SiolNET. Novice Slovenija
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pse na povodec! Začenja se cepljenje lisic proti steklini.

0,28

termometer

lisica žival
Foto: Thinkstock

Lastniki psov, pozor. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin danes začenja spomladansko cepljenje lisic proti steklini. Akcija bo trajala do konca junija, v tem času je prepovedano prosto gibanje psov na javnih mestih. Ljudje naj se vab ne dotikajo.

Vabe bodo polagali s pomočjo letal z višine 300 metrov, položili bodo okoli 380 tisoč vab. Akcija vsakič poteka jeseni in spomladi.

Glavni namen akcije je varovanje ljudi pred to boleznijo ter zaščita populacije lisic v slovenskih gozdovih in tako preprečitev širjenja bolezni. Populacija lisic namreč predstavlja rezervoar stekline, piše na spletni strani uprave.

Za steklino vsako leto po svetu umre več kot 55 tisoč ljudi, večinoma otrok. Večina, 95 odstotkov, smrtnih žrtev med ljudmi je v Aziji in Afriki. Smrtni primeri med ljudmi so večinoma posledica ugriza steklega psa.

Uprava ob tem opozarja, naj se ljudje nastavljenih vab za lisice ne dotikajo in naj o tem poučijo tudi otroke. Če vabo najdejo na svojem dvorišču ali vrtu, naj jo primejo z vrečko in odvržejo v najbližji grm ali odnesejo na najbližjo veterinarsko postajo.

Vsebino vabe nemudoma izpirati in obiskati zdravnika

Če vsebina vabe pride v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom ter obiskati zdravnika oz. najbližjo antirabično ambulanto. Stik z vabo se namreč obravnava kot ugriz stekle živali.

Leta 1988, ko je Slovenija začela peroralno cepljenje lisic prosti steklini, je bilo ugotovljenih 1.067 primerov stekline. Po uvedbi letalskega polaganja vab je število pojavov bolezni drastično upadlo. Zadnji primer silvatične stekline so ugotovili januarja 2013, in sicer pri lisici.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 61
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin