SiolNET. Novice Slovenija
5,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prihodnji teden prenovljen semafor ukrepov

5,25

termometer

Mateja Logar
Foto: STA

Svetovalna skupina za covid-19 bo v ponedeljek sprejela predlog novega semaforja ukrepov. Po besedah vodje skupine Mateje Logar bo glavni dejavnik, ob preostalih, zasedenost bolniških postelj. Če bo število okužb raslo, bodo PCT-pogoj razširili in povečali zahtevano pogostost testiranja, je pojasnila za STA.

Svetovalna skupina za covid-19 v tem tednu predlaga, da se ohranijo do zdaj veljavna priporočila. Bodo pa po besedah vodje skupine Mateje Logar postopoma začeli s preoblikovanjem semaforja. Dokončen predlog semaforja naj bi sprejeli na sestanku strokovne skupine v ponedeljek.

S 40-odstotno precepljenostjo, po besedah Logarjeve, število okužb ni več tako pomembno. "Vemo pa tudi, da je v Sloveniji glavni omejujoči dejavnik število bolniških postelj, zato bomo, tako kot verjetno še številne druge evropske države, semafor ukrepov prilagajali temu," je za STA pojasnila Logarjeva. Vseeno naj bi upoštevali tudi druge kazalnike.

Tatjana Lejko Zupanc Novice Vrh okužb v začetku oktobra, že prihodnji teden več postelj za covidne bolnike

PCT ni namenjen omejevanju

V strokovni skupini so mnenja, da lahko sistem PCT družbo ohranja odprto, če ga upoštevajo tako uporabniki kot ponudniki storitev in dejavnosti. "Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da sistem PCT ni namenjen omejevanju, ampak temu, da je dejavnost odprta, čeprav bi bila v podobnih pogojih lani ali spomladi že davno zaprta," je povedala Logarjeva.

Če se bo epidemiološka slika še slabšala, bodo v strokovni skupini predlagali, da bi se sistem PCT razširil, pogostost testiranja pa povečala. Po besedah Logarjeve je predvideno, da bi se s slabšanjem epidemiološke situacije postopoma tudi za zaposlene, ki se zdaj testirajo enkrat tedensko, povečala frekvenca testiranja.

janez Poklukar, minister za zdravje RS. Novice Poklukar o razglasitvi epidemije: Uporabiti moramo zdravo kmečko pamet #video

Pri cepljenju smo pozni

Čeprav je vlada nekaterim zaposlenim omogočila tedensko testiranje, pa Logarjeva poudarja, da je strokovna skupina mnenja, da so hitri antigenski testi veljavni 48 ur. Ob tem opozarja, naj ljudje s simptomi opravijo PCR-test, ki velja kot dokaz za potrditev okužbe.

Logarjeva ocenjuje, da smo pri cepljenju pozni, saj smo slabši od številnih evropskih držav. "Zanimivo je, da smo dolgo poslušali o tem, kako je na Švedskem, zdaj, ko je tam precepljenost skoraj 90-odstotna, pa primerjava s Švedsko ni več tako popularna," je še dejala Logarjeva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin