Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 6. 2011,
9.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ptuj bolnišnica primanjkljaj

Nedelja, 12. 6. 2011, 9.57

8 let

Ptujska bolnišnica posluje nekoliko bolje kot lani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Splošna bolnišnica Jožeta Potrča na Ptuju je leto 2010 zaključila z več kot milijonom evrov visoko izgubo.

Sanacija finančne luknje po besedah direktorja bolnišnice Roberta Čeha poteka v skladu z načrti, zato že v letošnjem letu pričakujejo, da bi se lahko ob koncu leta približali zaželeni ničli v bolnišnični blagajni.

"Sanacijski program je naravnan na dolgi rok

Kot je povedal Čeh, trenutno poslujejo bolje kot lani, čeprav še vedno ne optimalno. "Smo v dogovorih, da bi vse skupaj še izboljšali. S sanacijskim programom, ki smo ga pripravili, smo razmeroma uspešni, a je ta naravnan na dolgi rok," je dejal prvi mož ptujske bolnišnice.

Na Ptuju letos po njegovih besedah opravljajo veliko število storitev in presegajo vse programe, zato bodo počasi tudi to morali umiriti, da bodo tudi s stroški prišli "v mejo plačljivega". Ob tem je izrazil tudi upanje, da bo višja raven storitev, ki jih v bolnišnici nudijo zadnjih nekaj let, nekoč tudi primerno poplačana.

"Letos bi že morali poslovati blizu ničle"

Čeh verjame, da bo letos poslovanje bolj znosno, čeprav jih poleti čaka pomemben projekt energetske sanacije, ta pa jim bo v za zdaj še neznani meri onemogočil stoodstotno izvajanje sanacijskega programa. "Koliko, je za zdaj težko predvideti, upamo pa, da čim manj. Če pa bo vse skupaj potekalo v skladu s pričakovanji, bi že letos morali poslovati dokaj blizu ničle," je še dejal Čeh.

Razlogi za slabo poslovanje v preteklosti so po mnenju Čeha zlasti na področju odhodkov, ki jih sicer že ves čas skušajo obrzdati. Stroški dela so pri njih zelo veliki, opozarja Čeh, kar je posledica reforme izpred osmih let, slika pa bi bila še slabša, če bi v skladu z njo izpeljal dva plačna preskoka, do katerih bi moralo priti že lani.

Kadrovsko podhranjena bolnišnica

Ptujska bolnišnica, ki skupaj zaposluje skoraj 450 ljudi, je tudi kadrovsko podhranjena, zlasti na radiološkem oddelku, kronično pomanjkanje zdravnikov beležijo na internem oddelku, tudi na kirurgiji, medtem ko na drugih oddelkih vsaj za zdaj nekako shajajo.

Zdravstveni minister Dorjan Marušič je že ob januarskem vladnem obisku regije dejal, da bo vztrajal, da bodo morale bolnišnice z izgubo razmere obravnavati na svetih zavodov, pripraviti sanacijski načrt in ga nato tudi uresničevati.

"Ukrepi naj bi že dosegli določene zastavljene cilje"

Ob slovesnem odprtju urgentnega centra na Ptuju pretekli teden je minister znova poudaril, da želi v svoji usmeritvi avtonomnih, odgovornih in bolj samostojnih zavodov to prenesti na vodstva, ta pa bodo morala znati s svojim proračunom ravnati skrbno, kot moramo to početi vsi.

"Po prvih besedah naj bi se poslovanje izboljševalo, ukrepi pa naj bi že dosegli določene zastavljene cilje. Vodstvu bomo pustili določen čas, saj nič ne gre preko noči. Prepričan sem, da jim bo s tem, ko sta poslovni in strokovni del v hiši strnila svoje vrste ter se povezala tudi s primarno ravnijo, sanacija tudi uspela," je tedaj dejal Marušič.

Ne spreglejte