Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 9. 2018,
17.03

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

5

Natisni članek

RTV Slovenija

Ponedeljek, 24. 9. 2018, 17.03

5 let, 7 mesecev

Šerugova ni dobila podpore za položaj direktorice nacionalne televizije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

5

seja RTV šeruga | Foto STA

Foto: STA

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) na današnji seji ni soglašal z imenovanjem Katje Šeruga za direktorico nacionalne televizije. Za soglasje bi morala Šerugova, ki jo je za direktorico predlagal generalni direktor RTVS Igor Kadunc, zbrati najmanj 15 svetniških glasov podpore, dobila pa jih je 12. Proti je glasovalo osem svetnikov.

Zaradi zavrnitve imenovanja Šerugove tako Kadunc ostaja še naprej tudi v. d. direktorja Televizije Slovenija (TVS). Dejal je, da je bil prepričan o podpori programskega sveta Šerugi, zato na zalogi nima ljudi, ki bi bili pripravljeni kot v. d. voditi televizijo. Je pa napovedal, da se bo potrudil čim prej najti kandidata.

Katja Šeruga
Novice Generalni direktor RTV Slovenija za šefinjo televizije predlaga Katjo Šeruga

Kadunc je tudi poudaril, da si je Katja Šeruga pridobila njegovo polno zaupanje. Izrazil je prepričanje, da bi bila sposobna skupaj s sodelavci izpeljati spremembe, ki jih nacionalna televizija potrebuje. Prav tako meni, da bi se kot direktorica uspešno vključila v zdajšnjo ekipo.

Obenem je generalni direktor RTVS opozoril, da ni prav velikega zanimanja za vodilne funkcije na javni radioteleviziji. Pojasnil je, da je poskušal nagovoriti še nekaj posameznikov, ki bi bili po njegovem mnenju primerni za vodenje televizije, a pri tem za zdaj ni bil uspešen.

Katja Šeruga | Foto: STA , Foto: STA ,

Splav
Novice Najstnika po 49 dneh rešili iz oceana

Šerugova želi televizijo, ki bo moderna in sveža

Katja Šeruga pa je v svoji predstavitvi poudarila, da televizija zagotovo potrebuje posodobitev. Zavzela se je za televizijo, ki bo moderna in sveža ter se ji bo s svojo gibkostjo uspelo pravočasno prilagoditi novostim v medijskem svetu. Menila je, da je nacionalna televizija kljub svoji kompleksnosti sposobna narediti korake naprej.

Prav tako se je Šeruga zavzela za pregled in prevetritev delovnih procesov. Meni, da bi pregled pokazal, da televiziji primanjkuje določenega kadra. Po njenem mnenju ima televizijska hiša veliko znanja in izkušenj, ki pa jih bo treba povezati na bolj učinkovit način.

Poleg tega je poudarila potrebo po odprti in pluralni televiziji. Strinjala se je, da nacionalna televizija potrebuje več lastne produkcije, pri tem pa po njenih besedah ne sme zanemariti gledljivosti oddaj. Televizija bo po njenih besedah morala v prihodnje nagovoriti javnosti, ki ji jih doslej ni uspelo, na primer mlade.

Jan Oblak
Sportal Afera Jan Oblak: sporočilo NZS, ob katerem se poraja kopica vprašanj

Svetniki predstavitev kandidatke ocenili različno

Svetniki so v razpravi predstavitev Šerugove ocenili različno. Nekateri so zagovarjali, da bi moral Kadunc za vodenje televizije predlagati nekoga "iz hiše", spet drugi so opozorili, da "hišnim biserom" vse doslej ni uspelo izvesti potrebnih sprememb. Iz svetniških razprav ni bilo mogoče predvideti izida glasovanja.

Na razpis za direktorja TVS, ki se je iztekel 23. julija, so se poleg zdajšnje svetovalke direktorja časopisa Večer Katje Šeruga prijavili še trije kandidati: televizijska voditeljica Miša Molk, odgovorni urednik televizijskega programa v mariborskem regionalnem RTV-centru Zoran Medved in režiser s Koroškega Uroš Zavodnik.

seja RTV šeruga | Foto: STA , Foto: STA ,

Imre Balogh
Novice Afera Logatec: "ulični boji" v vrhu slabe banke. Kdo brani koga?

Direktorja imenuje generalni direktor RTVS

Direktorja ali v. d. direktorja televizije imenuje generalni direktor RTVS po pridobitvi predhodnega soglasja programskega sveta. Kadunc se je med štirimi kandidati odločil za Katjo Šeruga, ki je v obdobju 2005-2007 že delala na nacionalni televiziji.

Programski svet RTVS se bo sicer v nadaljevanju današnje seje predvidoma seznanil tudi s prijavo generalnega direktorja Kadunca Komisiji za preprečevanje korupcije, za katero se je zaradi suma konflikta interesov odločil nadzorni svet zavoda.

Nadzorni svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijavili sum nasprotja interesov zaradi Kadunčevega domnevnega vmešavanja v razpis za neodvisne filmske producente, katerega rezultati so bili objavljeni spomladi.
Programski svet RTVS se je na današnji seji nameraval seznaniti s prijavo, a je ta zaradi obsežnosti dnevnega reda prestavljena na nadaljevanje seje, ki bo čez teden dni, 1. oktobra.
Hilda Tovšak
Novice Tovšakova bo kmalu uradno na prostosti #video

 

Ne spreglejte