Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 10. 2024,
10.57

Osveženo pred

1 ura, 33 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Natisni članek

kodeks oblačenja srednja šola oblačenje najstniki

Sreda, 16. 10. 2024, 10.57

1 ura, 33 minut

Ptujske srednje šole uvajajo priporočila glede oblačenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20
najstniki | Tematiki primernega oblačenja bodo na Ptuju pozornost posvečali skozi vse šolsko leto, saj se morajo dijaki pravilne presoje glede oblačenja za posamezne priložnosti šele naučiti.  | Foto Shutterstock

Tematiki primernega oblačenja bodo na Ptuju pozornost posvečali skozi vse šolsko leto, saj se morajo dijaki pravilne presoje glede oblačenja za posamezne priložnosti šele naučiti. 

Foto: Shutterstock

Na Šoli za ekonomijo, turizem in kmetijstvo (ŠETK) ŠC Ptuj so z novim šolskim letom sprejeli nova pravila vedenja in oblačenja. Šola želi z ukrepom izboljšati šolsko kulturo, povečati spoštovanje do vseh članov skupnosti ter ustvariti bolj profesionalno in vključujoče okolje za izobraževanje, so na portalu Svet24 povzeli utemeljitev ravnateljice šolskega centra Darje Harb.

Kot dodajajo, pri tem ne gre za stroge prepovedi, pač pa za priporočila in seznanitev mladih z osnovnim bontonom oblačenja, saj se zavedajo, da prepovedi med najstniki ne dosežejo pravega učinka. Dijaki in njihovi starši naj bi priporočila sprejeli pozitivno, namen novih pravil pa je tudi vcepiti zavedanje, da z izbiro oblačil ustvarimo zelo pomemben prvi vtis.

Za ukrep so se na šoli odločili zaradi izzivov v zvezi z oblačenjem v zadnjih letih, ki ni odražalo spoštovanja do šolskega okolja. Pri tem naj ne bi šlo za omejevanje osebnega sloga, pač pa vpliv na zavedanje tega, kaj sodi med neprimerno oblačenje v šolskem prostoru. Pri dekletih so opažali preveč razgaljenosti in izzivalnosti ter (pre)dolge nohte, pri fantih pa pretirano športno obarvano garderobo. Vsem pa je bilo skupno neprimerno oblačenje za slovesne dogodke, denimo obisk kulturnih ustanov ali podelitev spričeval.

Zgledu glede uvedbe kodeksa bodo sledili tudi na Elektro in računalniški šoli ŠC Ptuj. Pri tem naj bi ravnatelj Rajko Fajt izrazil pričakovanje, da bodo priporočilom poleg dijakov in dijakinj sledili tudi zaposleni, ki so pomemben zgled.

Medtem pa ptujska strojna šola ukrepov ne bo sprejela, saj da tovrstnih priporočil sploh ne potrebujejo, ker so dijaki in dijakinje primerno oblečeni ob vseh priložnostih.

Prvi šolski dan
Novice Bi uniforme v šolah rešile problem osebne urejenosti #video
Trendi Hrvaška poslanka v parlamentu nosila prekratko obleko, to je njen odziv
Moda v DZ 2
Novice Superge, suknjiči in visoke pete: kodeks oblačenja in hram demokracije #foto
Vzajemna
Novice Odvetniška pisarna v primeru Vzajemne kršila etični kodeks
Ne spreglejte