Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 9. 2014,
15.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

KPK Karl Erjavec

Sreda, 24. 9. 2014, 15.48

8 let

Protikorupcijska komisija preiskuje zaposlovanje na MZZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Komisiji za preprečevanje korupcije so potrdili, da preiskujejo domnevno sporne zaposlitve na zunanjem ministrstvu, o katerih že nekaj časa poročajo mediji.

Na MZZ so sicer medtem zatrdili, da s tovrstnim postopkom KPK niso seznanjeni. Enako je zatrdil zunanji minister Karl Erjavec in obenem zavrnil vse očitke.

Komisija postopek sprožila na lastno pobudo Na KPK so na vprašanje STA danes potrdili, da obravnavajo zadevo in da so postopek sprožili na lastno pobudo v sredini septembra, dodatnih informacij pa do konca obravnave ne morejo posredovati. Tudi na vprašanji, ali je predmet postopka Erjavec ali MZZ ter v kakšni fazi je postopek, niso odgovorili.

Niti Erjavec niti MZZ sicer s tem postopkom KPK nista seznanjena. Kot so bili danes jasni na ministrstvu, nimajo nobene informacije, da bi KPK vodil omenjene postopke oziroma uvedel kakšno preiskavo zaradi spornih zaposlitev, ki se omenjajo.

Podobno jasen je bil danes Erjavec. Kot je dejal, za zdaj ne ve, da bi proti njemu tekel kakšen postopek KPK.

Erjavec znova zavrnil vse očitke Minister je obenem znova zavrnil vse očitke o kakršnikoli nezakonitosti pri zaposlovanju oziroma o političnem kadrovanju na MZZ. "Ta zadeva je bila že večkrat pregledana in nikoli niso ugotovili nobene nepravilnosti," je zatrdil.

V medijih so se že večkrat omenjale nekatere sporne zaposlitve na MZZ – med drugim premestitvi Vlaste Vivod in Roberta Kojca z drugih ministrstev na MZZ, tudi zaposlitev hčerke ustavnega sodnika in dolgoletnega diplomata Ernesta Petriča.

Poleg tega je bila kot sporna izpostavljena sklenitev 29 pogodb o zaposlitvi za nedoločen čas, glede česar pa so na MZZ v začetku meseca pojasnili, da je šlo pri tem le za odpravo kršitev iz delovnega razmerja, ne za novo zaposlovanje.

Omenjene očitke je sicer na novinarski konferenci pred štirimi tedni omenil tudi odstavljeni veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic in Erjavcu očital politično kadrovanje.

Ne spreglejte