Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 2. 2021,
12.11

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

23

Natisni članek

šola Koronavirus ravnatelj Simona Kustec

Sobota, 6. 2. 2021, 12.11

3 leta, 2 meseca

Ravnatelji ljubljanskih osnovnih šol za takojšnjo vrnitev vseh učencev v šole

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

23

Simona Kustec | Foto STA

Foto: STA

Aktiv ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol je šolski ministrici Simoni Kustec v zahtevi za takojšnjo vrnitev vseh osnovnošolcev v šole predlagal organizacijske rešitve, ki bi to omogočile. Med njimi so izvedba pouka izmenično doma in v šoli za starejše učence, epidemiološko varnejša organizacija šolskega kosila in zaščita zaposlenih na šoli.

V predlogu organizacijskih rešitev ravnatelji med drugim predlagajo, da bi pouk za učence od 1. do 5. razreda potekal na šoli v okviru t. i. mehurčkov, kjer se otroci ves čas zadržujejo v matičnih učilnicah. Za učence od 6. do 9. razreda vidijo več možnih načinov. Eden je, da bi se vsi učenci šolali v matičnih učilnicah, drugi, da bi bili razdeljeni v dve skupini, ki bi izmenjaje po en teden obiskovali pouk v šoli, en teden pa samostojno delali doma, tretji način vidijo v tem, da bi se skupini v šoli in doma izmenjevali na dva dni, en dan v tednu pa bi bili vsi doma, piše STA.

Učencev do 6. razreda ne bi ocenjevali s številčnimi ocenami

Obvezne izbirne predmete bi izvajali na daljavo, prav tako tudi neobvezne. Popoldanskih interesnih dejavnosti na šolah ne bi bilo. Nudili bi možnost nujnega jutranjega varstva, podaljšano bivanje pa le za prvo triletje, saj bi učitelji podaljšanega bivanja za četrto- in petošolce pomagali drugim učiteljem. Kot predlagajo, se vsaj pri učencih od 3. do 6. razreda tako kot pri mlajših ne bi ocenjevalo s številčnimi ocenami, navaja STA.

Predlagajo dve rešitvi za kosilo

Malico bi učenci zaužili v učilnicah. Glede organizacije kosila imajo dva predloga, kajti kapacitete šolskih jedilnic ne omogočajo izvedbe kosila v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po enem predlogu kosil za učence ne bi zagotavljali, po drugem bi imeli kosilo v jedilnici le učenci prvega triletja, drugi bi ga dobili v paketu, ki bi ga odnesli domov ali izjemoma zaužili v učilnici.

Infekcijska klinika
Novice V petek potrdili 990 novih okužb

Več zračenja, večja razdalja in dobra zaščitna oprema

Glede zagotavljanja zaščite zaposlenih ravnatelji za učitelje od 6. do 9. razreda, ki prehajajo iz oddelka v oddelek, med drugim predlagajo zaščito katedra, večjo razdaljo do klopi za učence in zračenje, z dodatnimi finančnimi sredstvi za šole pa bi kupili dodatno varovalno opremo za zaposlene, kot so maske tipa FFP2, vizirji in zaščitni plašči, še povzema STA.

Testiranje zaposlenih naj ne bo le enkrat na teden

Testiranje zaposlenih na okužbo po njihovem predlogu naj ne bo le enkrat na teden. Zdravstvene ustanove naj učenca ali zaposlenega v šoli, ki kaže simptome covid-19, pod najvišjo stopnjo nujnosti pošljejo na testiranje s PCR-testom, v primeru okužbe pri učencu ali zaposlenemu na šoli naj zdravnik ravnatelju šole pošlje predlog za karanteno s časovno opredelitvijo, še predlagajo.

Poleg enotnih okvirnih navodil pristojnega ministrstva šolam bi bilo po mnenju ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol nujno omogočiti tudi upoštevanje posebnosti vsake šole, zato bi se organizacija programa zaupala presoji ravnatelja.

Pod javno pismo se je poleg vodje Aktiva ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol Marjana Gorupa podpisala še vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na Mestni občini Ljubljana Marija Fabčič, še piše STA.

Ne spreglejte