Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 12. 2023,
10.56

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Oglasno sporočilo

Natisni članek

evropsko poročilo o nesreči pravna dokumentacija Pravnik na dlani prometna nesreča PR članek

Petek, 22. 12. 2023, 10.56

4 mesece, 1 teden

Prometna nesreča: vzroki, posledice in ukrepi

Oglasno sporočilo

Prometne nesreče predstavljajo pomemben dejavnik tveganja na cestah. Dogajajo se vsakodnevno, vzroki pa so mnogi. Nekateri najpogostejši dejavniki so nepravilna vožnja, prehitra vožnja, vožnja pod vplivom alkohola ter neupoštevanje prometnih pravil. Najpogostejše vrste prometnih nesreč vključujejo trke med vozili, pešce in kolesarje ter naletne nesreče. Razumevanje različnih scenarijev nesreč je ključno za razvoj učinkovitih strategij za zmanjšanje njihove pogostosti.

prometna nesreča_naslovna | Foto: 12MEDIA D.O.O. Foto: 12MEDIA D.O.O.

Kategorije prometnih nesreč

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) prometne nesreče razvršča v štiri kategorije.

  1. kategorija: prometna nesreča, v kateri je nastala zgolj materialna škoda z manjšimi poškodbami na okolju, stvari ali vozilu, kot so odrgnine, vdrtine in praske, podvozje avtomobila ter motor nista poškodovana.
  2. kategorija: prometna nesreča, v kateri je najmanj ena oseba lahko telesno poškodovana.
  3. kategorija: prometna nesreča, v kateri je najmanj ena oseba hudo telesno poškodovana.
  4. kategorija: prometna nesreča, v kateri je kdo umrl ali je za posledicami umrl 30 dni po nesreči.
Po vsaki nesreči se lahko pojavi še veliko drugih vprašanj, ko ste že doma in premišljujete o nesrečnem dogodku. Kakršnekoli dvome in vprašanja vam lahko pomaga razrešiti Pravnik na dlani – hiter pravni strokovnjak, ki je le en klic stran! 

Kako ravnati ob prometni nesreči? Kdaj moram poklicati policijo?

V primeru prometne nesreče je pravilno ravnanje ključnega pomena za zagotavljanje varnosti vseh udeležencev. Seveda je prvo pravilo: ohranimo mirne živce! Nato preverimo, ali so vsi udeleženci v redu ali je morda kdo poškodovan. Območje zavarujemo (odsevni telovnik, varnostne utripalke, trikotnik) ter tako poskrbimo, da manjša nesreča ne bo povzročila večje. Kakšen bo nadaljnji postopek, je odvisno od kategorije nesreče. Če je nastala le manjša materialna škoda, lahko voznika udeleženca zaplet rešita sama. Gre za prvo kategorijo, ki pomeni, da sta udeleženca dolžna svoja vozila čim hitreje umakniti s ceste. V nasprotnem primeru se ju/jih lahko kaznuje z globo v višini 160 evrov. Sledi izpolnjevanje evropskega poročila o prometni nesreči, a če kateri od udeležencev meni, da je bil storjen prekršek, lahko pokliče policijo, ki bo opravila ogled kraja in okoliščin.

pnd_banner (3) | Foto:

Zakon o cestnem prometu določa, da mora biti policija prisotna na kraju prometne nesreče druge, tretje ali četrte kategorije. Takrat torej morate poklicati policijo. Če je kdorkoli od udeležencev lahko ali huje poškodovan, je obveščanje policije obvezno, vendar to storimo s klicem na 112 (Center za obveščanje). Predstavite se, povejte, od kod kličete, kje se je zgodila nesreča, koliko je poškodovanih in kakšne so njihove poškodbe. Ob prihodu policije jim nudite vse potrebne informacije, ki jim bodo pomagale hitreje ukrepati in razjasniti okoliščine nesreče. Sledi prometne nesreče druge, tretje ali četrte kategorije odstranimo po končanem ogledu policije. Vozila lahko premaknete, če je to nujno za preprečevanje dodatnih nesreč ali reševanje udeležencev. 

Ključni napotki

Kaj si morate od prebranega zares zapomniti:

  • poskrbite, da nesreča ne povzroči še večje nesreče! Vključite varnostne utripalke in postavite trikotnik;
  • če je poškodovana le pločevina, vozila pa še vedno vozna (nesreča prve kategorije), jih umaknite iz vozišča in s soudeleženci rešite zadevo zunaj vozišča;
  • nikar ne pobegnite s kraja nesreče. Če gre za nesrečo prve kategorije, je posledica globa v višini 500 evrov, sicer pa 1200 evrov in 18 kazenskih točk, kar pomeni odvzem izpita;
  • ne odklonite pomoči, sploh če imate opravljen tečaj prve pomoči. Vsaka minuta šteje. Če ste zdravnik, ki se znajde na kraju nesreče, je to tudi vaša dolžnost, sicer ste lahko kaznovani;
  • ne bodite eden tistih, ki le fotografira in snema. Če vozite mimo kraja prometne nesreče, bodite pozorni na druga vozila okoli vas, varno se odpeljite mimo, da ne bi povzročili naleta.

V zaključku lahko povzamemo, da je zmanjšanje števila prometnih nesreč odvisno od skupnih prizadevanj voznikov, pešcev, kolesarjev in državnih organov. Dosledno upoštevanje prometnih pravil, pravilno ravnanje v primeru nesreče ter ozaveščanje o posledicah kršitev so ključni koraki k varnejšemu prometnemu okolju.

Ne prepustite stvari naključju. Vse težave vam bodo pomagali rešiti pravni strokovnjaki Pravnika na dlani. Razjasnili vam bodo vaš položaj in pomagali pri dilemah. Pokličite 01 280 8000 za strokovno pravno pomoč, pregled ali izdelavo pravne dokumentacije.

Naročnik oglasnega sporočila je 12MEDIA D.O.O.

Ne spreglejte