Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 5. 2014,
15.16

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

presaditev jetra UKC Ljubljana

Četrtek, 8. 5. 2014, 15.16

3 leta

Prva sočasna presaditev ledvic in jeter v Sloveniji uspešna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Več kot desetčlanska ekipa slovenskih strokovnjakov je med velikonočnimi prazniki v UKC Ljubljana izvedla prvo sočasno presaditev ledvic in jeter pri nas. Bolnik je hvaležen za novo življenje.

Sočasne presaditve organov istemu pacientu so slovenski strokovnjaki že izvajali, ne pa tudi kombinacije ledvic in jeter. Gre za tehnično in organizacijsko zelo zahteven poseg, ki ga je ekipa strokovnjakov v ljubljanskem kliničnem centru prvič uspešno izvedla 19. aprila 2014.

Večmesečna usklajevanja in priprave To je pomemben nov korak v uspešni zgodbi slovenske transplantacijske medicine. Ta rešuje življenja bolnikom z nepopravljivo jetrno okvaro, ki potrebujejo nov organ in hkrati trpijo tudi za okvaro ledvic, poudarja vodja priprave na poseg dr. Miha Arnol.

Poseg je zahteval poseben protokol, ki ga je ekipa strokovnjakov pripravljala in usklajevala več mesecev – od priprave osebja in bolnika do organizacije samega posega ter načrtovanja varnega spremljanja bolnika po operaciji.

Velik izziv za kirurga in urologa Takšna operacija spada med tehnično najzahtevnejše posege, primerljiva pa je s sočasno presaditvijo trebušne slinavke in ledvic, pri čemer ne trebušna slinavka ne ledvice niso organ, nujno potreben za življenje tako kot jetra, pojasnjuje kirurg dr. Blaž Trotovšek.

Poseg pomeni velik izziv zaradi velikega števila povezav med žilami, žolčevodom darovanih jeter in žolčevodom ali črevesom prejemnika in sečevodom darovalca in mehurjem prejemnika. "Vsaka povezava je izziv za kirurga in urologa, saj je prav od njiju neposredno odvisno delovanje obeh organov," poudarja Trotovšek.

"Rešili so mi življenje" Zaradi zahtevnosti operacije je moral biti v dobri kondiciji tudi bolnik, ki so ga o posegu obvestili tri mesece pred operacijo. Po 13-urnem posegu, dvodnevni intenzivni negi in dvotedenski hospitalizaciji pravi, da se počuti odlično.

"Na to sem bil pripravljen, odločil sem se za poseg in pri tem ni bilo nobenih težav. Bil sem povsem brez strahu, ker sem vedel, da me bo samo to rešilo," dvajset dni po izvedenem posegu pravi Branko Teran, prvi prejemnik sočasne presaditve jeter in ledvic.

Branko Teran se je celotni ekipi zdravstvenega osebja zahvalil za možnost zdravljenja, ki mu je rešilo življenje. Presaditev jeter je bila namreč zaradi hitro napredujoče okvare zanj nujna, saj poleg presaditve druge možnosti taki bolniki nimajo.

Zgodba o uspehu, ki ni muha enodnevnica Nad tako dobrim uspehom posega je presenečena in nanj tudi ponosna celotna ekipa strokovnjakov in drugega bolnišničnega osebja, po besedah dr. Trotovška pa jih veseli dejstvo, da zgodba o uspehu ni muha enodnevnica. Na seznamu za takšno operacijo sta že dva bolnika, predvidevajo pa, da bi lahko letno operirali štiri bolnike.

Ne spreglejte