, ko so zasledili objave na družbenih omrežjih in v medijih, začeli preverjati, ali v omenjenih primerih obstaja sum kakršnegakoli kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti.

Poplave
Novice Neuklonljiva vseslovenska mreža pomoči
Vesna Mikuž, Rdeči križ Slovenije
Novice Rdeči križ: Vsak dan potrebujemo v Sloveniji od 350 do 400 krvodajalcev
Nataša Pirc Musar
Novice Tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo zoper Natašo Pirc Musar
potres, Turčija
Novice V Turčijo odhajajo reševalni psi in njihovi vodniki. V teku je tudi zbiranje pomoči. #video
Ne spreglejte