SiolNET. Novice Svet
7,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najstnika po 49 dneh rešili iz oceana

7,89

termometer

Splav
Foto: Facebook

Indonezijski najstnik je sredi Tihega oceana preživel 49 dni, preden ga je pred otokom Guam rešila panamska ladja.

Aldi Novel Adilang, 19-letnik iz Sulawesija, je delal kot svetilničar na zasidranem splavu ob obali Indonezije, ki ga tamkajšnji ribiči uporabljajo za lovljenje rib. Gre za majhno plavajočo leseno kočo, imenovano rompong, poroča The Guardian.

Aldija je tedensko obiskovala ladja njegovega delodajalca, ki ima ob indonezijski obali nameščenih okoli 50 tovrstnih splavov. Dostavljala mu je sveže zaloge hrane in vode ter tedensko odpeljala ulov.

Aldi Novel Adilang Foto: Facebook Rompong pa so julijski močni vetrovi odtrgali s sidra, zato je bil najstnik na milost in nemilost prepuščen tokovom Tihega oceana.

Morsko vodo filtriral skozi majico

Ker je imel najstnik na splavu le tedensko zalogo hrane, se je preživljal z ulovljenimi ribami. Pripravljal si jih je na ognju, ki ga je zanetil z lesenimi deli plavajoče koče. Morsko vodo je filtriral skozi oblačila, da bi jo čim bolj očistil soli.

Čeprav je v mesecu in pol mimo njega plulo vsaj deset ladij, ga nobena izmed njih ni opazila ali prepoznala njegove stiske. Več kot mesec in pol kasneje pa ga je pri otoku Guam vendarle rešila panamska ladja. Bil je v dobrem zdravstvenem stanju.

Aldi je za lokalni časopis povedal, da je bil prepričan o tragičnem koncu svojega življenja. Večkrat je pomislil na samomor, a se spomnil nasveta svojih staršev, naj se v stiski z molitvijo obrne na boga.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin