SiolNET. Novice Slovenija
2,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi razveljavitve sodbe Rupniku protesti iz Izraela

2,91

termometer

Leon Rupnik
Foto: Wikipedia

Pri slovenski veleposlanici v Izraelu so danes zaradi razveljavitve obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika ostro protestirali predstavniki Centra Simona Wiesenthala. Kot so dejali, je odločitev slovenskega vrhovnega sodišča "sramotna in pomeni pretresljivo izkrivljanje zgodovine holokavsta in grozljivo žalitev številnih Rupnikovih žrtev in njihovih družin".

Spomnimo, vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo iz leta 1946, v kateri so domobranskemu generalu Leonu Rupniku očitali izdajo in sodelovanje z okupatorjem, zadevo pa vrnilo Okrožnemu sodišču v Ljubljani.

Center Simona Wiesenthala v izjavi, objavljeni na svoji spletni strani, ostro kritizira nedavno odločitev slovenskega vrhovnega sodišča o razveljavitvi obsodbe "zloglasnega antisemita Leona Rupnika, ki je vodil začasno vlado okupirane Ljubljanske pokrajine in imel glavno vlogo pri aretaciji in deportaciji Judov iz Ljubljane v letih 1943 in 1944", poroča STA.

Želijo, da protest posredujejo pristojnim slovenskim oblastem

V pismu, ki ga je danes poslal slovenski veleposlanici v Izraelu Andreji Purkart Martinez, je direktor za vzhodnoevropske zadeve pri Centru Simona Wiesenthala Efraim Zuroff opozoril na aktivno sodelovanje Rupnika v zločinih holokavsta in kritiziral "sramotno odločitev sodišča", dodaja STA.

"Ta sramotna odločitev pomeni pretresljivo izkrivljanje zgodovine holokavsta ter grozljivo žalitev številnih Rupnikovih žrtev in njihovih družin. Prosimo vas, da nemudoma posredujete naš protest pristojnim slovenskim oblastem, da bi bili lahko sprejeti ustrezni ukrepi za odpravo ogromne škode, ki jo je povzročila ta krivična odločitev slovenskega vrhovnega sodišča," je poudaril Zuroff.

Leon Rupnik Novice Razveljavili 74 let staro sodbo proti domobranskemu generalu Rupniku Leon Rupnik Novice Pravnik: Proti generalu Rupniku verjetno ustavitev postopka, rehabilitiran s tem ne bo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin