Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 2. 2018,
16.08

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

bolnišnica plače Računsko sodišče

Torek, 20. 2. 2018, 16.08

6 let, 2 meseca

Računsko sodišče ni zadovoljno s popravljalnimi ukrepi v Bolnišnici Topolšica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Topolščica | Foto STA

Foto: STA

Računsko sodišče, ki je ugotovilo več nepravilnosti pri poslovanju Bolnišnice Topolšica v letu 2015, ni zadovoljno s popravljalnimi ukrepi pri plačah diplomiranih medicinskih sester, pri katerih se bolnišnica sklicuje na navodilo ministrstva za zdravje. Glede odprave nepravilnosti pri izplačilih nekdanjemu direktorju pa je sodišče delno zadovoljno.

Računsko sodišče je ob reviziji poslovanja Bolnišnice Topolšica v letu 2015, ko je bolnišnico vodil Leopold Rezar, bolnišnici zaradi ugotovljenih več nepravilnosti izreklo negativno mnenje in od nje zahtevalo predložitev odzivnega poročila. Tega je bolnišnica predložila v 90-dnevnem roku, v njem pa predstavila popravljalne ukrepe, s katerimi pa sodišče ni povsem zadovoljno.

Kot v porevizijskem poročilu navaja računsko sodišče, bolnišnica ni izkazala, da bi javnim uslužbencem - v tem primeru trem diplomiranim medicinskim sestram - pravilno določila in obračunala ter zahtevala vračilo neupravičeno izplačanih zneskov plač v skupni višini 9.500 evrov.

Zaplet zaradi plač diplomiranih medicinskih sester

Bolnišnica je namreč računskemu sodišču, kot že med izvajanjem revizije, navedla, da gre za plače diplomiranih medicinskih sester, ki so jim bila pri prevedbi plače ob prehodu na nov plačni sistem leta 2008 v skladu z navodili ministrstva za zdravje priznana vsa napredovanja, ki so jih dosegle kot višje medicinske sestre.

A računsko sodišče je ponovno opozorilo, da to navodilo ministrstva za zdravje - in s tem tudi ravnanje Bolnišnice Topolšica - ni v skladu z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju. Zato je računsko sodišče izkazani popravljalni ukrep Bolnišnice Topolšica ocenilo kot nezadovoljiv.

V Bolnišnici Topolšica menijo, da gre za sistemsko vprašanje, ki ga je treba rešiti na ravni celotne države, zato je bolnišnica ministrstvo za zdravje ponovno zaprosila za stališče oz. navodila, vendar odgovora še ni prejela, je razvidno iz porevizijskega poročila, ki je objavljeno na spletnih straneh računskega sodišča.

Če ugodijo računskemu sodišču bodo v nasprotju z ministrstvom

Kot je pojasnil v. d. direktorja bolnišnice Jurij Šorli, se ministrstvo do zdaj na to ni odzvalo, so pa ga na to po njegovih besedah opozorili tudi v drugih zdravstvenih zavodih. "Teh plačnih razmerij se ne da urediti zakonito. Če ugodiš računskemu sodišču, delaš v nasprotju z navodili ministrstva, ali obratno," je dejal Šorli.

Kot delno zadovoljiv pa je računsko sodišče ocenilo izkazani popravljalni ukrep bolnišnice glede ugotovljenih nepravilnosti pri izplačilih takratnemu direktorju Leopoldu Rezarju.

Ne spreglejte