Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 5. 2014,
9.57

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Srbija BiH Hrvaška

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 5. 2014, 9.57

6 let, 10 mesecev

Prinesite spodnje perilo in nogavice, če ste avtoprevoznik, lahko ponudite transport

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Prizadetim v vodni ujmi v BiH in Srbiji trenutno najbolj primanjkuje higienskih pripomočkov in spodnjega perila, pri ADRA pa nujno potrebujejo avtoprevoznike in prostovoljce za popis.

Akcija zbiranja pomoči za poplavljena območja v BiH in Srbiji je doživela ogromen odziv javnosti. Če bi želeli pomagati, to lahko storite še ves teden. Kaj konkretno ljudje v tem trenutku najbolj potrebujejo?

Povpraševanje po spodnjem perilu in nogavicah

"Oblačil je trenutno dovolj, vendar pa ljudje na poplavljenih območjih nujno potrebujejo spodnje perilo in nogavice, ker je to nekaj, česar ljudje običajno ne podarjajo. Ni pomembno, ali so oblačila že nošena, pomembno je le, da so čista," poudarja Patricija Virtič iz Humanitarnega društva ADRA Slovenija, ki je pobudnik akcije zbiranja pomoči za žrtve poplav v BiH in Srbiji.

Primanjkuje tudi oblačil za dojenčke "Primanjkuje tudi oblačil za dojenčke, saj se v teh dneh veliko otrok rodi v čolnih, poleg tega je veliko tudi takšnih primerov, ko dojenčke v zadnjem hipu rešijo iz poplavljenih stanovanj in običajno ostanejo brez vsega," pojasnjuje sogovornica in našteva, kakšna oblika pomoči prizadetim v tem trenutku pride najbolj prav.

Ob 8. uri proti BiH krenil prvi konvoj

Danes ob 8. uri zjutraj je proti poplavljenim območjem Bosne in Hercegovine, skupaj s predsednico društva ADRA Majo Ahac, krenil prvi konvoj pomoči iz Slovenije. Virtičeva ocenjuje, da bo to prvi večji transport pomoči, ki bo že danes popoldne dosegel prebivalce opustošenih območij. Glede na to, da je društvo ADRA povezano z društvom ADRA v Srbiji in izpostavo v BiH, zagotavlja, da bo pomoč prišla v prave roke, brez posrednikov.

Od avtomobila do konvoja vozil

"Sprva smo načrtovali prevoz tovora z osebnim avtomobilom, nato s kombijem, zaradi ogromne količine darovanega materiala smo nato naročili en tovornjak, nato še drug in tretji, zdaj je vse skupaj preraslo v pravi konvoj vozil. Temu se bo v Krškem pridružil še drug, ogrožena območja v BiH bodo dosegli danes v popoldanskih urah," napoveduje Patricija Virtič.

Naslendji konvoj pomoči, tokrat proti Srbiji, bo odpotoval v sredo, zaradi velike količine pomoči pa bo verjetno eden tudi jutri krenil na pot.

Akcija zbiranja pomoči se bo nadaljevala še ves teden, njeni pobudniki pa se bodo sproti odločali, kdaj bo tovor krenil na pot.

Pomoč nekdanjim bratom

Akcija je, kot že rečeno, presegla vse okvire. "Že večkrat se je izkazalo, da smo Slovenci nadpovprečno darežljivi, v tej zgodbi pa so prizadeti naši nekdanji bratje, zato je logično, da ljudje na vsak način priskočijo na pomoč. Všeč mi je, da so se akciji pridružili ljudje vseh narodov in veroizpovedi, da jih ne zanima, ali bo pomoč dosegla našega ali njihovega. Tega sem izredno vesela, hkrati pa tudi žalostna, da je šele vodna ujma tista, ki nas mora združiti, da pozabimo na razlike. Morda je to pokazatelj, da zamenjamo miselnost in se spomnimo, da smo navsezadnje vsi ljudje, ne glede na to, v kateri državi živimo," poudarja Virtičeva.

Ne spreglejte