SiolNET. Novice Slovenija
1,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvemu sindikalistu kmetov grožnja s smrtjo in požigom kmetije

1,93

termometer

Anton Medved
Foto: STA

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je prejel anonimno grožnjo s smrtjo in požigom kmetije. Kot je pojasnil za STA, je grožnjo prijavil policiji, ki že ukrepa. Medved ne upa ugibati, ali je grožnja povezana z zamrznitvijo protestov, je pa poudaril, da zaradi nje ne namerava prenehati opravljati svojega dela.

Volk Novice Protest sindikata kmetov proti divjim zverem podpirajo tudi v KGZS

Sindikat kmetov Slovenije se je zaradi problematike zveri - medvedi in volkovi so se prenamnožili, posledično so napadi na rejne živali in škode vse pogostejši - podal v serijo protestov, a se jih je po torkovem srečanju s predsednikom vlade Marjanom Šarcem ter ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec odločil zamrzniti, ravno tako zahtevo po odstopu ministra za okolje Simona Zajca.

SLS napovedala proteste

Sindikat je do zdaj izvedel en protest, 10. avgusta v Velikih Laščah. Naslednji bi bil to soboto v Gornji Radgoni ob začetku mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra, a so ga zamrznili. Vseeno pa bo protest to soboto v Gornji Radgoni pripravila stranka SLS, če vlada do petka med drugim z ustreznim aktom ne sprosti odstrela volkov v vseh primerih, ko volk napade domače živali v ograjenih pašnikih ali je opažen v neposredni bližini domačij.

Sindikat kmetov Slovenije pri protestu SLS ne sodeluje, so danes zagotovili v sindikatu, ki svojim članom svetuje, da se tega protesta ne udeležijo.

Medved dvomi, da je grožnja prišla iz vrst SLS. Medved dvomi, da je grožnja prišla iz vrst SLS. Foto: STA

"V Sindikatu kmetov Slovenije menimo, da na podlagi doseženega dogovora s predsednikom vlade in aktivnih pogajanj o problematiki zveri protest v tem trenutku ni nujen," so dodali. Medved, ki je član SLS, tudi ne verjame, da je grožnja prišla iz SLS. "Kdor to pravi, zavaja," je še pojasnil.

Na to so se odzvali tudi v SLS. "Obžalovanja vredni so poskusi nekaterih medijev in nekaterih vladnih predstavnikov, da bi za grožnje predsedniku sindikata kmetov obtožili kar SLS," so poudarili in dodali: "Še posebej nas presenečajo izjave kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, ki namesto odločne obsodbe tistih, ki preprečujejo zmanjšanje staleža zveri na ustrezno raven, usmerja prst v SLS, češ da se grožnje pojavljajo zaradi političnega angažiranja stranke SLS."

"Politizacija primera lahko pripelje do skrajnih situacij"

Na grožnje prvemu sindikalistu kmetov so se na družbenem omrežju Twitter odzvali predsednik vlade Marjan Šarec ter ministra za kmetijstvo in za okolje Pivec in Zajc.

"Tega si človek, ki je vse svoje življenje pošteno delal, ne zasluži. Pošiljatelj je navaden strahopetec, ki ga vodi samo lasten interes in odsotnost vsake empatije. Očitno je dialog moteč," je tvitnil Šarec.

"Z žalostjo in zaskrbljenostjo sem sprejela informacijo, da so predsedniku sindikata kmetov anonimno grozili s smrtjo in požigom kmetije. Opozarjala sem, da politizacija primera lahko pripelje do skrajnih situacij, danes se žal to dogaja. Nekdo si ne želi dogovora in umiritve ..." je pa tvitnila ministrica.

Aleksandra Pivec Foto: STA

Pivčeva je zgrožena, da je politizacija upravljanja zveri pripeljala do situacije, ko so nekateri izgubili kompas. "Vsakršne grožnje so zavržno dejanje, ki ga moramo kot družba najostreje obsoditi. Le dan je minil od dogovora in zamrznitve protestnih aktivnosti sindikata ... Žalostno," je dodala.

Kot je še tvitnila ministrica, je "znano, da je sindikat kmetov na podlagi dogovora pri predsedniku vlade zamrznil svoje protestne aktivnosti, saj se večina njihovih zahtev že uresničuje oz. so v fazi realizacije". "Kmetje in sejem Agra, ki je namenjen prav njim, ne smejo postati tarča interesov posameznikov," je še poudarila.

medved Novice Kmetje zaradi neizvajanja odstrela zahtevajo srečanje s pristojnimi #video

Vrh ledene gore nenormalnosti

"Pretresle so me grožnje, ki jih je prejel Medved. To ni način, na katerega se rešuje težave, in nikoli ne sme postati," pa je medtem tvitnil Zajc.

V SLS so v sporočilu za javnost pojasnili še, da je pismo z grožnjo, datirano s 16. avgustom 2019, na Medvedov dom prišlo danes zjutraj. Medved po njihovih pojasnilih zavrača namigovanja, da bi bila grožnja povezana z zamrznitvijo protesta, po njegovem mnenju za grožnjami stojijo tisti, ki nasprotujejo njegovim prizadevanjem za zmanjšanje števila zveri na podeželju.

Groženj je bil deležen tudi predsednik SLS Marjan Podobnik. Groženj je bil deležen tudi predsednik SLS Marjan Podobnik. Foto: STA

"Grožnje predsedniku Sindikata kmetov Slovenije so le vrh ledene gore nenormalnosti, ko govorimo o zvereh in ljudeh. Zaradi odločnih zahtev za zmanjšanje števila zveri, da bi zaščitili ljudi in njihovo premoženje, je pred tednom dni, po novinarski konferenci, prejel grožnje tudi predsednik SLS Marjan Podobnik, ki jih je prijavil Policijski postaji Ribnica," so še navedli v SLS.

Volk Novice Iztrebljanje volkov bi za vedno spremenilo ekosistem #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin