Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 3. 2014,
13.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Alenka Bratušek Borut Pahor Karl Erjavec Barack Obama Vladimir Putin

Sobota, 8. 3. 2014, 13.40

8 let

Putin in Obama v en glas: Erjavec naj bo predsednik Krima!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Karl Erjavec je našel čarobno formulo za svetovno žarišče številka ena: Krim naj si delita tako Rusija kot Ukrajina, a naj ima nevtralnega predsednika, tujca, ki bo vladal pravično.

Ah, ta slovenska majhnost. Medtem ko se v deželi ukvarjamo sami s seboj, namesto da bi družno zavihali rokave in se izkopali iz krize, ne znamo ceniti edinega politika z globalnimi kompetencami. Naj se pokesajo tisti, ki so se norčevali iz odločitve vsestranskega Karla Erjavca, da bo zunanji minister!

Neuspešna nevtralizacija in blagodejni vložki Celo tako izkušen politik, kot je predsednik SDS Janez Janša, je kot predsednik vlade mislil, da bo Karla s postavitvijo za zunanjega ministra nevtraliziral domači parket. Pa poglejte, kako hrabro in učinkovito je branil interese upokojencev tako v drugi Janševi vladi kot v vladi Alenke Bratušek! Da ne omenjamo blagodejnih vložkov simpatičnega vodje stranke upokojencev vsakič, ko je neizkušeni premierki ušla kakšna nepremišljena poteza, recimo nepremičninski fiasko.

Bilo je neko tajno srečanje Pustimo te vaške povesti in poglejmo, kako je Karl v hipu zablestel na mednarodnem parketu, da mu je ploskal ves globus. Medtem ko so se evropski politiki spotikali ob ukrajinsko krizo, je slovenski zunanji minister organiziral tajno srečanje na Brdu pri Kranju, za katerega ni vedel nihče, razen Bratuškove in predsednika republike Boruta Pahorja.

Ruski medved in ameriški puran Bilo je srečanje na šest oči med Karlom, ameriškim predsednikom Barackom Obamo in ruskim prezidentom Vladimirjem Putinom. Oba velika voditelja sta bila živčna. Baracku se je zdelo, da je ruski medved v ukrajinski zgodbi v prednosti, Vladimir pa je imel občutek, da se ameriški puran ne bo kar tako predal in da bo treba v novo vojno. A v zadnjih letih ruski car raje služi z nafto, kot pa se gre vojno, tudi zaradi grenke čečenske izkušnje.

Medica premaga vodko in viski A Karl ni nič skrbel zaradi dveh smrtno resnih obrazov. Vedel je, kako bo izvabil nasmeške dveh velikanov. Naredil je prvi preboj. Medtem ko je Vladimir vztrajal, da hoče piti vodko, Barack pa je vzvišeno naročal viski, je Erjavec potegnil aduta iz rokava. "Poskusita našo slovensko specialiteto, medico. Alkohol in med sta zmagovita kombinacija."

Čeprav sta se iz prestižnih razlogov obotavljala, da bi morala piti isto pijačo, sta iz vljudnosti do gostitelja vendarle nazdravila. Kakšna sprememba! Mrka obraza sta počasi lezla v plah nasmešek in prvo mehčanje je bilo tu. Bravo, Carlos, si je zašepetal naš vrli minister.

Čarobna formula Seveda je v nazdravljanju vodil Putin in ko je tretjič zvrnil medeni napitek, je Karl udaril še drugič. "Takole predlagam: Krim je boleča točka za vse, nova ukrajinska vlada ga ne more spustiti iz rok, ruska stran pa ima zgodovinsko pravico do tega ozemlja. Oba morata malo popustiti – referendum o odcepitvi je treba odpovedati, Krim pa naj postane republika s še več avtonomije, ki bo hkrati pripadala tako Ukrajini kot Rusiji."

Obama in Putin sta imela kljub priznanju, da gre za prvi konstruktivni predlog, odkar se je začela ukrajinska kriza, veliko pomislekov. Le kdo bi lahko vodil takšno državo? Tamkajšnji Rusi bodo prej ali slej hoteli na svoje, Ukrajinci pa se bodo uprli in nova kriza bo tu. In Karl je udaril še tretjič: "Treba je samo najti tujca, ki bo pripravljen vladati, imeti pa mora velika pooblastila, pogum in avtoriteto. Mislim, da v mednarodni skupnosti takšnega lahko najdemo."

Čarobni trenutek Vladimir in Barack sta ostala odprtih ust. Nista si sicer predstavljala, kje bi lahko našli primernega tujca, ki bi lahko obvladal svetovno žarišče številka ena, a bistveno je, da imajo čarobno formulo. Hkrati sta si oddahnila in hkrati segla po še eni medici. Družno sta po grlu spustila še zadnji požirek, se spogledala in prišel je še en čarobni trenutek.

"Karl, zakaj bi z lučjo po belem dnevu po celotnem globusu iskali primernega človeka za sanacijo ukrajinske krize," je dejal Barack in pomežiknil Vladimirju. "Da, zakaj le, če pa sedi tule med nama," je Vladimir pomežiknil Karlu.

Skromnost velikega Karla No, takrat se je vendarle pokazalo, da je Karl Slovenec. Na domačem političnem parketu sicer tega ni kazal, a pred Obamo in Putinom se je skromno in sramežljivo branil, da bi lahko imel kdo pomisleke, ker prihaja iz majhne Slovenije. Globoko v srcu je sicer vedel, da je sposoben rešiti ne samo ukrajinsko, ampak še kakšno drugo svetovno krizo.

A Barack in Vladimir sta to hitro presekala: "Carlos, ne pleteniči, ti boš predsednik Krima in pika," sta razglasila v en glas.

Ah, ta slovenska majhnost. Namesto da bi Karla nosili po rokah, nihče od slovenskih politikov ni hotel razglasiti rezultatov skrivnega sestanka na Brdu, tako da smo z novico pohiteli v uredništvu Satirikona, da nas ne bi prehiteli ameriški in ruski mediji.

Bodo že videli hudiča, golobčki Bodo že videli hudiča, ko bo Karl končal mandat na Krimu. Če se mu bo zahotelo, bo pred naslednjimi volitvami razglasil kandidaturo za slovenskega premierja. Potem bomo gledali pritlikave politikante, kako bodo Karlu kot golobčki jedli z roke in milo prosili za položaje v vladi.

Ne spreglejte