Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2023,
12.13

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Novo mesto Krško policija preiskava kriminalist

Četrtek, 30. 11. 2023, 12.13

4 mesece, 4 tedne

Prijeli člane kriminalne združbe, ki so gojili ogromne količine konoplje #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
konoplja, zaseg, Krško | Foto PU Novo mesto

Foto: PU Novo mesto

Novomeški kriminalisti in policisti so v okviru obsežne in dalj časa trajajoče kriminalistične preiskave s področja prepovedanih drog v soboto v zaključni akciji prijeli in pridržali štiri osumljence kaznivih dejanj s področja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Obenem so v okolici Krškega v stanovanjski hiši opravili hišno preiskavo na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Krškem, so danes sporočili iz Policijske uprave Novo mesto.

Med preiskavo so v hiši našli več prirejenih prostorov, v katerih so osumljenci s pomočjo naprav z zaprtim sistemom za gojenje rastlin gojili prepovedano konopljo.

Zasegli so 281 rastlin konoplje in okoli 15 kilogramov posušenih rastlin konoplje. Prav tako so zasegli vso opremo za gojenje (luči, črpalke, ventilatorje, škropilnice, ročno orodje itd.), tehtnice in več mobilnih telefonov. | Foto: PU Novo mesto Zasegli so 281 rastlin konoplje in okoli 15 kilogramov posušenih rastlin konoplje. Prav tako so zasegli vso opremo za gojenje (luči, črpalke, ventilatorje, škropilnice, ročno orodje itd.), tehtnice in več mobilnih telefonov. Foto: PU Novo mesto

Štirje osumljeni člani kriminalne združbe, državljani Srbije, stari 21, 29, 40 in 41 let, so neprijavljeni bivali v stanovanjski hiši, ki so jo vzeli v najem in v njej v več prostorih gojili, sušili in pakirali prepovedano drogo. 

Med preiskavo so ugotovili, da so osumljeni tudi tatvine električne energije. | Foto: PU Novo mesto Med preiskavo so ugotovili, da so osumljeni tudi tatvine električne energije. Foto: PU Novo mesto

Kradli tudi elektriko

V prirejenih prostorih, v katerih so ustvarili idealne pogoje za rast konoplje, so za delovanje grelnih, svetilnih in drugih električnih naprav (luči, ventilatorji, črpalke, kaloriferji itd.) potrebovali večjo količino električne energije, zato so izvedli nezakoniti odjem na glavnem kablu električnega voda.

Glede na ugotovljene izgube električne energije in najdbo predmetov in drugih dokazov, ki potrjujejo dalj časa trajajoče gojenje prepovedane droge v prirejenih prostorih, so kriminalisti ugotovili, da so člani kriminalne združbe v letu 2023 proizvedli najmanj 60 kilogramov prepovedane konoplje, za katero so na ilegalnem trgu pridobili najmanj 120 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da je bila kriminalna združba hierarhično urejena, posamezniki v njej pa so imeli natančno določene vloge.

konoplja, zaseg, Krško | Foto: PU Novo mesto Foto: PU Novo mesto

Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) so osumljence privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Krškem.

Po zaslišanju je preiskovalni sodnik zoper vse osumljence odredil pripor. Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 1. odstavku 186. člena KZ-1 je predpisana kazen zapora od enega do desetih let.

konoplja, zaseg, Krško | Foto: PU Novo mesto Foto: PU Novo mesto

 

Ne spreglejte