Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Nedelja,
3. 2. 2019,
12.25

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

2

Natisni članek

Rdeči križ Slovenije

Nedelja, 3. 2. 2019, 12.25

5 let, 2 meseca

Prvo pomoč v osnovne šole? Po desetletju pogovorov vendarle premik.

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

2

oživljanje | Rdeči križ Slovenije si več let prizadeva, da bi v osnovnošolske učne načrte umestili čim več vsebin prve pomoči - v nižjih razredih kot del vsebin pri drugih predmetih, v višjih pa kot redni predmet v obsegu 35 ur. | Foto STA

Rdeči križ Slovenije si več let prizadeva, da bi v osnovnošolske učne načrte umestili čim več vsebin prve pomoči - v nižjih razredih kot del vsebin pri drugih predmetih, v višjih pa kot redni predmet v obsegu 35 ur.

Foto: STA

Slovenci smo precej neodzivni, ko naletimo na ponesrečenca, ki ga je treba oživljati. Rdeč križ Slovenije si zato več let prizadeva, da bi v osnovnošolske učne načrte umestili čim več vsebin prve pomoči, a se premika le počasi. Učenci lahko letos poskusno izberejo prvo pomoč kot krožek, morda pa bo nekoč postala tudi obvezni predmet.

Ko se oseba blizu nas poškoduje, ko je morda celo v smrtni nevarnosti, je potreben hiter odziv. Kakšni so osnovni postopki prve pomoči? Kako ustaviti hudo krvavitev? Kako oživljati, če nekdo ne diha? Kako nam lahko v takem primeru pomaga defibrilator in kako ga uporabljati?

Odgovore na ta vprašanja je povprečen odrasel Slovenec verjetno slišal dvakrat ali trikrat v življenju: prvič v osnovni šoli, drugič, ko je opravljal vozniški izpit, in tretjič, če je član prostovoljne organizacije, kot so gasilci, skavti, plezalno ali planinsko društvo.

A od uvedbe devetletke na prelomu tisočletja so se tudi vsebine prve pomoči v osnovnih šolah krčile. Danes se te predavajo le v obliki tako imenovanih medpredmetnih vsebin (kot ena od tem pri različnih predmetih). Večina šol organizira tečaje v okviru šole v naravi, na nekaterih šolah imajo krožke, ki jih vodijo predstavniki Rdečega križa.

Nenadni srčni zastoj vsako leto doživi približno 1600 Slovencev. Na stotine jih umre, ker jim očividci ne znajo pomagati, čeprav bi jih s pravočasno izvedenimi postopki oživljanja lahko rešili.  | Foto: Ana Kovač Nenadni srčni zastoj vsako leto doživi približno 1600 Slovencev. Na stotine jih umre, ker jim očividci ne znajo pomagati, čeprav bi jih s pravočasno izvedenimi postopki oživljanja lahko rešili. Foto: Ana Kovač

Tretjina pripravljena pomagati

Statistika pa vendarle kaže, da smo Slovenci pri rabi postopkov prve pomoči preveč zadržani. Z Rdečega križa Slovenije (RKS) so nam poslali zgovoren podatek, ki ga je leta 2017 objavil Slovenski reanimacijski svet, organ Slovenskega združenja za urgentno medicino: "Znanje oživljanja v laični javnosti v Sloveniji je zelo slabo. Glede na zadnje podatke je odstotek laikov, ki začnejo oživljati na terenu, v Sloveniji blizu 30 odstotkov, medtem ko v bolj ozaveščenih delih Evrope začne oživljati 50 do 70 odstotkov laikov."

Ker je treba začeti pri najmlajših, si Rdeči križ že dobro desetletje prizadeva, da bi se prve pomoči v šoli učili vsi učenci, in ne le enkrat v devetih letih. "Vsebine prve pomoči želimo umestiti v predmetnik osnovne šole v prvem triletju kot vsebine pri spoznavanju okolja, v drugem triletju kot vsebine pri naravoslovju in gospodinjstvu, v tretjem pa kot redni predmet v obsegu 35 pedagoških ur," pravi strokovni sodelavec za prvo pomoč Željko Malić.

Pri tem poudarja, da je treba znanje s tega področja obnavljati in dograjevati. "Številne raziskave potrjujejo dejstvo, da posameznik pridobljeno znanje v določenem časovnem intervalu pozabi, če ga ustrezno ne obnavlja. Ostanejo le fragmenti, ki v različnih življenjskih okoliščinah ne zadostujejo."

Zakaj traja leta?

Učenci lahko letos poskusno izberejo prvo pomoč kot krožek. Rdeči križ Slovenije pa si prizadeva, da bi postala tudi obvezni predmet. | Foto: Matej Leskovšek Učenci lahko letos poskusno izberejo prvo pomoč kot krožek. Rdeči križ Slovenije pa si prizadeva, da bi postala tudi obvezni predmet. Foto: Matej Leskovšek Na zavodu za šolstvo pravijo, da so v tem šolskem letu vsebine prvič poskusno vključene v razširjeni program za osnovne šole (v okvir interesnih dejavnosti), kar pa je še vedno precej manjši obseg od tistega, za katerega si prizadevajo na RKS.

Tu pravijo, da razloga za to ne poznajo, za odgovore so nas napotili na šolske institucije. Na zavodu za šolstvo pa pravijo, da je razlog v tem, da je konkurenca za umestitev v redni šolski program velika.

Na RKS si v prihodnje želijo na to temo okrepiti dialog z državo. Z malimi koraki pa vendarle povečujejo zanimanje učencev: izpostavljajo ekipe prve pomoči na osnovnih šolah, ki svoje znanje in pripravljenost pomagati dokazujejo tudi na lokalnih, regijskih ter državnih tekmovanjih. Lani pa je ljubljanska enota RKS izvedla tudi štiri seminarje prve pomoči za učitelje in vzgojitelje.

V Veliki Britaniji bo prva pomoč obvezna

Britanska vlada je julija lani sprejela osnutek zakonodaje, ki predvideva uvedbo obveznega tečaja prve pomoči v osnovnih šolah, ki se na Otoku delijo na primarno (od 5 do 11 let) in sekundarno raven (od 11 do 16 let). Na primarni se bodo otroci učili osnov, kot sta ravnanje ob poškodbi glavi ter klicanje reševalcev, na sekundarni pa postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja.

Namen uvedbe obveznega tečaja je zmanjšanje umrljivosti ob nenadnem srčnem zastoju, ki ga na Otoku preživi manj kot vsak deseti. Britanska fundacija za srce (British Heart Foundation) je mnenja, da je delež preživelih strašljivo nizek. Ob predstavitvi osnutka zakona so po poročanju BBC navedli podatek, da je možnost za preživetje v državah, kjer je učenje prve pomoči obvezno, kar trikrat večja.

Kje lahko brezplačno obnovite znanje prve pomoči?

Rdeči križ Slovenije organizira dogodke v okviru:

- Tedna Rdečega križa, 8.-15. maj 2019,

- Svetovnega dneva prve pomoči, 14. september 2019, in

- Svetovnega dneva oživljanja, 16. oktober 2019. 

Ne spreglejte