SiolNET. Novice Slovenija
0,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prva nadzornica SODO: Ministrica v moje delo ni posegala #video

0,88

termometer

Prva nadzornica družbe SODO, sistemskega operaterja distribucijskega električnega omrežja, Mojca Soža je zavrnila navedbe Planet TV, da je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek prek nje posegala v postopek imenovanja direktorja družbe. "Zgrožena sem nad lažnimi informacijami," je zapisala.

Alenka Bratušek Novice Bratuškova: Dokler sem jaz ministrica, energetika ne bo peskovnik #foto #video

Kot so razkrili novinarji oddaje Planet ob 18.00, naj bi Bratuškova najprej prek predsednice nadzornega sveta poskušala preklicati razpis za direktorja družbe SODO, sicer neodvisnega koncesionarja, ki upravlja električno omrežje s sedežem v Mariboru, a ji ni uspelo. 

Mojca Soža je danes v sporočilu, ki so ga posredovali z ministrstva, takšne navedbe ostro zavrnila. "Ministrica v moje delo, odločitve in predloge ni nikoli posegala in pravzaprav sem zgrožena nad lažnimi informacijami, da naj bi se ravno to zgodilo," je zapisala v pisnem odzivu.

Planet ob 18.00. Planet. Pasica.

Predlagala podaljšanje roka za oddajo prijav na razpis

Kot je pojasnila v sporočilu, sedanjemu direktorju Matjažu Vodušku mandat poteče konec marca 2020. "Kljub mojemu predlogu, da se na objavo razpisa za direktorja družbe počaka do konca poletja, saj je do poteka mandata še 8 mesecev, je bil na pritisk preostalih dveh članov nadzornega sveta - Izidorja Polanca in Damirja Ivančića - razpis objavljen v vrhuncu letnih dopustov, to je 2. avgusta. Rok za oddajo prijav pa je bil 19. avgust."

Soža navaja, da je predlagala podaljšanje roka do konca septembra, s čimer bi dali možnost za prijavo večjemu številu kandidatov, a kot razlaga podpore za ta predlog ni dobila od preostalih dveh članov nadzornega sveta in hkrati dodaja, da se je na razpis poleg trenutnega direktorja prijavil le še en kandidat, kar se ji glede na po njenem neprimeren termin razpisa zdi pričakovano.

Še pred odprtjem prijav, je nadzornica Soža še enkrat predlagala, da se poskusi najti rešitev za podaljšanje roka ali ponovitev razpisa, saj da je pred njegovo objavo nadzorni svet izrazil željo po čim večjem številu prijav.


Video: Planet TV

A nadzornik Ivančić naj bi ji povedal, da pravno to ni mogoče, delavski predstavnik Polanec pa naj bi že od sredine julija opozarjal, da je potreben čimprejšnji izbor direktorja, saj naj bi se v družbi pojavljal nemir, kar se Soži več kot pol leta pred potekom Voduškovega mandata zdi nenavadno.

Soža je po odprtju prispeli prijav nato predlagala, da nadzorni svet pred nadaljevanjem izbirnega postopka, preveri nekatera področja poslovanja družbe. V teku je namreč po njenih besedah postopek pred Državno revizijsko komisijo, v katerem se trenutnemu poslovodstvu očitajo resne kršitve, na domnevne nepravilnosti pa so bili nadzorniki opozorjeni tudi z anonimnim pismom. "Naša pravica in dolžnost je izvajati nadzor nad poslovanjem družbe," je dejala.

Alenka Bratušek Novice Razkrivamo politični vdor Alenke Bratušek na področje energetike #video

A kot še pravi, sta preostala člana nadzornega sveta tudi ta predlog zavrnila ter zahtevala takojšnje nadaljevanje izbirnega postopka. "Člana nadzornega sveta sta tako nadzornemu svetu onemogočila opravljanje njegove osnovne funkcije, to je funkcije nadzora nad poslovanjem družbe, kar se mi zdi nedopustno," še pravi Soža, ki si želi, da bi v prihodnje prevladala strokovnost in zdrava pamet ter da bi nadzorni svet končno lahko začel opravljati svoje delo.

Vlada je sicer kot skupščina družbe v četrtek odpoklicala nadzornika Ivančića in namesto njega za obdobje do 13. maja 2023 imenovala Hinka Šolinca, generalnega direktorja za energijo na ministrstvu za infrastrukturo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin