Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 1. 2020,
18.19

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

49

Natisni članek

Petek, 10. 1. 2020, 18.19

4 leta, 3 mesece

Pravnik: Proti generalu Rupniku verjetno ustavitev postopka, rehabilitiran s tem ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

49

Leon Rupnik | Foto Wikipedia

Foto: Wikipedia

Edino, kar lahko sledi razveljavitvi sodbe generalu Leonu Rupniku, je ustavitev postopka zoper že 74 let pokojnega domobranskega generala. Rupnika tako ne bo mogoče obravnavati kot krivega očitanih dejanj, je za STA menil Miha Hafner z ljubljanske pravne fakultete, ki pa dodaja, da general s tem ne bo rehabilitiran. Tožilstvo sodbo še proučuje.

Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo iz leta 1946, v kateri so domobranskemu generalu Leonu Rupniku očitali izdajo in sodelovanje z okupatorjem. Rupnika so usmrtili septembra 1946 pod Golovcem.

Sklep je sprejelo vrhovno sodišče 74 let po tem, ko so Rupnika obsodili na smrt s streljanjem. Na vrhovno sodišče je vlogo vložil eden od Rupnikovih potomcev, ki se je skliceval na varstvo zakonitosti, saj naj bi sodišče leta 1946 napravilo več kršitev.

Izredno pravno sredstvo so lahko potomci uveljavljali še toliko desetletij po izvršitvi sodbe na podlagi v devetdesetih letih prejšnjega stoletja sprejetih dopolnil zakona o kazenskem postopku, ki so predvidela izredni rok za vlaganje zahtevkov za varstvo zakonitosti za rehabilitacijo nezakonito, protipravno in krivično obsojenih v nekdanjem komunističnem režimu v obdobju po drugi svetovni vojni do leta 1990, poroča STA.

Leon Rupnik
Novice Zveza združenj borcev: Rupnik vodil izdajalski boj zoper lastni narod

"Presojali so na podlagi zakonov, ki so veljali ob sojenju"

sodišče | Foto: Anže Malovrh/STA Foto: Anže Malovrh/STA Asistent na ljubljanski pravni fakulteti Miha Hafner je za STA poudaril, da vrhovno sodišče ni vsebinsko presojalo, ali je bil Rupnik, ki je po poročanju medijev v tedanjem sojenju krivdo priznal, kriv ali ne, saj izredno pravno sredstvo ni namenjeno ponovnemu ugotavljanju krivde obdolženega. Presojalo je zgolj, ali je bila v konkretnem sodnem postopku storjena kakšna pravna kršitev.

"Presojali so na podlagi zakonov, ki so veljali ob sojenju. Konkretno v tej sodbi so pritožniki zatrjevali več različnih kršitev. Sodišče jih je večino zavrnilo, za nekaj njih pa je ocenilo, da so v resnici pomenile kršitev že takratnih pravil sojenja. Zato je vrhovno sodišče tudi razveljavilo sodbo," je pojasnil Hafner.

Odločitev ne pomeni rehabilitacije Rupnika

Vrhovni sodniki so tako po njegovih pojasnilih ugotovili nekatere procesne kršitve v takratnem postopku zoper Rupnika, in sicer da v sodbi nekatera kazniva dejanja, očitana generalu, niso bila dovolj obrazložena oziroma nekatera sploh niso bila utemeljena. To pa je bila že po takratni zakonodaji bistvena kršitev kazenskega postopka, je pojasnil.

Leon Rupnik
Novice Razveljavili 74 let staro sodbo proti domobranskemu generalu Rupniku

Je pa Hafner opozoril, da taka odločitev vrhovnega sodišča ne pomeni rehabilitacije Rupnika. "Če bi bil gospod še živ, bi se začelo novo sojenje in bi prvostopenjsko sodišče še enkrat izpeljalo ves postopek," je dodal.

Kar zadeva nadaljnje postopke, je pravnik pojasnil, da če ne bo že tožilstvo samo umaknilo obtožbe zoper Rupnika, bo postopek s sklepom ustavilo sodišče. Glede na zakon o kazenskem postopku namreč sodišče ne sme voditi postopkov zoper mrtve osebe. Kazenskopravno tako o Rupnikovi krivdi ne bodo še enkrat presojali.

Ljubljansko sodišče še ni sprejelo odločitve

Na ljubljanskem tožilstvu so za STA pojasnili, da so sodbo vrhovnega sodišča prejeli. Po prejemu vse potrebne dokumentacije in spisa bodo zadevo proučili, pristojni tožilec pa bo sprejel ustrezno odločitev.

Hafner meni, da bo končni učinek te odločitve vrhovnega sodišča ta, da "ker bodo postopek ustavili, prejšnja sodba pa je bila razveljavljena in pri nas velja domneva nedolžnosti, Rupnika pravno gledano ni mogoče obravnavati kot krivega tega kaznivega dejanja".

Vrhovno sodišče je zahtevo za varstvo zakonitosti, ki so jo vložili pooblaščenci Rupnikovih potomcev, prejelo leta 2014. Kot so za STA pojasnili na vrhovnem sodišču, tovrstne zadeve od sodnikov terjajo več časa, študija in priprav kot primeri, o katerih odločajo po navadi.

Ne spreglejte