SiolNET. Novice Slovenija
2,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poklukar o razglasitvi epidemije: Uporabiti moramo zdravo kmečko pamet #video

2,33

termometer

Za nami je leto in pol izkušenj z novim koronavirusom in zdaj že vemo, kako ukrepati in uporabiti zdravo kmečko pamet, zato ne potrebujemo razglašanja epidemije. Zadošča spoštovanje najširšega družbenega dogovora, da pomagamo drug drugemu, je ob današnjem obisku Celja in Šmarja pri Jelšah dejal zdravstveni minister Janez Poklukar.

covid testiranje Novice Spet visoke številke, v torek več kot 500 okužb #video

Poklukar, ki je tako odgovoril na vprašanje, ali morda vlada razmišlja o vnovični uradni razglasitvi epidemije oziroma kdaj bi se to lahko zgodilo, je dopoldne najprej obiskal celjsko bolnišnico, nato pa v Šmarju pri Jelšah še tamkajšnji dom starejših občanov in zdravstveni dom.

Ob tem je spomnil, da je celjska bolnišnica ob Golniku postala četrta covidna bolnišnica v tokratnem četrtem valu epidemije, zato je preveril njihovo pripravljenost. Po njegovem mnenju številke v teh dneh vsem jasno kažejo, kaj lahko pričakujemo v Sloveniji, zato moramo v prihodnjih mesecih vsi nekaj prispevati k temu, da bomo obvladali epidemijo.

"Ključno se je zavedati, da zdravstvo ni neskončno, saj imajo prebivalci Slovenije poleg covid-19 še vedno tudi vse druge bolezni. Brez skupnega napora za ohranitev normalne dostopnosti zdravstvenih storitev se lahko čakalne vrste še podaljšajo. Zdravstveni delavci še vedno z entuziazmom stopajo v četrti val, a močno izčrpani," opozarja zdravstveni minister.

Tatjana Lejko Zupanc Novice Vrh okužb v začetku oktobra, že prihodnji teden več postelj za covidne bolnike

"Ni prostora za individualizem"

COVID 19 Foto: Ana Kovač To po njegovem mnenju v družbi povzroča napetosti, ki ne omogočajo niti mirnih priprav niti dobre popotnice za novi val, zato je pomembno vedeti, da nas epidemija ne sme deliti, pač pa združevati. "Ni prostora za individualizem, pač pa za podobno narodno enotnost, kot smo jo imeli ob plebiscitu leta 1990," je bil jasen Poklukar.

Spomnil je, da je huda epidemija med prvimi v Sloveniji prizadela prav šmarski dom starejših občanov, kjer se je danes z vodstvom pogovarjal o takratnih izkušnjah ter pripravljenosti na še boljše in varnejše procese, ki jih lahko zagotovijo v domovih starejših in zdravstvenih ustanovah.

Kot mu je povedala direktorica doma Gordana Drimel, so njihovi oskrbovanci precepljeni kar 93-odstotno, zaposleni v šmarskem domu starejših in zdravstvenem domu pa okoli 70-odstotno.

Tako zdravstveni sistem kot socialnovarstvene institucije so po njegovih besedah po dozdajšnjih izbruhih epidemije pred hudim preizkusom tudi na kadrovskem področju, saj se je marsikatera medicinska sestra odločila zapustiti zahtevno delo in priložnost poiskati drugje, tudi v tujini.

Testiranje koronavirus Novice IJS: Slovenija bo v rdeči fazi predvidoma že v petek

Projekcije niso rožnate

Da bi popravili razmere, je Poklukar napovedal pripravo novih izhodišč za aneks k splošnemu dogovoru, ki bo namenjen predvsem primernemu zdravstvu in družinskim zdravnikom. Ob tem je poudaril, da je po njegovih podatkih tudi prvi minister do zdaj, ki je odprl kolektivno pogodbo za zaposlene v zdravstveni negi.

Na vprašanje, ali bo imela Slovenija dovolj zmogljivosti v bolnišnicah za obvladanje četrtega vala, je odvrnil, da obsega epidemije ne določa zdravstvo, pač pa vsi skupaj. "Ključno sporočilo mora biti tudi danes, da projekcije niso rožnate in so razmere resne, zato začnimo striktno izvajati dogovorjene ukrepe vsi skupaj. Eden ključnih ukrepov je zagotovo cepljenje," je dodal.

Napovedal je še, da bodo v prihodnjih dneh pripravili projekcije razvoja epidemije in s tem povezan semafor ukrepov. S stroko se o tem že pogovarjajo in glede na izkušnje v zadnjem letu in pol se pri kriterijih za sprejemanje določenih ukrepov osredotočajo predvsem na zasedenost bolnišničnih in intenzivnih postelj. Novi semafor bo zato po njegovih besedah najverjetneje temeljil prav na teh podatkih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin