Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 12. 2021,
10.37

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

25

Natisni članek

Italija pomoč COVID-19

Nedelja, 5. 12. 2021, 10.37

2 leti, 4 mesece

Italijanski vojaški zdravstveniki že v Sloveniji #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

25

V Slovenijo je danes prispelo šest zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki bodo v slovenskih bolnišnicah pomagali pri oskrbi bolnikov s covid-19. Še devet se jih bo zaradi današnjega slabega vremena pridružilo v ponedeljek. V kranjski vojašnici sta jih pozdravila minister za obrambo Matej Tonin in minister za zdravje Janez Poklukar.

Gre za pripadnike italijanske mornarice in zračnih sil, devet karabinjerjev, ki so jih prav tako pričakovali danes, pa bo zaradi slabih vremenskih razmer in odpovedanega leta v Slovenijo prišlo v ponedeljek. Skupaj bo tako slovenske vojaške zdravstvene enote naslednji teden okrepilo 15 italijanskih kolegov, in sicer pet zdravnikov ter deset zdravstvenih delavcev.

Že zjutraj sta v Ljubljano prispela prva italijanska vojaška zdravstvenika:

Druga skupina iz Italije je priletela na brniško letališče:

Skupno se bo skupinam vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske pridružilo 15 italijanskih vojaških zdravstvenih delavcev, v kranjski vojašnici jih bosta pozdravila minister za obrambo Matej Tonin in minister za zdravje Janez Poklukar.

Za pomoč italijanskih vojaških zdravstvenikov pri oskrbi covidnih bolnikov v slovenskih bolnišnicah se je Tonin 17. novembra na delovnem srečanju v Rimu dogovoril z italijanskim ministrom za obrambo Lorenzem Guerinijem.

Italijanski vojaški zdravstveniki se bodo pridružili ekipam Slovenske vojske, ki že pomagajo na covidnih oddelkih v štirih bolnišnicah v Sloveniji, in sicer v Univerzitetnih kliničnih centrih (UKC) Ljubljana in Maribor ter v bolnišnicah v Celju in Novem mestu.

Poklukar: Vztrajati pri zastavljenih ukrepih

Ob tem je Poklukar opozoril, da epidemija v zadnjih dneh ne pojema več tako kot ob samem začetku sprejema strožjih ukrepov. "Tukaj nas čaka še veliko dela, da vztrajamo pri zastavljenih ukrepih," je poudaril. Skrbi pa ga tudi to, da Slovenci še vedno ne poznajo dejanske slike v bolnišnicah in tega, kako obremenjeno je zdravstvo.

"Zdravstvo ta trenutek še vedno bije hudo bitko in je na robu obupa, izčrpano ter v težki stiski. Zato vas prosim, da prisluhnete slovenskim zdravstvenim delavcem, tako kot je prisluhnila italijanska vojska in prišla na pomoč," je prebivalce Slovenije nagovoril minister in jih znova pozval k upoštevanju vseh ukrepov in k cepljenju. "Samo na ta način bomo zmogli in samo na ta način se lahko nadejamo normalnega ali pa vsaj približno normalnega življenja tudi med prazniki," je izpostavil.

Preberite še:

Alojz Ihan
Novice Alojz Ihan: zakaj omikron lahko postane nekaj "pozitivnega"
Ne spreglejte