Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 7. 2020,
11.36

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

113

Natisni članek

film Preboj Slovenska vojska dan državnosti častna četa

Petek, 3. 7. 2020, 11.36

3 leta, 9 mesecev

Protestnik, ki je ozmerjal častno četo, je slovenski režiser #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

113

Protestnik, ki je tik pred osrednjo državno proslavo ob dnevu državnosti žaljivo zmerjal pripadnike Garde Slovenske vojske, je režiser Dejan Babosek, je prvi razkril spletni portal Nova24TV. Med drugim se je podpisal pod partizanski film Preboj.

Peter Jančič
Mnenja Kučan na napačni proslavi

​​​​​​​Istovetnost protestnika, ki je častno četo označil za izdajalce, smo želeli preveriti pri režiserju Dejanu Babosku, a se na naš klic ni odzval. | Foto: Mediaspeed ​​​​​​​Istovetnost protestnika, ki je častno četo označil za izdajalce, smo želeli preveriti pri režiserju Dejanu Babosku, a se na naš klic ni odzval. Foto: Mediaspeed Istovetnost protestnika, ki je častno četo označil za izdajalce, smo želeli preveriti pri režiserju Dejanu Babosku, a se na naš klic ni odzval. Želeli smo ga tudi vprašati, zakaj se je odločil za omenjeno potezo in ali jo po javnih obsodbah njegovega ravnanja morda obžaluje.

Babosek je doslej režiral celovečerna igrana filma Izhod (2013) in Ksana (2017), kratki igrani film Strah (2016) in igrano-dokumentarni film V imenu resnice (2017).

Sindikat vojakov Slovenije je zaradi vzklikanja "izdajalci" že ovadil enega od protestnikov. Takšnih vzklikov si pripadniki Slovenske vojske ne zaslužijo, so prepričani. Posamezniki so v incidentu z neprimernimi izrazi popisali tudi kombi gardistov, kar je obsodil tudi obrambni minister Matej Tonin.

Slovenska vojska
Novice Sindikat ministrstva za obrambo močno obsoja dogodke na proslavi #video

Zveza borcev se od incidenta distancira

Za komentar režiserjevega ravnanja smo se obrnili tudi na Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB), ki je naročila prvi partizanski film po osamosvojitvi Slovenije in finančno sodelovala pri njegovem nastanku.

"Gospod Babosek je svoje delo opravil odlično. Da se je udeležil protesta in verbalno napadel pripadnike častne čete, je njegova osebna odločitev. ZZB ni niti organizirala protestov niti ni novačila ljudi za udeležbo. Protesti so po našem mnenju nepotrebni, odražajo pa stanje duha v državi. A to ne upravičuje Baboskovega ravnanja, ki je po našem mnenju neprimerno. Za svoje dejanje bo moral odgovornost prevzeti sam," je poudaril predsednik združenja Marjan Križman.

Novice Raper Zlatko z megafonom poskušal prekiniti državno proslavo

Celovečerni film je posnet po resnični zgodbi danes 96-letnega Franca Severja - Frante. Govori o bitki na Menini planini, ki velja za epopejo slovenskega partizanstva. Takrat še ne 22-letni partizanski komandant Franta je iz okupatorjevega obroča s premišljeno strateško taktiko na varno spravil skoraj 500 partizanov.

Babosek je bil režiser, scenarist in montažer filma.

Ne spreglejte