Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 5. 2020,
9.02

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,04

40

Natisni članek

vrtec šola Roman Leljak Koronavirus

Petek, 22. 5. 2020, 9.02

3 leta, 11 mesecev

Leljak: Krekovo sprenevedanje v tem trenutku ni primerno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,04

40

Potem ko je župan občine Radenci Roman Leljak zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom pri enem od staršev otrok v vrtcu danes preventivno zaprl vrtec in osnovno šolo na Kapeli, je test pokazal, da je starš otroka negativen na koronavirus. Informacijo o tem je za Siol.net potrdil Leljak, ki je dejal, da se bodo otroci v ponedeljek lahko vrnili v šolo oziroma vrtec. Župan je sicer že pred rezultati testa umaknil sklep o zaprtju šole in vrtca. Za to se je odločil po oceni NIJZ, da je bil njegov ukrep prenagljen.

V četrtek je Leljak na Facebooku zapisal, da bodo v primeru negativnega testa pouk v šoli in varstvo v vrtcu v ponedeljek izvajali običajno. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je včeraj zvečer za POP TV dejal, da se mu ne zdi prav, da je župan šolo in vrtec zaprl tako hitro.

Da bi bilo bolje, če bi se župani pred odločitvami posvetovali z NIJZ oziroma lokalnimi zdravstvenimi oblastmi, je glede ukrepanja Leljaka danes dejal tudi vladni govorec Jelko Kacin.

Leljak: Takrat, ko bo virus v šoli potrjen, bo že prepozno

Leljak je nato na Facebooku zapisal, da se mu zdi netaktno, da se župana obtožuje napačnega ravnanja. "Menim, da je takrat, ko je in bo v šoli potrjen virus, vse prepozno. Dokaz za to so bili domovi za ostarele, kjer virusa niso znali zajeziti. Dokaz so tudi dogodki v vrtcu v Gradcu pred nekaj dnevi. Preventivni ukrepi so edini uspešni," je med drugim poudaril župan občine Radenci.

Kot je za Siol.net dejal Leljak, bo še danes na NIJZ poslal dopis. "V njem bom jasno povedal, naj se ne izmotavajo, naj dajo jasna navodila ravnateljem oziroma županom, kako ravnati, ko se pojavi takšna situacija. Ne morejo nam prepustiti, da mi odločamo, nato pa on zvečer stopi na televizijo in pove, da ravnanje župana ni bilo pravilno. Kaj pa meni kot županu preostane, ko to izvem in se učitelji sprašujejo, kako dalje in ali je varno učiti še naprej?" se sprašuje Leljak, ki se je, kot pravi, v četrtek za zaprtje šole odločil zato, da bi povzročili najmanj škode.

Kot pravi, se lahko v lokalni skupnosti ravnajo le po natančnih navodilih, če teh ni, pa se morajo odločati sami. "Od vlade še vedno nismo prejeli preklica tega, da lahko župani in občinski sveti v lokalni skupnosti sami sprejemamo neke ukrepe, če presodimo, da je to potrebno, po drugi strani pa epidemija še vedno velja do 31. maja," zato se mu "sprenevedanje direktorja NIJZ" v tem trenutku ne zdi primerno.

šolstvo, pouk, učenci, šola
Novice Zaradi suma na okužbo s koronavirusom zaprli vrtec in šolo v Radencih
Ne spreglejte